Wiktoria Nawara: Kalmar z consommé z pipirrany

Kalmar z consommé z pipirrany
Kalmar z consommé z pipirrany
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować kalmara z consommé z pipirrany.

Składniki:

  • kalmar
  • 500 g pomidorów
  • 0,5 papryki zielonej
  • 1 biała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 50 g oliwy
  • 3 łyżki octu sherry
  • pół pęczka kolendry
  • 1 brzoskwinia
  • papryczki de pardon
  • szynka sarrano

Przygotowanie:

  • Blendujemy pomidory z papryką, cebulą, czosnkiem, kolendrą, oliwą i octem sherry. Doprawiamy solą i później oddzielamy na gazie. Kalmara oczyszczamy, zdejmujemy błonki i nacinamy w szachownicę z jednej strony. Krótko smażymy na oliwie. Brzoskwinię i jednego pomidora kroimy w drobną kosteczkę i marynujemy w occie sherry z wodą (1:1). Papryczki smażymy na głębokim tłuszczu i posypujemy solą maldon. Szynkę smażymy i robimy z niej chipsy. Podajemy ze świeżą kolendrą.