MasterChef: Pyszne truskawkowe desery

Truskawki! Kto ich nie lubi? Chyba tylko Mauro! W konkurencji eliminacyjnej 7. odcinka uczestnicy musieli stworzyć desery z truskawek. Zobaczcie, co przygotowali!
  • 1 Małgorzata Szymonek
  • I Tarta truskawkowa z kremem patissiere
  • Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • Wykonanie
  • Rozciąć laskę wanilii, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Wszystkie składniki wraz z ziarenkami połączyć i uformować ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
  • Sos truskawkowy
  • Składniki:
  • 500g świeżych truskawek
  • 50g cukru
  • Wykonanie:
  • Truskawki opłukać, pokroić, wsypać do rondelka i zasypać cukrem. Smażyć na średnim ogniu aż truskawki puszczą sok. Gotować około 10 minut. Na końcu zblendować.
  • Krem patissiere:
  • Składniki:
  • 500ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 160g cukru
  • 5 żółtek
  • 50g mąki
  • Wykonanie:
  • Rozciąć laskę wanilii, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Mleko zagrzać z ziarenkami wanilii. Jajka utrzeć z cukrem i mąką. Podgrzane mleko wolnym strumieniem wlewać do masy z jajek. Kiedy ładnie się połączy, przelać do rondelka i mieszać rózgą aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki aż stężeje.
  • Ostygnięty korpus tarty wysmarować sosem truskawkowym. Wyłożyć kremem pattissiere. Przyozdobić świeżymi truskawkami i listkami mięty.
  • 2. Joanna Szymanowska
  • I Tartaletka z konfiturą truskawkową i kremem waniliowo-maślanym:
  • Ciasto kruche:
  • Składniki:
  • 320g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Starta skórka z 1/3 cytryny
  • Jedno jajo
  • Wykonanie:
  • Zimne masło kroimy na drobne części i mieszamy je z pozostałymi składnikami. Po połączeniu składników, masę formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na 20 min. Zimną masę rozwałkowujemy na ok. 4 milimetry i pieczemy w temp . 180 stopni C ok. 20 min , aż ciasto uzyska złocisty kolor.
  • Konfitura z truskawki:
  • Składniki:
  • 400g świeżych truskawek
  • 100g cukru
  • 100g wody
  • Sok z ½ cytryny
  • Wykonanie:
  • Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obieramy truskawki i wkładamy je do rondelka. Truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konfitury.
  • Krem waniliowo-maślany:
  • Składniki:
  • 300ml śmietanki 30%
  • 2 laski wanilii
  • 160g cukru
  • 3 żółtka
  • 150g masła
  • Wykonanie:
  • Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Śmietankę grzejemy z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem. Podgrzaną śmietankę wlewać wolnym strumieniem do masy z żółtek. Po połączeniu się masy dodajemy masła i dalej ucieramy. Masę przekładamy do rękawa piekarniczego i wkładamy do lodówki, aż krem stężeje i stanie się zimny.
  • Galaretka truskawkowa z truskawki:
  • Składniki:
  • 300g świeżych truskawek
  • 100g cukru
  • 100g wody
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 listek żelatyny
  • Wykonanie:
  • Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obieramy truskawki i wkładamy je do rondelka. Truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Listek moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 min. Gotowy listek z żelatyny dodajemy do konfitury i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki do ostygnięcia.
  • Świeże truskawki:
  • 10 truskawek
  • Truskawki kroimy na plasterki, rozciągamy je i smarujemy konfiturą żeby ładnie się świeciły.
  • Kruche spody nadziewamy konfiturą truskawkową, posypujemy startą skórką z cytryny. Następnie na konfiturę wyciskamy masę maślano-waniliową i kładziemy galaretkę. Na koniec ozdabiamy wszystko świeżymi truskawkami.
  • 3 Mauro Amarante
  • I Panna cotta z truskawkami
  • Składniki:
  • 500ml śmietany
  • 1 wanilia
  • 18 g listków żelatyny (9)
  • 250g truskawek (200g do kremu z truskawek i 50 g do dekoracji)
  • 50g cukru pudru
  • 4 listki mięty
  • Wykonanie:
  • Moczymy 6 listków żelatyny w zimnej wodzie przez 5/6 minut. W międzyczasie gotujemy śmietanę. Odcedzamy żelatynę i mieszamy ze śmietaną aż dobrze się rozpuści. Wlewamy powstały płyn do 4 foremek i wkładamy do lodówki aż ostygnie. Pozostałe listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5/6 minut. Truskawki oczyszczamy i blendujemy z cukrem pudrem. Następnie gotujemy truskawki i dodajemy żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Później wkładamy do lodówki żeby stężała. Na pannę cottę kładziemy żelatynę z truskawkami i odkładamy do lodówki aż całkowicie stężeje.
