Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować hot doga wołowego oraz zaskakującego w smaku Hot Doga z kurczakiem!
Hot dog wołowy z keczupem i cebulą w tempurze
- Składniki:
- Bułki:
- · 10 g drożdży suchych
- · 100 ml ciepłego mleka
- · 450 g mąki pszennej
- · 50 g cukru
- · 3 jajka
- · 170 g masła
- · łyżeczka soli
- Kiełbasa:
- · rostbef - 400 g
- · jelito
- · czosnek - 3 ząbki
- · papryka słodka
- · papryka ostra
- · gałka muszkatołowa
- · kmin rzymski
- · pieprz biały
- Keczup:
- · cebula - ½
- · czosnek - 1 ząbek
- · masło - 1 łyżka
- · pomidory malinowe - 3 sztuki
- · ocet - 50 ml
- · cukier - 50 g
- · cynamon
- · sól
- · pieprz biały
- Cebula w tempurze:
- · cebula - 1 sztuka
- · skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
- · mąka pszenna - 2 łyżki
- · zimna woda - 100 ml
- · sól
- · olej do smażenia
- Sposób przygotowania:
- Bułki:
- Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać kilka minut. Dodawać po jednym jajku dalej wyrabiając. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodawać stopniowo miękkie masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na godzinę. Uformować bułki, odstawić jeszcze na 15 minut, po czym piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kiełbasa:
- Mięso zmielić dwa razy w maszynce, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Masować dodając trochę wody. Nadziewać mięso do namoczonego jelita, parzyć we wrzątku przez około 10 minut i smażyć do zarumienienia na patelni.
- Ketchup:
- Cebulę z czosnkiem podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pomidory i przyprawy, dusić. Dodać ocet i cukier, zblendować i przetrzeć przez sitko. Podgrzewać do pożądanej konsystencji.
- Cebula w tempurze:
- Cebulę posiekać w piórka. Wodę wymieszać ze skrobią, mąką i szczyptą soli. Do ciasta wrzucić cebulę i obtoczyć. Cebulę w cieście wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do chrupkości. Po wyjęciu z oleju posolić.
- Podanie:
- Bułkę przekroić, włożyć kiełbasę, polać sosem i ułożyć na górze usmażoną cebulę.
Hot dog z kurczakiem po koreańsku
- Składniki:
- Bułki:
- · 10 g drożdży suchych
- · 100 ml ciepłego mleka
- · 450 g mąki pszennej
- · 50 g cukru
- · 3 jajka
- · 170 g masła
- · łyżeczka soli
- Kurczak:
- · pierś z kurczaka - 2 sztuki
- · sól
- · pieprz
- · skrobia ziemniaczana
- · mąka pszenna
- · sos sojowy
- · czosnek
- · imbir
- · miód
- Piklowany ogórek:
- · ogórek zielony - ½
- · ocet - 50 ml
- · cukier - 50 g
- · sól - 1/2 łyżeczki
- · woda - 50 ml
- Dodatki:
- · szczypiorek
- · orzeszki ziemne
- · sezam
- Sposób przygotowania:
- Bułki:
- Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać kilka minut. Dodawać po jednym jajku dalej wyrabiając. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodawać stopniowo miękkie masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na godzinę. Uformować bułki, odstawić jeszcze na 15 minut, po czym piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kurczak:
- Kurczaka pokroić na długie kawałki, pasujące kształtem do bułek. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance skrobi z mąką. Smażyć kilka minut w rozgrzanym oleju. W osobnym rondelku przygotować glazurę: podsmażyć czosnek z imbirem na odrobinie oleju, dodać sos sojowy i miód. Usmażonego kurczaka dodać do glazury, tak żeby oblepiła panierkę.
- Piklowany ogórek:
- Wodę z octem i cukrem zagotować. Ogórka pokroić na plasterki, doprawić solą i zalać zalewą. Odstawić na 30 minut.
- Podanie:
- Bułkę przekroić, posmarować majonezem, włożyć kurczaka, ogórka, posypać szczypiorkiem, orzeszkami ziemnymi i sezamem.