Anna Jaworska: Hot dog z kiełbaską jagnięco-wołową//Hot dog z posiekaną krewetką.

Anna Jaworska/Hot dogi
Anna Jaworska/Hot dogi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować Hot dogi z kiełbaską jagnięco-wołową oraz Hot dogi z posiekaną krewetką.

Hot dog z kiełbaską jagnięco-wołową

  • Składniki:
  • Brioche:
  • ·       450g mąki
  • ·       100 ml mleka
  • ·       20g świeżych drożdży
  • ·       łyżeczka soli
  • ·       170g ciepłego masła
  • ·       50g cukru
  • ·       1 łyżka sezamu
  • ·       3 jajka + 1 do posmarowania przed pieczeniem
  • Kiełbaska:
  • ·      200g comberków jagnięcych
  • ·      200g antrykotu wołowego
  • ·      50g smalcu
  • ·      1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ·      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ·      łyżeczka soli
  • ·      1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • ·      1/3 łyżeczki kuminu
  • ·      1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • ·      50 cm jelita
  • ·      100 ml zimnej wody
  • Sos pomidorowy:
  • ·      3 pomidory malinowe
  • ·      3 ząbki czosnku
  • ·      5 cm zielonego chili
  • ·      2 łyżki cukru
  • ·      2 łyżeczki soli
  • ·      1 łyżeczka cynamonu
  • ·      szczypta gałki muszkatołowej
  • Sos miętowy:
  • ·      garść mięty
  • ·      2 żółtka
  • ·      200 ml oleju
  • ·      szczypta soli
  • ·      1 łyżka soku z limonki
  • ·      łyżka jogurtu naturalnego
  • Do dekoracji:
  • ·      łyżka ziaren granatu.
  • Sposób przygotowania:
  • Brioche:
  • Z 2 łyżek mąki, podgrzanego mleka, cukru i drożdży zrobić w miseczce zaczyn. Wstawić do piekarnika na 8 minut na 35 stopni. Następnie wrzucić do blendera planetarnego z hakiem mąkę i sól, wlać zaczyn i wyrabiać 3 minuty. Kolejno dodawać jajka. Na koniec dodawać masło w porcjach. Wyrabiać 10 minut. Wyrobione ciasto dać do wyrośnięcia w piekarniku przez 20 minut w temp. 35 stopni. Następnie ponownie zagnieść i uformować podłużne bułeczki. Bułeczki zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, dać do piekarnika na ok. 25 minut w temp 180 stopni (termo obieg).
  • Kiełbaski:
  • Mięso zmielić 4x a następnie wymasować ze smalcem, wodą i przyprawami przez 5 minut. Jelito wypłukać dokładnie, naciągnąć na maszynkę do mięsa i formować kiełbaski o długości 10 cm. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie podsmażyć na oleju.
  • Sos pomidorowy:
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Posiekać i wrzucić na patelnię ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanym chili i przyprawami. Gotować aż do zredukowania na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
  • Sos miętowy:
  • Zrobić majonez ze wszystkich składników oprócz jogurtu. Wymieszać z jogurtem.
  • Hot dog:
  • Bułki przeciąć. Posmarować sosem miętowym. Włożyć kiełbasę. Polać sosem pomidorowym. Dekorować ziarnami granatu.

Hot dog z posiekaną krewetką

  • Składniki:
  • Brioche:
  • ·       450g mąki
  • ·       100 ml mleka
  • ·       20g świeżych drożdży
  • ·       łyżeczka soli
  • ·       170g ciepłego masła
  • ·       50g cukru
  • ·       1 łyżka sezamu
  • ·       3 jajka + 1 do posmarowania przed pieczeniem
  • Siekana krewetka z sosem kolendrowym:
  • ·      5 krewetek
  • ·      1/2 awokado
  • ·      1 łyżka soku z limonki
  • ·      2 szczypty soli
  • ·      garść kolendry
  • ·      1 łyżka masła
  • ·      1 łyżka oleju
  • ·      1 szczypta białego pieprzu
  • ·      2 łyżki jogurtu greckiego
  • Sposób przygotowania:
  • Brioche:
  • Z 2 łyżek mąki, podgrzanego mleka, cukru i drożdży zrobić w miseczce zaczyn. Wstawić do piekarnika na 8 minut na 35 stopni. Następnie wrzucić do blendera planetarnego z hakiem mąkę i sól, wlać zaczyn i wyrabiać 3 minuty. Kolejno dodawać jajka. Na koniec dodawać masło w porcjach. Wyrabiać 10 minut. Wyrobione ciasto dać do wyrośnięcia w piekarniku przez 20 minut w temp. 35 stopni. Następnie ponownie zagnieść i uformować podłużne bułeczki. Bułeczki zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, dać do piekarnika na ok. 25 minut w temp 180 stopni (termo obieg).
  • Krewetki:
  • Krewetki obrać, oczyścić. Smażyć przez 1 minutę na stronę, na maśle i oleju. Posiekać. Z pozostałych składników oprócz jogurtu i awokado zrobić majonez. Połączyć majonez z jogurtem greckim i posiekanym awokado. Dodać posiekane krewetki.
  • Hot dog:
  • Bułki przeciąć. Wypełnić masą. Udekorować kolendą.