  • Zastygniętą panna cottę dekorujemy pokrojonymi truskawkami i miętą po czym serwujemy.
  • 4 Tomasz Marczewski
  • I Panna cotta
  • Składniki:
  • 400g śmietanki
  • 100g mleka
  • 2 laski wanilii
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 150g cukru
  • 5 listków żelatyny
  • Galaretka truskawkowa
  • Składniki:
  • 5 listków żelatyny
  • cała patelnia pokrojonych truskawek - ok.0,5 kg
  • 250 g cukru
  • 50 ml brandy
  • 100 g malin
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • Wykonanie:
  • Panna cotta
  • Gotujemy śmietanę z mlekiem, cukrem i laskami wanilii. Żelatynę namaczamy w zimniej wodzie, a następnie rozpuszczamy w gorącym roztworze śmietanowym. Przelewamy do docelowych pucharków i wkładamy do lodówki żeby stężała.
  • Galaretka truskawkowa:
  • Truskawki łączymy z cukrem, brandy, cukrem waniliowym i doprowadzamy do stanu gęstego syropu. Dodajemy rozpuszczone listki żelatyny i chowamy do lodówki w celu stężenia.
  • Na stężone panny cotty nakładamy lekko stężoną galaretkę, czekamy aż całość stężeje i dekorujemy truskawkami i miętą.
  • 5 Karolina Grzelak
  • I Tartaletka z kremem patissiere waniliowo-miętowym, konfiturą z truskawek oraz świeżymi truskawkami
  • Ciasto kruche:
  • Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Wykonanie:
  • Mąkę i masło pokrojone w kostkę oraz cukier puder wymieszać w robocie kuchennym doprowadzając do konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulki, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki tartaletek. Ciasto pieczemy ok. 16 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
  • Krem patissiere:
  • Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • kilka listków mięty
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Wykonanie:
  • Mleko gotujemy z laską wanilii i miętą, przecedzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy cienkim strumykiem gorące mleko z wanilią, mieszając masę mikserem. Następnie wlewamy do czystego rondelka mleko z żółtkami i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając rózgą. Aby krem patissiere zgęstniał, pod koniec gotowania dodajemy wymieszaną skrobię z niewielką ilością mleka i gotujemy do zgęstnienia.
  • Konfitura z truskawek:
  • Składniki:
  • 300 g pokrojonych truskawek
  • 80 g cukru
  • Wykonanie:
  • Truskawki gotujemy w rondelku wraz z cukrem do momentu powstania gęstej konfitury.
  • Kawałki truskawek polane syropem cukrowym
  • Składniki:
  • 200 g truskawek
  • 150 g cukru
  • 30 ml wody
  • Wykonanie:
  • Truskawki kroimy na małe kawałki. Cukier i wodę gotujemy w rondelku do momentu pojawienia się grubych bąbli - temperatura ok. 118 stopni. Pokrojone truskawki smarujemy gorącym syropem cukrowym.
  • Na upieczone korpusy tartaletek wylewamy krem patissiere, następnie wykładamy konfiturę z truskawek. Na sam koniec układamy przygotowane kawałki truskawek szpiczastym końcem do góry. Tartaletkę dekorujemy listkami mięty.
  • 6 Maciej Pisarczyk
  • I Macerowane truskawki z kalarepą, consomme truskawkowe, lody waniliowe z palonym masłem, kruszonka z białą czekoladą i kawior z rabarbaru
  • Macerowane truskawki i kalarepa
  • Składniki:
  • 200g truskawek
  • 20g kalarepy
  • 3-4 limonki
  • 2 cytryny
  • 50g cukru
  • Wykonanie:
  • Kalarepę kroimy na mandolinie. Truskawki kroimy na pół, dodajemy sok z limonek i cytryn, dodajemy cukier. Możemy dodać listki mięty, zest z cytryn i limonek. Macerujemy 30 minut, doprawiamy cukrem do smaku.
