Wiktoria Nawara: Turbot z porem smażonym w maśle, białymi szparagami i sosem z pietruszki, czosnku, wywaru i masła

Turbot z porem smażonym w maśle, białymi szparagami i sosem z pietruszki, czosnku, wywaru i masła
Turbot z porem smażonym w maśle, białymi szparagami i sosem z pietruszki, czosnku, wywaru i masła
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować smażonego turbota.

Składniki:

  • 2 filety z turbota ze skórą
  • 1 duży por
  • ½ kostki masła (ok. 100 g)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ugotowane główki białych szparagów (przecięte wzdłuż)
  • resztki z turbota (głowa, ości, płetwy)
  • ½ marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

  • Filety z turbota zasyp mieszanką soli i cukru w proporcji 3:1 (40 g soli, 13 g cukru), odstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie opłucz i osusz.
  • Por pokrój w talarki. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj pora, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smaż na średnim ogniu do miękkości.
  • W międzyczasie ugotuj wywar: resztki z turbota zalej 300 ml wody, dodaj warzywa i przyprawy, gotuj 25 minut na wolnym ogniu, przecedź.
  • Natkę pietruszki zblenduj z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj z gorącym wywarem i na końcu dodaj zimne masło, mieszaj aż powstanie gładki, błyszczący sos.
  • Na czystej patelni rozgrzej oliwę. Połóż filety z turbota skórą do dołu, dociśnij na chwilę, smaż do zarumienienia. Dodaj pozostałe masło i basuj rybę (polewaj tłuszczem).
  • Szparagi przekrój wzdłuż, podsmaż krótko na tej samej patelni, aż się zarumienią.
  • Na talerz wyłóż pora, na to rybę, polej sosem, udekoruj podsmażonymi szparagami.