W 11. odcinku uczestnicy udali się do miasta Lyon. Kucharze zostali podzieleni na dwie grupy, a każda z nich miała okazję odwiedzić jedną z renomowanych restauracji serwujących tradycyjne dania lyońskie. Joseph Viola z restauracji "Daniel & Denise" oraz William Jacquiers z "Le Vivarais" to szefowie kuchni, którzy zaprezentowali zawodnikom autentyczne smaki regionu.
Aby wejść do półfinału, uczestnicy zmierzyli się z tradycyjną kuchnią lyońską. W drugiej części odcinka kucharze ponownie mieli okazję spotkać się z Cyrilem Bosvielem. Odwiedzili też "L'Institut", gdzie szef nauczy ich tajników przygotowywania trzech różnych rodzajów sosów. Po tej lekcji zawodnicy stanęli przed kolejnym wyzwaniem, w którym musieli wykorzystać zdobytą wiedzę i umiejętności, aby stworzyć danie, które zapewni im miejsce w półfinale. Najsłabiej z tym zadaniem poradził sobie Kamil, który opuścił program.