Ania Jaworska: Zupa krewetkowa z pierożkiem i krewetką w całości

Zupa krewetkowa z pierożkiem i krewetką w całości
Zupa krewetkowa z pierożkiem i krewetką w całości
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować zupę krewetkową

Składaniki:

  • Ciasto
  • - 200g mąki
  • - 80ml ciepłej wody
  • - łyżeczka oleju
  • Farsz do pierożków
  • - 1 łyżka serka śmietankowego
  • - 1 łyżka ricotty
  • - 1/2 szalotki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 7 krewetek obranych i oczyszczonych
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - otarta skórka z 1/2 grejpfruta
  • - szczypta białego pieprzu
  • - garść mięty
  • Zupa
  • - pancerze i głowy 8 krewetek
  • - 2 łodygi selera naciowego
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • - garść natki pietruszki
  • - 100 ml białego wina
  • - 50 ml śmietanki 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 szczypty czarnego pieprzu
  • - 500ml wody
  • - 50g masła
  • - 2 łyżki oleju
  • - 3 łyżki soku z grejpfruta
  • Smażone krewetki
  • - 2 krewetki oczyszczone, z pozostawionymi głowami
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 szczypta soli
  • - 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  • Ciasto zagnieść, wyrabiać 5 min i zostawić do odpoczęcia na kolejne 5 min. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć szklanką koła.
  • Krewetki i miętę posiekać. Wymieszać z resztą składników. Zawinąć w ciasto na pierożki i uformować. Pierożki gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, a następnie jeszcze przez 1 min.
  • Pancerze obsmażyć na oleju na wysokim ogniu. Dodać posiekane warzywa i jabłko (oprócz natki pietruszki) i masło. Smażyć 5 min. Dodać wino, wodę i redukować na wolnym ogniu przez co najmniej 25 min. Następnie odcedzić wywar i dodać śmietankę, sok z grejpfruta i przyprawy.
  • Krewetki posolić i usmażyć na mieszance oleju i masła po 1 min na stronę. Pozostawić do odpoczęcia na 2 min.
  • Podanie:
  • Na głęboki talerz wyłożyć najpierw zupę, na środek włożyć pierożka krewetkowego. Udekorować z boku smażoną krewetką. Całość posypać posiekaną pietruszką.