Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować zupę krewetkową
Składaniki:
- Ciasto
- - 200g mąki
- - 80ml ciepłej wody
- - łyżeczka oleju
- Farsz do pierożków
- - 1 łyżka serka śmietankowego
- - 1 łyżka ricotty
- - 1/2 szalotki
- - 1 ząbek czosnku
- - 7 krewetek obranych i oczyszczonych
- - 1/2 łyżeczki soli
- - otarta skórka z 1/2 grejpfruta
- - szczypta białego pieprzu
- - garść mięty
- Zupa
- - pancerze i głowy 8 krewetek
- - 2 łodygi selera naciowego
- - 1 marchewka
- - 1 pietruszka
- - 1 cebula
- - 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- - garść natki pietruszki
- - 100 ml białego wina
- - 50 ml śmietanki 30%
- - 1 łyżeczka soli
- - 2 szczypty czarnego pieprzu
- - 500ml wody
- - 50g masła
- - 2 łyżki oleju
- - 3 łyżki soku z grejpfruta
- Smażone krewetki
- - 2 krewetki oczyszczone, z pozostawionymi głowami
- - 2 łyżki masła
- - 1 szczypta soli
- - 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Ciasto zagnieść, wyrabiać 5 min i zostawić do odpoczęcia na kolejne 5 min. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć szklanką koła.
- Krewetki i miętę posiekać. Wymieszać z resztą składników. Zawinąć w ciasto na pierożki i uformować. Pierożki gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, a następnie jeszcze przez 1 min.
- Pancerze obsmażyć na oleju na wysokim ogniu. Dodać posiekane warzywa i jabłko (oprócz natki pietruszki) i masło. Smażyć 5 min. Dodać wino, wodę i redukować na wolnym ogniu przez co najmniej 25 min. Następnie odcedzić wywar i dodać śmietankę, sok z grejpfruta i przyprawy.
- Krewetki posolić i usmażyć na mieszance oleju i masła po 1 min na stronę. Pozostawić do odpoczęcia na 2 min.
- Podanie:
- Na głęboki talerz wyłożyć najpierw zupę, na środek włożyć pierożka krewetkowego. Udekorować z boku smażoną krewetką. Całość posypać posiekaną pietruszką.