Z artykułu dowiesz się jak:
- Jak przygotować ravioli z vongolami
Składniki:
- - makaron
- - 200g mąki typu 00
- - 2 jajka
- - 2 żółtka
- - sól
- Wywar i farsz:
- - vongole - 1kg
- - seler naciowy -1szt
- - seler korzeń - 1szt
- - pietruszka - 1szt
- - cebula - 1szt
- - marchewka - 2szt
- - czosnek - 2 ząbki
- - białe wytrawne wino - 300 ml
- - masło - 100g
- - chilli - kilka plasterków
Przygotowanie:
- Makaron
- Mieszamy jajka z mąka aż ciasto będzie gładkie i dobrze wyrobione. Musi być miękkie i elastyczne.
- Najlepiej na początku dać mniej mąki i wyrabiać. Jeśli będzie za rzadkie - dosypać mąki.
- Uformować kulkę ,zawinąć w folię i odłożyć żeby odpoczęło.
- Wywar
- Warzywa gotujemy, vongole przebieramy, otwarte wyrzucamy (są martwe), lekko otwarte stukamy. Jeśli się zamkną są żywe i dobre, jeśli się nie zamkną - odkładamy. Zamknięte małże dokładnie szorujemy żeby pozbyć się piasku. Do gotującego wywaru wrzucamy sporo vongoli. Gotowy wywar przecedzamy.
- Farsz do ravioli
- Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy kilka plasterków chili i czosnku. Wrzucamy surowe vongole. Podlewamy niewielką ilością wywaru. Jak tylko zaczną się otwierać, wyciągamy i odkładamy. Po ostudzeniu wyciągamy ze skorup mięso. Vongole siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło z niewielka ilością czosnku. Smażymy kilka sekund i przekładamy do miseczki. Kropimy sokiem z cytryny.Sos
- Wywar mocno redukujemy, dodajemy wino i odparowujemy. Jak wywar się zredukuje, dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy aż powstanie gładka emulsja. Ściągamy z kuchenki.
- Ciasto na pierożki cienko wałkujemy i wycinamy kółka. Na kółka nakładamy farsz i przykrywamy drugim płatem makaronu. Dociskamy dokładnie makaron wokół farszu i wykrawamy kółka. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 3 min.
- Podanie:
- Na głęboki talerz nakładamy ravioli, polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.