Ryszard Barszczewski: Podsmażany dorsz, puree z selera, sos kaparowy  

Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem
Dorsz na kremie szparagowym z ziołowym sosem
  • Podsmażany dorsz, puree z selera, sos kaparowy
  • Składniki na dorsza: · 2 filety z dorsza (po około 170 g każdy), bez skóry · sól i świeżo mielony czarny pieprz · 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki na sos maślany z kaparami (Beurre Blanc): · 1/4 szklanki suchego białego octu winnego · 1 łyżka drobno posiekanych szalotek · 1 łyżka kaparów, odsączonych · 1 kostka (około 113 g) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w małe kostki · sól i biały pieprz do smaku · wyciśnięty sok z cytryny
  • Składniki na puree z selera: · 1 duży seler (korzeń selera), obrany i pokrojony w małe kostki · 1 szalotka · 1/2 szklanki wody · 2 łyżki niesolonego masła · sól i biały pieprz do smaku · 3 ziarna ziela angielskiego
  • Wykonanie:
  • Puree z selera
  • W małym garnku przykryj pokrojony seler, szalotkę i ziele angielskie zimną wodą i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj, aż seler będzie bardzo miękki, około 10-15 minut.
  • Odcedź seler i szalotkę, a następnie wrzuć je do garnka na małym ogniu, aby wysuszyć nadmiar wody przez kilka minut. Zblenduj seler używając robota kuchennego. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku.Trzymaj w cieple.
  • Dorsz
  • Osusz filety z dorsza ręcznikami papierowymi i dopraw obie strony solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę i kawałek masła na patelni nieprzywierającej na średnio wysokim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj filety z dorsza. Smaż przez 3-4 minuty z jednej strony, aż będą złociste, a następnie delikatnie przewróć i smaż kolejne 3-4 minuty, aż ryba łatwo będzie się rozpada
  •  przy użyciu widelca. Wyjmij z patelni i trzymaj w cieple.
  • Sos maślany z kaparami (Beurre Blanc)
  • W małym rondlu połącz ocet i posiekane szalotki. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i redukuj mieszankę, aż zostanie około 2 łyżek płynu.Zmniejsz ogień do niskiego i zacznij dodawać kostki zimnego masła, jedną po drugiej, ciągle mieszając trzepaczką, aby emulgować sos. Upewnij się, że każdy kawałek masła jest wchłonięty przed dodaniem kolejnego.Gdy całe masło będzie wchłonięte i sos osiągnie kremową konsystencję, wmieszaj kapary. Dopraw solą i białym pieprzem oraz dodaj wyciśnięty sok z cytryny (jeśli chcesz).
  • Podanie:
  • Nałóż obficie puree z selera na każdy talerz ,Połóż filet z dorsza na puree i Polej dorsza sosem maślanym z kaparami (Beurre Blanc). Podawaj natychmiast i delektuj się eleganckim dorszem smażonym na patelni z pysznym sosem maślanym z kaparami na łóżku z kremowego puree selerowego.
podziel się:

Pozostałe wiadomości