Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Hot dogi z kiełbaską jagnięco-wołową oraz Hot dogi z posiekaną krewetką.
Hot dog z kiełbaską jagnięco-wołową
- Składniki:
- Brioche:
- · 450g mąki
- · 100 ml mleka
- · 20g świeżych drożdży
- · łyżeczka soli
- · 170g ciepłego masła
- · 50g cukru
- · 1 łyżka sezamu
- · 3 jajka + 1 do posmarowania przed pieczeniem
- Kiełbaska:
- · 200g comberków jagnięcych
- · 200g antrykotu wołowego
- · 50g smalcu
- · 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- · 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- · łyżeczka soli
- · 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- · 1/3 łyżeczki kuminu
- · 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- · 50 cm jelita
- · 100 ml zimnej wody
- Sos pomidorowy:
- · 3 pomidory malinowe
- · 3 ząbki czosnku
- · 5 cm zielonego chili
- · 2 łyżki cukru
- · 2 łyżeczki soli
- · 1 łyżeczka cynamonu
- · szczypta gałki muszkatołowej
- Sos miętowy:
- · garść mięty
- · 2 żółtka
- · 200 ml oleju
- · szczypta soli
- · 1 łyżka soku z limonki
- · łyżka jogurtu naturalnego
- Do dekoracji:
- · łyżka ziaren granatu.
- Sposób przygotowania:
- Brioche:
- Z 2 łyżek mąki, podgrzanego mleka, cukru i drożdży zrobić w miseczce zaczyn. Wstawić do piekarnika na 8 minut na 35 stopni. Następnie wrzucić do blendera planetarnego z hakiem mąkę i sól, wlać zaczyn i wyrabiać 3 minuty. Kolejno dodawać jajka. Na koniec dodawać masło w porcjach. Wyrabiać 10 minut. Wyrobione ciasto dać do wyrośnięcia w piekarniku przez 20 minut w temp. 35 stopni. Następnie ponownie zagnieść i uformować podłużne bułeczki. Bułeczki zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, dać do piekarnika na ok. 25 minut w temp 180 stopni (termo obieg).
- Kiełbaski:
- Mięso zmielić 4x a następnie wymasować ze smalcem, wodą i przyprawami przez 5 minut. Jelito wypłukać dokładnie, naciągnąć na maszynkę do mięsa i formować kiełbaski o długości 10 cm. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie podsmażyć na oleju.
- Sos pomidorowy:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Posiekać i wrzucić na patelnię ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanym chili i przyprawami. Gotować aż do zredukowania na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
- Sos miętowy:
- Zrobić majonez ze wszystkich składników oprócz jogurtu. Wymieszać z jogurtem.
- Hot dog:
- Bułki przeciąć. Posmarować sosem miętowym. Włożyć kiełbasę. Polać sosem pomidorowym. Dekorować ziarnami granatu.
Hot dog z posiekaną krewetką
- Składniki:
- Brioche:
- · 450g mąki
- · 100 ml mleka
- · 20g świeżych drożdży
- · łyżeczka soli
- · 170g ciepłego masła
- · 50g cukru
- · 1 łyżka sezamu
- · 3 jajka + 1 do posmarowania przed pieczeniem
- Siekana krewetka z sosem kolendrowym:
- · 5 krewetek
- · 1/2 awokado
- · 1 łyżka soku z limonki
- · 2 szczypty soli
- · garść kolendry
- · 1 łyżka masła
- · 1 łyżka oleju
- · 1 szczypta białego pieprzu
- · 2 łyżki jogurtu greckiego
- Sposób przygotowania:
- Brioche:
- Z 2 łyżek mąki, podgrzanego mleka, cukru i drożdży zrobić w miseczce zaczyn. Wstawić do piekarnika na 8 minut na 35 stopni. Następnie wrzucić do blendera planetarnego z hakiem mąkę i sól, wlać zaczyn i wyrabiać 3 minuty. Kolejno dodawać jajka. Na koniec dodawać masło w porcjach. Wyrabiać 10 minut. Wyrobione ciasto dać do wyrośnięcia w piekarniku przez 20 minut w temp. 35 stopni. Następnie ponownie zagnieść i uformować podłużne bułeczki. Bułeczki zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, dać do piekarnika na ok. 25 minut w temp 180 stopni (termo obieg).
- Krewetki:
- Krewetki obrać, oczyścić. Smażyć przez 1 minutę na stronę, na maśle i oleju. Posiekać. Z pozostałych składników oprócz jogurtu i awokado zrobić majonez. Połączyć majonez z jogurtem greckim i posiekanym awokado. Dodać posiekane krewetki.
- Hot dog:
- Bułki przeciąć. Wypełnić masą. Udekorować kolendą.