Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować klasyczny deser "Tres Leches"
Składniki:
Biszkopt
● 5 jajek (oddzielone białka i żółtka)
● 150g cukru (75g + 75g)
● 120g mąki pszennej tortowej (typ 450)
● 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
● szczypta soli
Mleko trzech rodzajów – nasączenie:
● 200ml mleka skondensowanego słodzonego (np. Nestlé mleko w tubce)
● 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)
● 150ml śmietanki 30% (lub mleka pełnego)
Wierzch:
● 300ml śmietanki 36%
● 2 łyżki cukru pudru
● odrobina wanilii
Przygotowanie:
- Biszkopt
- 1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj 75g cukru – ubijaj dalej
- aż będzie błyszcząca.
- 2. Osobno utrzyj żółtka z resztą cukru (75g) i wanilią – na puszystą, jasną
- masę.
- 3. Połącz delikatnie masy: żółtka z pianą, a na końcu dodaj przesianą mąkę –
- mieszaj szpatułką.
- 4. Wlej do formy (ok. 20x30cm, wyłożonej papierem) i piecz ok. 30 minut w
- 180°C (góra-dół), aż po ukłuciu będzie suchy patyczek.
- Nasączenie
- 1. Wymieszaj trzy mleka.
- 2. Przestudzony biszkopt ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem na całej
- powierzchni.
- 3. Powoli wlej mieszankę mleczną – etapami, dając czas na wchłonięcie.
- Całość powinna zostać wchłonięta.
- Krem
- 1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.
- 2. Rozprowadź po wierzchu ciasta.