  • Consomme truskawkowe:
  • Składniki:
  • 300g truskawek
  • 20g buraka
  • 50g cukru
  • 2-3 limonki
  • Wykonanie:
  • Truskawki siekamy drobno i wrzucamy do rondla. Dodajemy obranego buraka, cukier oraz sok z limonek (można skorzystać z cytryn). Gotujemy i doprawiamy do smaku. Przecedzamy przez gażę i chłodzimy. Przelewamy do sosjerki.
  • Lody waniliowe z palonym masłem:
  • Składniki:
  • 500g śmietanki 36%
  • 50g masła
  • 2 laski wanilii
  • 80g cukru
  • 1g xantany
  • 200g mleka 3%
  • Wykonanie:
  • Masło rozpuszczamy z wanilią w rondlu, podgrzewamy do uzyskania brązowego koloru. Cedzimy do czystego rondla. Śmietankę infuzujemy z laską wanilii w rondlu, podgrzewamy do 80st. C i odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy wanilię ze śmietanki, dodajemy masło palone, mleko, cukier oraz ksantyn. Podgrzewamy by rozpuścić cukier. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną mieszaninę przelewamy do miksera i ubijamy, wlewając ciekły azot (w domowych warunkach można skorzystać z maszynki do lodów).
  • Kruszonka z biała czekolada:
  • Składniki:
  • 60g masła
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 40g białej czekolady
  • Wykonanie:
  • Składniki mieszamy razem, wrzucamy na silikonową matę do piekarnika na 180 stopni C. Mieszamy rózgą by uzyskać konsystencję kruszonki. Pieczemy około 20 minut, mieszając rózgą masę co 5-10 minut.
  • Kawior z rabarbaru
  • Składniki:
  • 400ml oleju
  • 200g rabarbaru
  • 100g wody
  • 30g cukru
  • sok z limonki
  • ok 5 gram agaru
  • Wykonanie:
  • Olej wlewamy do pojemnika i odkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
  • Rabarbar podgrzewamy w rondlu z cukrem i wodą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku, powinno być nieprzesadnie słodkie. Syrop cedzimy przez gażę i sitko, odmierzamy 1% agaru w stosunku do otrzymanego syropu (1g agaru na 100g syropu). Podgrzewamy do zagotowania, przelewamy do strzykawki. Kawior wylewamy w kropelkach do zimnego oleju, przecedzamy przez sitko i płuczemy w wodzie.
  • Każdy z wymienionych elementów układamy na talerzu. Jedząc mieszamy smaki według uznania.
  • 7 Misza kopacz
  • I Ciasto truskawkowe z sosem truskawkowo-śmietankowym z orzeźwiającym napojem mleczno-truskawkowo-waniliowym
  • Ciasto
  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 400g mąki
  • 70ml oleju
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • 50g cukru
  • 300g truskawek
  • Wykonanie:
  • Ubijamy jajka z cukrem, dolewając olej. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę, wszystko mieszamy. Do ciasta wrzucamy pokrojone w plasterki truskawki. Mieszamy aż ciasto obtoczy każdą truskawkę. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
  • Sos truskawkowo-śmietankowy
  • Składniki:
  • śmietanka 30%
  • cukier puder
  • 50g wody
  • 150g truskawek
  • laska wanilii
  • Wykonanie:
  • Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dorzucamy wanilię. Na patelni robimy konfiturę z truskawek i zostawiamy do wystygnięcia. Po schłodzeniu łączymy śmietankę z konfiturą. Odrobinę konfitury zostawiamy do przygotowania napoju.
  • Podanie:
  • Na chłodne ciasto nakładamy sos truskawkowo – śmietankowy. Wykrajemy jeden kawałek z ciasta, układamy na talerzyku i dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi truskawkami.
  • Napój
  • Składniki:
  • śmietanka 30%
  • pęczek mięty
  • cukier
  • 100g truskawek
  • 300ml mleka
  • konfitura truskawkowa
  • Wykonanie:
  • Śmietankę podgrzewamy z miętą, przecedzamy. Dolewamy mleko, dosypujemy cukier. Łączymy z konfiturą truskawkową. Podajemy schłodzone.
podziel się:

Pozostałe wiadomości