Barbara Tomkowiak/Bartłomiej Kołacz: Smażona kaszanka na paprykowym musie

Smażona kaszanka na paprykowym musie
Smażona kaszanka na paprykowym musie
  • Smażona kaszanka na paprykowym musie
  • Kaszanka
  • Składniki:
  • - 100 g suszonej krwi
  • - jelita
  • - włoszczyzna
  • - 1 golonka wieprzowa
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 główka czosnku
  • - 1 kiełbasa chorizo
  • - 1 duża cebula
  • - masło
  • - sól i pieprz
  • - 2 woreczki kaszy
  • - pół kostki smalcu
  • Wykonanie:
  • Golonka kroimy na kawałki, wrzucamy do zimnej wody i gotujemy razem z włoszczyzną, aż będzie miękka. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na smalcu, aż będzie złocista. Suszoną krew moczymy w ciepłej wodzie w proporcji 1:1 i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i wkładamy oczyszczoną paprykę z nasionami oraz główkę czosnku. Pieczemy przez 15-20 minut, aż skórka papryki się przypali. Kiełbasę chorizo smażymy na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę, a następnie wrzucamy paprykę, czosnek, soki wytopione z pieczenia oraz chorizo do blendera. Dodajemy łyżkę masła i sól do smaku, po czym miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy podsmażoną cebulkę ze smalcem, zmieloną ugotowaną golonkę oraz rozpuszczoną krew. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Jelita wieprzowe dokładnie wypłukujemy i nadziewamy przygotowanym farszem. Gotujemy wodę, a po zagotowaniu wyłączamy palnik i wkładamy gotowe kaszanki do wody, przykrywając garnek. Parzymy przez około 10 minut.
  • Gotową kaszankę kroimy na kawałki i smażymy na oleju, aż będzie chrupiąca. Na talerz wykładamy kawałki kaszanki, dodajemy gotowy krem paprykowy i dekorujemy według uznania.
podziel się:

Pozostałe wiadomości