MasterChef: Pyszne truskawkowe desery

Truskawki! Kto ich nie lubi? Chyba tylko Mauro! W konkurencji eliminacyjnej 7. odcinka uczestnicy musieli stworzyć desery z truskawek. Zobaczcie, co przygotowali!
  • 1 Małgorzata Szymonek
    • I Tarta truskawkowa z kremem patissiere
      • Składniki:
        • 300g mąki
          • 200g masła
            • 100g cukru
              • 1 jajko
                • 1 laska wanilii
                  • Wykonanie
                    • Rozciąć laskę wanilii, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Wszystkie składniki wraz z ziarenkami połączyć i uformować ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
                      • Sos truskawkowy
                        • Składniki:
                          • 500g świeżych truskawek
                            • 50g cukru
                              • Wykonanie:
                                • Truskawki opłukać, pokroić, wsypać do rondelka i zasypać cukrem. Smażyć na średnim ogniu aż truskawki puszczą sok. Gotować około 10 minut. Na końcu zblendować.
                                  • Krem patissiere:
                                    • Składniki:
                                      • 500ml mleka
                                        • 1 laska wanilii
                                          • 160g cukru
                                            • 5 żółtek
                                              • 50g mąki
                                                • Wykonanie:
                                                  • Rozciąć laskę wanilii, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Mleko zagrzać z ziarenkami wanilii. Jajka utrzeć z cukrem i mąką. Podgrzane mleko wolnym strumieniem wlewać do masy z jajek. Kiedy ładnie się połączy, przelać do rondelka i mieszać rózgą aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki aż stężeje.
                                                    • Ostygnięty korpus tarty wysmarować sosem truskawkowym. Wyłożyć kremem pattissiere. Przyozdobić świeżymi truskawkami i listkami mięty.
                                                      • 2. Joanna Szymanowska
                                                        • I Tartaletka z konfiturą truskawkową i kremem waniliowo-maślanym:
                                                          • Ciasto kruche:
                                                            • Składniki:
                                                              • 320g mąki
                                                                • 200g masła
                                                                  • 100g cukru pudru
                                                                    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
                                                                      • Starta skórka z 1/3 cytryny
                                                                        • Jedno jajo
                                                                          • Wykonanie:
                                                                            • Zimne masło kroimy na drobne części i mieszamy je z pozostałymi składnikami. Po połączeniu składników, masę formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na 20 min. Zimną masę rozwałkowujemy na ok. 4 milimetry i pieczemy w temp . 180 stopni C ok. 20 min , aż ciasto uzyska złocisty kolor.
                                                                              • Konfitura z truskawki:
                                                                                • Składniki:
                                                                                  • 400g świeżych truskawek
                                                                                    • 100g cukru
                                                                                      • 100g wody
                                                                                        • Sok z ½ cytryny
                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                            • Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obieramy truskawki i wkładamy je do rondelka. Truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konfitury.
                                                                                              • Krem waniliowo-maślany:
                                                                                                • Składniki:
                                                                                                  • 300ml śmietanki 30%
                                                                                                    • 2 laski wanilii
                                                                                                      • 160g cukru
                                                                                                        • 3 żółtka
                                                                                                          • 150g masła
                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                              • Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Śmietankę grzejemy z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem. Podgrzaną śmietankę wlewać wolnym strumieniem do masy z żółtek. Po połączeniu się masy dodajemy masła i dalej ucieramy. Masę przekładamy do rękawa piekarniczego i wkładamy do lodówki, aż krem stężeje i stanie się zimny.
                                                                                                                • Galaretka truskawkowa z truskawki:
                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                    • 300g świeżych truskawek
                                                                                                                      • 100g cukru
                                                                                                                        • 100g wody
                                                                                                                          • Sok z ½ cytryny
                                                                                                                            • 1 listek żelatyny
                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                • Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obieramy truskawki i wkładamy je do rondelka. Truskawki mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Listek moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 min. Gotowy listek z żelatyny dodajemy do konfitury i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki do ostygnięcia.
                                                                                                                                  • Świeże truskawki:
                                                                                                                                    • 10 truskawek
                                                                                                                                      • Truskawki kroimy na plasterki, rozciągamy je i smarujemy konfiturą żeby ładnie się świeciły.
                                                                                                                                        • Kruche spody nadziewamy konfiturą truskawkową, posypujemy startą skórką z cytryny. Następnie na konfiturę wyciskamy masę maślano-waniliową i kładziemy galaretkę. Na koniec ozdabiamy wszystko świeżymi truskawkami.
