Dawid Wilkos: Ravioli z okładniczkami na sosie pomidorowym z olejem z pietruszki

Ravioli z okładniczkami na sosie pomidorowym z olejem z pietruszki
Ravioli z okładniczkami na sosie pomidorowym z olejem z pietruszki
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować ravioli z okładniczkami na sosie pomidorowym z olejem z pietruszki

Składniki:

  • Ciasto na domowy makaron
  •            •          200g mąki typu 00 (lub uniwersalnej)
  •            •          2 jajka (w temp. pokojowej)
  •            •          szczypta soli
  •            •          odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • Farsz z okładniczek
  • -   oczyszczone okładniczki
  • - ⁠sos rybny
  • - ⁠sól
  • - ⁠natka pietruszki
  • Sos pomidorowy
  • -   2 duże pomidory malinowe
  • - ⁠3 ząbki czosnku
  • - ⁠1 papryczka
  • - ⁠oliwa z oliwek
  • - ⁠60ml białego wina
  • Olej z pietruszki
  • -   duża garść natki z pietruszki
  • - ⁠olej
  • - ⁠sól

Przygotowanie:

  • Ciasto na makaron
  •            1.        do misy miksera wrzuć składniki na ciasto i wyrabiaj do uzyskania jednolitej   kulki.
  •            2.        Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
  •            3.        Po odpoczynku rozwałkuj bardzo cienko (lub użyj maszynki) i pokrój w jednakowe prostokąty. Na jednym z nich połóż wcześniej przygotowany farsz a następnie połóż drugi prostokąt z ciasta. Delikatnie dociśnij aby pozbyć się powietrza spod ciasta i wytnij ravioli przy użyciu ringa. Gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut każdą porcję, następnie odkładaj na ściereczkę.
  • Farsz z okładniczek
  • Połowę z oczyszczonych okładniczek miksujemy w blenderze razem z sosem rybnym, szczyptą soli i natką pietruszki. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy pokrojone na 1cm kawałki okładniczki i wrzucamy do musu.
  • Sos pomidorowy
  • Pomidory malinowe myjemy, filetujemy z nasion i zdejmujemy z nich skórę. Na zimną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Wszystko podgrzewamy, by czosnek uwolnił swój aromat. Następnie wrzucamy przygotowane wcześniej pomidorki i na małym ogniu smażymy, aż rozpadną się i utworzą sos. Podlewamy białym winem, redukujemy, doprawiamy solą i blendujemy na gładką masę.
  • Olej z pietruszki
  • Olej miksujemy razem z pietruszką przez ok. 5-7 min, wylewamy na gazę i doprawiamy solą.
  • Podanie:
  • Na talerz wykładamy sos pomidorowy na górę kładziemy ravioli i całość polewamy oliwa pietruszkowa.