Sonia Turek- Dmitriev: Żabnica z chutneyem w towarzystwie posypki kasztanowej

Żabnica z chutneyem w towarzystwie posypki kasztanowej
Żabnica z chutneyem w towarzystwie posypki kasztanowej
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować żabnica z chutneyem w towarzystwie posypki kasztanowej

Składniki:

  • Żabnica – 1 stek ok. 100g sól i pieprz
  • 5 kasztanów
  • plasterek buraka i gruszki

Przygotowanie:

  • Żabnicę smażymy na oleju z każdej strony po 4-5 minut. Dodajemy dwie łyżki masła, masełkujemy ok. 3 minuty, ściągamy z patelni żeby odpoczęła.
  • Jedną dużą białą cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy dwie łyżki masła i ją szklimy. Dodajemy dwie łyżki cukru i łyżkę papryki słodkiej. Chwilę szklimy i jeszcze raz dorzucamy dwie łyżki cukru i łyżkę papryki.
  • Siekamy kasztany i na patelnię z połową łyżeczki masła. Czekamy aż się zarumieni i ściągamy z patelni.
  • Plasterek buraka i gruszki wrzucamy na patelnię, aż będą delikatnie podpieczone.