                                                                                                                                          • 3 Mauro Amarante
                                                                                                                                            • I Panna cotta z truskawkami
                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                • 500ml śmietany
                                                                                                                                                  • 1 wanilia
                                                                                                                                                    • 18 g listków żelatyny (9)
                                                                                                                                                      • 250g truskawek (200g do kremu z truskawek i 50 g do dekoracji)
                                                                                                                                                        • 50g cukru pudru
                                                                                                                                                          • 4 listki mięty
                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                              • Moczymy 6 listków żelatyny w zimnej wodzie przez 5/6 minut. W międzyczasie gotujemy śmietanę. Odcedzamy żelatynę i mieszamy ze śmietaną aż dobrze się rozpuści. Wlewamy powstały płyn do 4 foremek i wkładamy do lodówki aż ostygnie. Pozostałe listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5/6 minut. Truskawki oczyszczamy i blendujemy z cukrem pudrem. Następnie gotujemy truskawki i dodajemy żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Później wkładamy do lodówki żeby stężała. Na pannę cottę kładziemy żelatynę z truskawkami i odkładamy do lodówki aż całkowicie stężeje.
                                                                                                                                                                • Zastygniętą panna cottę dekorujemy pokrojonymi truskawkami i miętą po czym serwujemy.
                                                                                                                                                                  • 4 Tomasz Marczewski
                                                                                                                                                                    • I Panna cotta
                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                        • 400g śmietanki
                                                                                                                                                                          • 100g mleka
                                                                                                                                                                            • 2 laski wanilii
                                                                                                                                                                              • 2 saszetki cukru waniliowego
                                                                                                                                                                                • 150g cukru
                                                                                                                                                                                  • 5 listków żelatyny
                                                                                                                                                                                    • Galaretka truskawkowa
                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                        • 5 listków żelatyny
                                                                                                                                                                                          • cała patelnia pokrojonych truskawek - ok.0,5 kg
                                                                                                                                                                                            • 250 g cukru
                                                                                                                                                                                              • 50 ml brandy
                                                                                                                                                                                                • 100 g malin
                                                                                                                                                                                                  • 2 saszetki cukru waniliowego
                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                      • Panna cotta
                                                                                                                                                                                                        • Gotujemy śmietanę z mlekiem, cukrem i laskami wanilii. Żelatynę namaczamy w zimniej wodzie, a następnie rozpuszczamy w gorącym roztworze śmietanowym. Przelewamy do docelowych pucharków i wkładamy do lodówki żeby stężała.
                                                                                                                                                                                                          • Galaretka truskawkowa:
                                                                                                                                                                                                            • Truskawki łączymy z cukrem, brandy, cukrem waniliowym i doprowadzamy do stanu gęstego syropu. Dodajemy rozpuszczone listki żelatyny i chowamy do lodówki w celu stężenia.
                                                                                                                                                                                                              • Na stężone panny cotty nakładamy lekko stężoną galaretkę, czekamy aż całość stężeje i dekorujemy truskawkami i miętą.
                                                                                                                                                                                                                • 5 Karolina Grzelak
                                                                                                                                                                                                                  • I Tartaletka z kremem patissiere waniliowo-miętowym, konfiturą z truskawek oraz świeżymi truskawkami
                                                                                                                                                                                                                    • Ciasto kruche:
                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                        • 300 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                          • 200 g zimnego masła
                                                                                                                                                                                                                            • 100g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                              • 2 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                  • Mąkę i masło pokrojone w kostkę oraz cukier puder wymieszać w robocie kuchennym doprowadzając do konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulki, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki tartaletek. Ciasto pieczemy ok. 16 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
                                                                                                                                                                                                                                    • Krem patissiere:
