Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować żabnica z chutneyem w towarzystwie posypki kasztanowej
Składniki:
- Żabnica – 1 stek ok. 100g sól i pieprz
- 5 kasztanów
- plasterek buraka i gruszki
Przygotowanie:
- Żabnicę smażymy na oleju z każdej strony po 4-5 minut. Dodajemy dwie łyżki masła, masełkujemy ok. 3 minuty, ściągamy z patelni żeby odpoczęła.
- Jedną dużą białą cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy dwie łyżki masła i ją szklimy. Dodajemy dwie łyżki cukru i łyżkę papryki słodkiej. Chwilę szklimy i jeszcze raz dorzucamy dwie łyżki cukru i łyżkę papryki.
- Siekamy kasztany i na patelnię z połową łyżeczki masła. Czekamy aż się zarumieni i ściągamy z patelni.
- Plasterek buraka i gruszki wrzucamy na patelnię, aż będą delikatnie podpieczone.