- Smażona kaszanka na paprykowym musie
- Kaszanka
- Składniki:
- - 100 g suszonej krwi
- - jelita
- - włoszczyzna
- - 1 golonka wieprzowa
- - 1 czerwona papryka
- - 1 główka czosnku
- - 1 kiełbasa chorizo
- - 1 duża cebula
- - masło
- - sól i pieprz
- - 2 woreczki kaszy
- - pół kostki smalcu
- Wykonanie:
- Golonka kroimy na kawałki, wrzucamy do zimnej wody i gotujemy razem z włoszczyzną, aż będzie miękka. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na smalcu, aż będzie złocista. Suszoną krew moczymy w ciepłej wodzie w proporcji 1:1 i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i wkładamy oczyszczoną paprykę z nasionami oraz główkę czosnku. Pieczemy przez 15-20 minut, aż skórka papryki się przypali. Kiełbasę chorizo smażymy na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę, a następnie wrzucamy paprykę, czosnek, soki wytopione z pieczenia oraz chorizo do blendera. Dodajemy łyżkę masła i sól do smaku, po czym miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy podsmażoną cebulkę ze smalcem, zmieloną ugotowaną golonkę oraz rozpuszczoną krew. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Jelita wieprzowe dokładnie wypłukujemy i nadziewamy przygotowanym farszem. Gotujemy wodę, a po zagotowaniu wyłączamy palnik i wkładamy gotowe kaszanki do wody, przykrywając garnek. Parzymy przez około 10 minut.
- Gotową kaszankę kroimy na kawałki i smażymy na oleju, aż będzie chrupiąca. Na talerz wykładamy kawałki kaszanki, dodajemy gotowy krem paprykowy i dekorujemy według uznania.
podziel się: