- 1 Małgorzata Szymonek
- I Tarta truskawkowa z kremem patissiere
- Składniki:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- Wykonanie
- Rozciąć laskę wanilii, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Wszystkie składniki wraz z ziarenkami połączyć i uformować ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
- Sos truskawkowy
- Składniki:
- 500g świeżych truskawek
- 50g cukru
- Wykonanie:
- Truskawki opłukać, pokroić, wsypać do rondelka i zasypać cukrem. Smażyć na średnim ogniu aż truskawki puszczą sok. Gotować około 10 minut. Na końcu zblendować.
- Krem patissiere:
- Składniki:
- 500ml mleka
- 1 laska wanilii
- 160g cukru
- 5 żółtek
- 50g mąki
- Wykonanie:
- Rozciąć laskę wanilii, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Mleko zagrzać z ziarenkami wanilii. Jajka utrzeć z cukrem i mąką. Podgrzane mleko wolnym strumieniem wlewać do masy z jajek. Kiedy ładnie się połączy, przelać do rondelka i mieszać rózgą aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki aż stężeje.
- Ostygnięty korpus tarty wysmarować sosem truskawkowym. Wyłożyć kremem pattissiere. Przyozdobić świeżymi truskawkami i listkami mięty.
- 2. Joanna Szymanowska
- I Tartaletka z konfiturą truskawkową i kremem waniliowo-maślanym:
- Ciasto kruche:
- Składniki:
- 320g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Starta skórka z 1/3 cytryny
- Jedno jajo
- Wykonanie:
- Zimne masło kroimy na drobne części i mieszamy je z pozostałymi składnikami. Po połączeniu składników, masę formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na 20 min. Zimną masę rozwałkowujemy na ok. 4 milimetry i pieczemy w temp . 180 stopni C ok. 20 min , aż ciasto uzyska złocisty kolor.
- Konfitura z truskawki:
- Składniki:
- 400g świeżych truskawek
- 100g cukru
- 100g wody
- Sok z ½ cytryny
- Wykonanie:
- Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obieramy truskawki i wkładamy je do rondelka. Truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konfitury.
- Krem waniliowo-maślany:
- Składniki:
- 300ml śmietanki 30%
- 2 laski wanilii
- 160g cukru
- 3 żółtka
- 150g masła
- Wykonanie:
- Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Śmietankę grzejemy z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem. Podgrzaną śmietankę wlewać wolnym strumieniem do masy z żółtek. Po połączeniu się masy dodajemy masła i dalej ucieramy. Masę przekładamy do rękawa piekarniczego i wkładamy do lodówki, aż krem stężeje i stanie się zimny.
- Galaretka truskawkowa z truskawki:
- Składniki:
- 300g świeżych truskawek
- 100g cukru
- 100g wody
- Sok z ½ cytryny
- 1 listek żelatyny
- Wykonanie:
- Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obieramy truskawki i wkładamy je do rondelka. Truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Listek moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 min. Gotowy listek z żelatyny dodajemy do konfitury i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki do ostygnięcia.
- Świeże truskawki:
- 10 truskawek
- Truskawki kroimy na plasterki, rozciągamy je i smarujemy konfiturą żeby ładnie się świeciły.
- Kruche spody nadziewamy konfiturą truskawkową, posypujemy startą skórką z cytryny. Następnie na konfiturę wyciskamy masę maślano-waniliową i kładziemy galaretkę. Na koniec ozdabiamy wszystko świeżymi truskawkami.
- 3 Mauro Amarante
- I Panna cotta z truskawkami
- Składniki:
- 500ml śmietany
- 1 wanilia
- 18 g listków żelatyny (9)
- 250g truskawek (200g do kremu z truskawek i 50 g do dekoracji)
- 50g cukru pudru
- 4 listki mięty
- Wykonanie:
- Moczymy 6 listków żelatyny w zimnej wodzie przez 5/6 minut. W międzyczasie gotujemy śmietanę. Odcedzamy żelatynę i mieszamy ze śmietaną aż dobrze się rozpuści. Wlewamy powstały płyn do 4 foremek i wkładamy do lodówki aż ostygnie. Pozostałe listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5/6 minut. Truskawki oczyszczamy i blendujemy z cukrem pudrem. Następnie gotujemy truskawki i dodajemy żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Później wkładamy do lodówki żeby stężała. Na pannę cottę kładziemy żelatynę z truskawkami i odkładamy do lodówki aż całkowicie stężeje.
