Wiktoria Nawara: Ciastko z dżemem pomidorowo- truskawkowym z waniliowa śmietana i pomidorkami w occie i wanilii.

Ciastko z dżemem pomidorowo- truskawkowym z waniliowa śmietana i pomidorkami w occie i wanilii
Ciastko z dżemem pomidorowo- truskawkowym z waniliowa śmietana i pomidorkami w occie i wanilii
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować ciastko z dżemem pomidorowo-truskwkowym.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Dżem pomidorowo-truskawkowy:
  • 3 duże pomidory
  • 1 garść truskawek (ok. 120 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Pomidory w occie i wanilii:
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 ml wrzątku
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 15 g brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • Bita śmietana waniliowa:
  • 200 ml śmietany 36%
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto:
  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone zimne masło, rozcieraj palcami lub siekaj nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj na grubość 3–4 mm, wyłóż foremki lub formę, nakłuj widelcem. Piecz 12–15 minut w 180°C (góra-dół), do lekkiego zarumienienia. Ostudź.
  • Dżem pomidorowo-truskawkowy:
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Truskawki pokrój. Gotuj razem z pomidorami, cukrem, octem i szczyptą soli przez około 15 minut. Skrobię wymieszaj z zimną wodą, wlej do gorącego dżemu, zagotuj jeszcze minutę. Przełóż do miski, wystudź i schłodź w lodówce.
  • Pomidory w occie i wanilii:
  • Pomidorki pokrój w cienkie plasterki. Do miski dodaj wrzątek, ocet, cukier, sól oraz rozciętą laskę wanilii z ziarenkami. Wymieszaj i zalej pomidorki. Pozostaw do marynowania przez minimum 30 minut (najlepiej godzinę). Odsącz przed podaniem.
  • Bita śmietana waniliowa:
  • Zimną śmietanę ubij na sztywno z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem.
  • Podanie:
  • Na upieczone, wystudzone kruche ciasto nałóż warstwę dżemu pomidorowo-truskawkowego. Na to ułóż bitą śmietanką waniliową. Na wierzchu rozłóż plasterki marynowanych pomidorów.