Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować smażonego turbota.
Składniki:
- 2 filety z turbota ze skórą
- 1 duży por
- ½ kostki masła (ok. 100 g)
- sól
- pieprz
- cukier
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 ugotowane główki białych szparagów (przecięte wzdłuż)
- resztki z turbota (głowa, ości, płetwy)
- ½ marchewki
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 300 ml wody
Przygotowanie:
- Filety z turbota zasyp mieszanką soli i cukru w proporcji 3:1 (40 g soli, 13 g cukru), odstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie opłucz i osusz.
- Por pokrój w talarki. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj pora, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smaż na średnim ogniu do miękkości.
- W międzyczasie ugotuj wywar: resztki z turbota zalej 300 ml wody, dodaj warzywa i przyprawy, gotuj 25 minut na wolnym ogniu, przecedź.
- Natkę pietruszki zblenduj z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj z gorącym wywarem i na końcu dodaj zimne masło, mieszaj aż powstanie gładki, błyszczący sos.
- Na czystej patelni rozgrzej oliwę. Połóż filety z turbota skórą do dołu, dociśnij na chwilę, smaż do zarumienienia. Dodaj pozostałe masło i basuj rybę (polewaj tłuszczem).
- Szparagi przekrój wzdłuż, podsmaż krótko na tej samej patelni, aż się zarumienią.
- Na talerz wyłóż pora, na to rybę, polej sosem, udekoruj podsmażonymi szparagami.