Wiktoria Nawara i Dawid Wilkos: Fusilli z pesto genovese

Fusilli z pesto genovese
Fusilli z pesto genovese
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować fusilli z pesto genovese.

Składniki:

  • Makaron:
  • ·       200 g mąki
  • ·       2 jajka
  • ·       1 żółtko
  • ·       łyżeczka oliwy
  • ·       łyżeczka zimnej wody
  • Pesto:
  • ·       3 garści bazyli
  • ·       5 kostek lodu
  • ·       1 opakowanie grana padano
  • ·       1 opakowanie orzeszków pinii
  • ·       2 ząbki czosnku
  • ·       szklanka oliwy

Przygotowanie:

  • Makaron:
  • Ciasto wyrobić i odstawić na 20 minut, rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paski, następnie pokroić na małe prostokąty i przyciskając do płaskiej powierzchni uformować fusilli.
  • Pesto:
  • Zblendować na gładko bazylię z lodem (dodając w trakcie resztę składników).
  • Podanie:
  • Podawać makaron z pesto.