Dominik Tomczyk: Hot dog wołowy z keczupem i cebulą w tempurze // Hot dog z kurczakiem po koreańsku

Dominik Tomczyk. Hot dogi
Dominik Tomczyk. Hot dogi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować hot doga wołowego oraz zaskakującego w smaku Hot Doga z kurczakiem!

Hot dog wołowy z keczupem i cebulą w tempurze

  • Składniki:
  • Bułki:
  • ·      10 g drożdży suchych
  • ·      100 ml ciepłego mleka
  • ·      450 g mąki pszennej
  • ·      50 g cukru
  • ·      3 jajka
  • ·      170 g masła
  • ·      łyżeczka soli
  • Kiełbasa:
  • ·      rostbef - 400 g
  • ·      jelito
  • ·      czosnek - 3 ząbki
  • ·      papryka słodka
  • ·      papryka ostra
  • ·      gałka muszkatołowa
  • ·      kmin rzymski
  • ·      pieprz biały
  • Keczup:
  • ·      cebula - ½
  • ·      czosnek - 1 ząbek
  • ·      masło - 1 łyżka
  • ·      pomidory malinowe - 3 sztuki
  • ·      ocet - 50 ml
  • ·      cukier - 50 g
  • ·      cynamon
  • ·      sól
  • ·      pieprz biały
  • Cebula w tempurze:
  • ·      cebula - 1 sztuka
  • ·      skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
  • ·      mąka pszenna - 2 łyżki
  • ·      zimna woda - 100 ml
  • ·      sól
  • ·      olej do smażenia
  • Sposób przygotowania:
  • Bułki:
  • Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać kilka minut. Dodawać po jednym jajku dalej wyrabiając. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodawać stopniowo miękkie masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na godzinę. Uformować bułki, odstawić jeszcze na 15 minut, po czym piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Kiełbasa:
  • Mięso zmielić dwa razy w maszynce, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Masować dodając trochę wody. Nadziewać mięso do namoczonego jelita, parzyć we wrzątku przez około 10 minut i smażyć do zarumienienia na patelni.
  • Ketchup:
  • Cebulę z czosnkiem podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pomidory i przyprawy, dusić. Dodać ocet i cukier, zblendować i przetrzeć przez sitko. Podgrzewać do pożądanej konsystencji.
  • Cebula w tempurze:
  • Cebulę posiekać w piórka. Wodę wymieszać ze skrobią, mąką i szczyptą soli. Do ciasta wrzucić cebulę i obtoczyć. Cebulę w cieście wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do chrupkości. Po wyjęciu z oleju posolić.
  • Podanie:
  • Bułkę przekroić, włożyć kiełbasę, polać sosem i ułożyć na górze usmażoną cebulę.

Hot dog z kurczakiem po koreańsku

  • Składniki:
  • Bułki:
  • ·      10 g drożdży suchych
  • ·      100 ml ciepłego mleka
  • ·      450 g mąki pszennej
  • ·      50 g cukru
  • ·      3 jajka
  • ·      170 g masła
  • ·      łyżeczka soli
  • Kurczak:
  • ·      pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • ·      sól
  • ·      pieprz
  • ·      skrobia ziemniaczana
  • ·      mąka pszenna
  • ·      sos sojowy
  • ·      czosnek
  • ·      imbir
  • ·      miód
  • Piklowany ogórek:
  • ·      ogórek zielony - ½
  • ·      ocet - 50 ml
  • ·      cukier - 50 g
  • ·      sól - 1/2 łyżeczki
  • ·      woda - 50 ml
  • Dodatki:
  • ·      szczypiorek
  • ·      orzeszki ziemne
  • ·      sezam
  • Sposób przygotowania:
  • Bułki:
  • Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać kilka minut. Dodawać po jednym jajku dalej wyrabiając. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodawać stopniowo miękkie masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na godzinę. Uformować bułki, odstawić jeszcze na 15 minut, po czym piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Kurczak:
  • Kurczaka pokroić na długie kawałki, pasujące kształtem do bułek. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance skrobi z mąką. Smażyć kilka minut w rozgrzanym oleju. W osobnym rondelku przygotować glazurę: podsmażyć czosnek z imbirem na odrobinie oleju, dodać sos sojowy i miód. Usmażonego kurczaka dodać do glazury, tak żeby oblepiła panierkę.
  • Piklowany ogórek:
  • Wodę z octem i cukrem zagotować. Ogórka pokroić na plasterki, doprawić solą i zalać zalewą. Odstawić na 30 minut.
  • Podanie:
  • Bułkę przekroić, posmarować majonezem, włożyć kurczaka, ogórka, posypać szczypiorkiem, orzeszkami ziemnymi i sezamem.