- Zastygniętą panna cottę dekorujemy pokrojonymi truskawkami i miętą po czym serwujemy.
- 4 Tomasz Marczewski
- I Panna cotta
- Składniki:
- 400g śmietanki
- 100g mleka
- 2 laski wanilii
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 150g cukru
- 5 listków żelatyny
- Galaretka truskawkowa
- Składniki:
- 5 listków żelatyny
- cała patelnia pokrojonych truskawek - ok.0,5 kg
- 250 g cukru
- 50 ml brandy
- 100 g malin
- 2 saszetki cukru waniliowego
- Wykonanie:
- Panna cotta
- Gotujemy śmietanę z mlekiem, cukrem i laskami wanilii. Żelatynę namaczamy w zimniej wodzie, a następnie rozpuszczamy w gorącym roztworze śmietanowym. Przelewamy do docelowych pucharków i wkładamy do lodówki żeby stężała.
- Galaretka truskawkowa:
- Truskawki łączymy z cukrem, brandy, cukrem waniliowym i doprowadzamy do stanu gęstego syropu. Dodajemy rozpuszczone listki żelatyny i chowamy do lodówki w celu stężenia.
- Na stężone panny cotty nakładamy lekko stężoną galaretkę, czekamy aż całość stężeje i dekorujemy truskawkami i miętą.
- 5 Karolina Grzelak
- I Tartaletka z kremem patissiere waniliowo-miętowym, konfiturą z truskawek oraz świeżymi truskawkami
- Ciasto kruche:
- Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- Wykonanie:
- Mąkę i masło pokrojone w kostkę oraz cukier puder wymieszać w robocie kuchennym doprowadzając do konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulki, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki tartaletek. Ciasto pieczemy ok. 16 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
- Krem patissiere:
- Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- kilka listków mięty
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Wykonanie:
- Mleko gotujemy z laską wanilii i miętą, przecedzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy cienkim strumykiem gorące mleko z wanilią, mieszając masę mikserem. Następnie wlewamy do czystego rondelka mleko z żółtkami i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając rózgą. Aby krem patissiere zgęstniał, pod koniec gotowania dodajemy wymieszaną skrobię z niewielką ilością mleka i gotujemy do zgęstnienia.
- Konfitura z truskawek:
- Składniki:
- 300 g pokrojonych truskawek
- 80 g cukru
- Wykonanie:
- Truskawki gotujemy w rondelku wraz z cukrem do momentu powstania gęstej konfitury.
- Kawałki truskawek polane syropem cukrowym
- Składniki:
- 200 g truskawek
- 150 g cukru
- 30 ml wody
- Wykonanie:
- Truskawki kroimy na małe kawałki. Cukier i wodę gotujemy w rondelku do momentu pojawienia się grubych bąbli - temperatura ok. 118 stopni. Pokrojone truskawki smarujemy gorącym syropem cukrowym.
- Na upieczone korpusy tartaletek wylewamy krem patissiere, następnie wykładamy konfiturę z truskawek. Na sam koniec układamy przygotowane kawałki truskawek szpiczastym końcem do góry. Tartaletkę dekorujemy listkami mięty.
- 6 Maciej Pisarczyk
- I Macerowane truskawki z kalarepą, consomme truskawkowe, lody waniliowe z palonym masłem, kruszonka z białą czekoladą i kawior z rabarbaru
- Macerowane truskawki i kalarepa
- Składniki:
- 200g truskawek
- 20g kalarepy
- 3-4 limonki
- 2 cytryny
- 50g cukru
- Wykonanie:
- Kalarepę kroimy na mandolinie. Truskawki kroimy na pół, dodajemy sok z limonek i cytryn, dodajemy cukier. Możemy dodać listki mięty, zest z cytryn i limonek. Macerujemy 30 minut, doprawiamy cukrem do smaku.