                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                        • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                          • 1 laska wanilii
                                                                                                                                                                                                                                            • kilka listków mięty
                                                                                                                                                                                                                                              • 3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                • 80 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                      • Mleko gotujemy z laską wanilii i miętą, przecedzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy cienkim strumykiem gorące mleko z wanilią, mieszając masę mikserem. Następnie wlewamy do czystego rondelka mleko z żółtkami i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając rózgą. Aby krem patissiere zgęstniał, pod koniec gotowania dodajemy wymieszaną skrobię z niewielką ilością mleka i gotujemy do zgęstnienia.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Konfitura z truskawek:
                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                            • 300 g pokrojonych truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                              • 80 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Truskawki gotujemy w rondelku wraz z cukrem do momentu powstania gęstej konfitury.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kawałki truskawek polane syropem cukrowym
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 200 g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 150 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                            • 30 ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Truskawki kroimy na małe kawałki. Cukier i wodę gotujemy w rondelku do momentu pojawienia się grubych bąbli - temperatura ok. 118 stopni. Pokrojone truskawki smarujemy gorącym syropem cukrowym.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Na upieczone korpusy tartaletek wylewamy krem patissiere, następnie wykładamy konfiturę z truskawek. Na sam koniec układamy przygotowane kawałki truskawek szpiczastym końcem do góry. Tartaletkę dekorujemy listkami mięty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 6 Maciej Pisarczyk
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • I Macerowane truskawki z kalarepą, consomme truskawkowe, lody waniliowe z palonym masłem, kruszonka z białą czekoladą i kawior z rabarbaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Macerowane truskawki i kalarepa
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 20g kalarepy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3-4 limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kalarepę kroimy na mandolinie. Truskawki kroimy na pół, dodajemy sok z limonek i cytryn, dodajemy cukier. Możemy dodać listki mięty, zest z cytryn i limonek. Macerujemy 30 minut, doprawiamy cukrem do smaku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Consomme truskawkowe:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 300g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 20g buraka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2-3 limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Truskawki siekamy drobno i wrzucamy do rondla. Dodajemy obranego buraka, cukier oraz sok z limonek (można skorzystać z cytryn). Gotujemy i doprawiamy do smaku. Przecedzamy przez gażę i chłodzimy. Przelewamy do sosjerki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Lody waniliowe z palonym masłem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 500g śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 laski wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 80g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1g xantany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 200g mleka 3%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Masło rozpuszczamy z wanilią w rondlu, podgrzewamy do uzyskania brązowego koloru. Cedzimy do czystego rondla. Śmietankę infuzujemy z laską wanilii w rondlu, podgrzewamy do 80st. C i odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy wanilię ze śmietanki, dodajemy masło palone, mleko, cukier oraz ksantyn. Podgrzewamy by rozpuścić cukier. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną mieszaninę przelewamy do miksera i ubijamy, wlewając ciekły azot (w domowych warunkach można skorzystać z maszynki do lodów).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Kruszonka z biała czekolada:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 60g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 40g białej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki mieszamy razem, wrzucamy na silikonową matę do piekarnika na 180 stopni C. Mieszamy rózgą by uzyskać konsystencję kruszonki. Pieczemy około 20 minut, mieszając rózgą masę co 5-10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Kawior z rabarbaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 400ml oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 200g rabarbaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 30g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sok z limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ok 5 gram agaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Olej wlewamy do pojemnika i odkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Rabarbar podgrzewamy w rondlu z cukrem i wodą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku, powinno być nieprzesadnie słodkie. Syrop cedzimy przez gażę i sitko, odmierzamy 1% agaru w stosunku do otrzymanego syropu (1g agaru na 100g syropu). Podgrzewamy do zagotowania, przelewamy do strzykawki. Kawior wylewamy w kropelkach do zimnego oleju, przecedzamy przez sitko i płuczemy w wodzie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Każdy z wymienionych elementów układamy na talerzu. Jedząc mieszamy smaki według uznania.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 7 Misza kopacz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • I Ciasto truskawkowe z sosem truskawkowo-śmietankowym z orzeźwiającym napojem mleczno-truskawkowo-waniliowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ciasto
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 400g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 70ml oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • cukier waniliowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • proszek do pieczenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 300g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Ubijamy jajka z cukrem, dolewając olej. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę, wszystko mieszamy. Do ciasta wrzucamy pokrojone w plasterki truskawki. Mieszamy aż ciasto obtoczy każdą truskawkę. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Sos truskawkowo-śmietankowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • śmietanka 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • cukier puder
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50g wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 150g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • laska wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dorzucamy wanilię. Na patelni robimy konfiturę z truskawek i zostawiamy do wystygnięcia. Po schłodzeniu łączymy śmietankę z konfiturą. Odrobinę konfitury zostawiamy do przygotowania napoju.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Na chłodne ciasto nakładamy sos truskawkowo – śmietankowy. Wykrajemy jeden kawałek z ciasta, układamy na talerzyku i dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi truskawkami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Napój
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • śmietanka 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pęczek mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 300ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • konfitura truskawkowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Śmietankę podgrzewamy z miętą, przecedzamy. Dolewamy mleko, dosypujemy cukier. Łączymy z konfiturą truskawkową. Podajemy schłodzone.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości