Mati Saładucha: Tres Leches – przepis klasyczny

Tres Leches – przepis klasyczny
Tres Leches – przepis klasyczny
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasyczny deser "Tres Leches"

Składniki:

Biszkopt

● 5 jajek (oddzielone białka i żółtka)

● 150g cukru (75g + 75g)

● 120g mąki pszennej tortowej (typ 450)

● 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

● szczypta soli

Mleko trzech rodzajów – nasączenie:

● 200ml mleka skondensowanego słodzonego (np. Nestlé mleko w tubce)

● 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)

● 150ml śmietanki 30% (lub mleka pełnego)

Wierzch:

● 300ml śmietanki 36%

● 2 łyżki cukru pudru

● odrobina wanilii

Przygotowanie:

  • Biszkopt
  • 1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj 75g cukru – ubijaj dalej
  • aż będzie błyszcząca.
  • 2. Osobno utrzyj żółtka z resztą cukru (75g) i wanilią – na puszystą, jasną
  • masę.
  • 3. Połącz delikatnie masy: żółtka z pianą, a na końcu dodaj przesianą mąkę –
  • mieszaj szpatułką.
  • 4. Wlej do formy (ok. 20x30cm, wyłożonej papierem) i piecz ok. 30 minut w
  • 180°C (góra-dół), aż po ukłuciu będzie suchy patyczek.
  • Nasączenie
  • 1. Wymieszaj trzy mleka.
  • 2. Przestudzony biszkopt ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem na całej
  • powierzchni.
  • 3. Powoli wlej mieszankę mleczną – etapami, dając czas na wchłonięcie.
  • Całość powinna zostać wchłonięta.
  • Krem
  • 1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.
  • 2. Rozprowadź po wierzchu ciasta.