- Consomme truskawkowe:
- Składniki:
- 300g truskawek
- 20g buraka
- 50g cukru
- 2-3 limonki
- Wykonanie:
- Truskawki siekamy drobno i wrzucamy do rondla. Dodajemy obranego buraka, cukier oraz sok z limonek (można skorzystać z cytryn). Gotujemy i doprawiamy do smaku. Przecedzamy przez gażę i chłodzimy. Przelewamy do sosjerki.
- Lody waniliowe z palonym masłem:
- Składniki:
- 500g śmietanki 36%
- 50g masła
- 2 laski wanilii
- 80g cukru
- 1g xantany
- 200g mleka 3%
- Wykonanie:
- Masło rozpuszczamy z wanilią w rondlu, podgrzewamy do uzyskania brązowego koloru. Cedzimy do czystego rondla. Śmietankę infuzujemy z laską wanilii w rondlu, podgrzewamy do 80st. C i odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy wanilię ze śmietanki, dodajemy masło palone, mleko, cukier oraz ksantyn. Podgrzewamy by rozpuścić cukier. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną mieszaninę przelewamy do miksera i ubijamy, wlewając ciekły azot (w domowych warunkach można skorzystać z maszynki do lodów).
- Kruszonka z biała czekolada:
- Składniki:
- 60g masła
- 100g cukru
- 100g mąki
- 40g białej czekolady
- Wykonanie:
- Składniki mieszamy razem, wrzucamy na silikonową matę do piekarnika na 180 stopni C. Mieszamy rózgą by uzyskać konsystencję kruszonki. Pieczemy około 20 minut, mieszając rózgą masę co 5-10 minut.
- Kawior z rabarbaru
- Składniki:
- 400ml oleju
- 200g rabarbaru
- 100g wody
- 30g cukru
- sok z limonki
- ok 5 gram agaru
- Wykonanie:
- Olej wlewamy do pojemnika i odkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
- Rabarbar podgrzewamy w rondlu z cukrem i wodą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku, powinno być nieprzesadnie słodkie. Syrop cedzimy przez gażę i sitko, odmierzamy 1% agaru w stosunku do otrzymanego syropu (1g agaru na 100g syropu). Podgrzewamy do zagotowania, przelewamy do strzykawki. Kawior wylewamy w kropelkach do zimnego oleju, przecedzamy przez sitko i płuczemy w wodzie.
- Każdy z wymienionych elementów układamy na talerzu. Jedząc mieszamy smaki według uznania.
- 7 Misza kopacz
- I Ciasto truskawkowe z sosem truskawkowo-śmietankowym z orzeźwiającym napojem mleczno-truskawkowo-waniliowym
- Ciasto
- Składniki:
- 3 jajka
- 400g mąki
- 70ml oleju
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- 50g cukru
- 300g truskawek
- Wykonanie:
- Ubijamy jajka z cukrem, dolewając olej. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę, wszystko mieszamy. Do ciasta wrzucamy pokrojone w plasterki truskawki. Mieszamy aż ciasto obtoczy każdą truskawkę. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
- Sos truskawkowo-śmietankowy
- Składniki:
- śmietanka 30%
- cukier puder
- 50g wody
- 150g truskawek
- laska wanilii
- Wykonanie:
- Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dorzucamy wanilię. Na patelni robimy konfiturę z truskawek i zostawiamy do wystygnięcia. Po schłodzeniu łączymy śmietankę z konfiturą. Odrobinę konfitury zostawiamy do przygotowania napoju.
- Podanie:
- Na chłodne ciasto nakładamy sos truskawkowo – śmietankowy. Wykrajemy jeden kawałek z ciasta, układamy na talerzyku i dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi truskawkami.
- Napój
- Składniki:
- śmietanka 30%
- pęczek mięty
- cukier
- 100g truskawek
- 300ml mleka
- konfitura truskawkowa
- Wykonanie:
- Śmietankę podgrzewamy z miętą, przecedzamy. Dolewamy mleko, dosypujemy cukier. Łączymy z konfiturą truskawkową. Podajemy schłodzone.
podziel się: