Agnieszka Morawiec: Ravioli z vongolami

Ravioli z vongolami
Ravioli z vongolami
Z artykułu dowiesz się jak:
  • Jak przygotować ravioli z vongolami

Składniki:

  • - makaron
  • - 200g mąki typu 00
  • - 2 jajka
  • - 2 żółtka
  • - sól
  • Wywar i farsz:
  • - vongole - 1kg
  • - seler naciowy -1szt
  • - seler korzeń - 1szt
  • - pietruszka - 1szt
  • - cebula - 1szt
  • - marchewka - 2szt
  • - czosnek - 2 ząbki
  • - białe wytrawne wino - 300 ml
  • - masło - 100g
  • - chilli - kilka plasterków

Przygotowanie:

  • Makaron
  • Mieszamy jajka z mąka aż ciasto będzie gładkie i dobrze wyrobione. Musi być miękkie i elastyczne.
  • Najlepiej na początku dać mniej mąki i wyrabiać. Jeśli będzie za rzadkie - dosypać mąki.
  • Uformować kulkę ,zawinąć w folię i odłożyć żeby odpoczęło.
  • Wywar
  • Warzywa gotujemy, vongole przebieramy, otwarte wyrzucamy (są martwe), lekko otwarte stukamy. Jeśli się zamkną są żywe i dobre, jeśli się nie zamkną - odkładamy. Zamknięte małże dokładnie szorujemy żeby pozbyć się piasku. Do gotującego wywaru wrzucamy sporo vongoli. Gotowy wywar przecedzamy.
  • Farsz do ravioli
  • Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy kilka plasterków chili i czosnku. Wrzucamy surowe vongole. Podlewamy niewielką ilością wywaru. Jak tylko zaczną się otwierać, wyciągamy i odkładamy. Po ostudzeniu wyciągamy ze skorup mięso. Vongole siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło z niewielka ilością czosnku. Smażymy kilka sekund i przekładamy do miseczki. Kropimy sokiem z cytryny.Sos
  • Wywar mocno redukujemy, dodajemy wino i odparowujemy. Jak wywar się zredukuje, dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy aż powstanie gładka emulsja. Ściągamy z kuchenki.
  • Ciasto na pierożki cienko wałkujemy i wycinamy kółka. Na kółka nakładamy farsz i przykrywamy drugim płatem makaronu. Dociskamy dokładnie makaron wokół farszu i wykrawamy kółka. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 3 min.
  • Podanie:
  • Na głęboki talerz nakładamy ravioli, polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.