Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować kalmara z consommé z pipirrany.
Składniki:
- kalmar
- 500 g pomidorów
- 0,5 papryki zielonej
- 1 biała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 50 g oliwy
- 3 łyżki octu sherry
- pół pęczka kolendry
- 1 brzoskwinia
- papryczki de pardon
- szynka sarrano
Przygotowanie:
- Blendujemy pomidory z papryką, cebulą, czosnkiem, kolendrą, oliwą i octem sherry. Doprawiamy solą i później oddzielamy na gazie. Kalmara oczyszczamy, zdejmujemy błonki i nacinamy w szachownicę z jednej strony. Krótko smażymy na oliwie. Brzoskwinię i jednego pomidora kroimy w drobną kosteczkę i marynujemy w occie sherry z wodą (1:1). Papryczki smażymy na głębokim tłuszczu i posypujemy solą maldon. Szynkę smażymy i robimy z niej chipsy. Podajemy ze świeżą kolendrą.