Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować dorsza z polskim chimichurii.
Składniki:
- dorsz
- 0,5 pęczka kopru
- 0,5 pęczka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 100ml octu winnego czerwonego
- 300 ml oliwy z oliwek
- sól
- 1 pomarańcza
- pomidory (różne rodzaje)
- 1 jabłko
- buraki
- ocet sherry
Przygotowanie:
- Ryba: Rybę zasypujemy mieszanką soli i cukru (3:1) i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Później porządnie myjemy, osuszamy i smażymy od strony skóry. Następnie tylko przerzucamy na bardzo krótko na drugą stronę (tylko żeby zamknąć).
- Chimichurri: Siekamy pietruszkę, koperek i czosnek, trzemy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wlewamy sporą ilość octu i szklankę oliwy, mieszamy, doprawiamy solą.
- Sałatka: Pomidory nacinamy i parzymy. Obieramy ze skórki i kroimy na duże cząstki. Ugotowane buraki też kroimy na cząstki. Jabłka tniemy na mandolinie, na cienkie plasterki i wrzucamy do wody z lodem i octem cherry. Później łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, oliwą, odrobiną cukru i octu cherry.