Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować ravioli z okładniczkami na sosie pomidorowym z olejem z pietruszki
Składniki:
- Ciasto na domowy makaron
- • 200g mąki typu 00 (lub uniwersalnej)
- • 2 jajka (w temp. pokojowej)
- • szczypta soli
- • odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- Farsz z okładniczek
- - oczyszczone okładniczki
- - sos rybny
- - sól
- - natka pietruszki
- Sos pomidorowy
- - 2 duże pomidory malinowe
- - 3 ząbki czosnku
- - 1 papryczka
- - oliwa z oliwek
- - 60ml białego wina
- Olej z pietruszki
- - duża garść natki z pietruszki
- - olej
- - sól
Przygotowanie:
- Ciasto na makaron
- 1. do misy miksera wrzuć składniki na ciasto i wyrabiaj do uzyskania jednolitej kulki.
- 2. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
- 3. Po odpoczynku rozwałkuj bardzo cienko (lub użyj maszynki) i pokrój w jednakowe prostokąty. Na jednym z nich połóż wcześniej przygotowany farsz a następnie połóż drugi prostokąt z ciasta. Delikatnie dociśnij aby pozbyć się powietrza spod ciasta i wytnij ravioli przy użyciu ringa. Gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut każdą porcję, następnie odkładaj na ściereczkę.
- Farsz z okładniczek
- Połowę z oczyszczonych okładniczek miksujemy w blenderze razem z sosem rybnym, szczyptą soli i natką pietruszki. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy pokrojone na 1cm kawałki okładniczki i wrzucamy do musu.
- Sos pomidorowy
- Pomidory malinowe myjemy, filetujemy z nasion i zdejmujemy z nich skórę. Na zimną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Wszystko podgrzewamy, by czosnek uwolnił swój aromat. Następnie wrzucamy przygotowane wcześniej pomidorki i na małym ogniu smażymy, aż rozpadną się i utworzą sos. Podlewamy białym winem, redukujemy, doprawiamy solą i blendujemy na gładką masę.
- Olej z pietruszki
- Olej miksujemy razem z pietruszką przez ok. 5-7 min, wylewamy na gazę i doprawiamy solą.
- Podanie:
- Na talerz wykładamy sos pomidorowy na górę kładziemy ravioli i całość polewamy oliwa pietruszkowa.