Wiktoria Nawara: Dorsz z polskim chimichurri i sałatka z pomidorów i buraków

Dorsz z polskim chimichurri i sałatka z pomidorów i buraków
Dorsz z polskim chimichurri i sałatka z pomidorów i buraków
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować dorsza z polskim chimichurii.

Składniki:

  • dorsz
  • 0,5 pęczka kopru
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml octu winnego czerwonego
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 pomarańcza
  • pomidory (różne rodzaje)
  • 1 jabłko
  • buraki
  • ocet sherry

Przygotowanie:

  • Ryba: Rybę zasypujemy mieszanką soli i cukru (3:1) i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Później porządnie myjemy, osuszamy i smażymy od strony skóry. Następnie tylko przerzucamy na bardzo krótko na drugą stronę (tylko żeby zamknąć).
  • Chimichurri: Siekamy pietruszkę, koperek i czosnek, trzemy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wlewamy sporą ilość octu i szklankę oliwy, mieszamy, doprawiamy solą.
  • Sałatka: Pomidory nacinamy i parzymy. Obieramy ze skórki i kroimy na duże cząstki. Ugotowane buraki też kroimy na cząstki. Jabłka tniemy na mandolinie, na cienkie plasterki i wrzucamy do wody z lodem i octem cherry. Później łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, oliwą, odrobiną cukru i octu cherry.