Roksana Środa: Seriola po azjatycku

Seriola po azjatycku
Seriola po azjatycku
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować seriolę po azjatycku.

Składniki:

  • 1 kawałek filetu z serioli
  • 70 g bobu
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżka sosu sojowego
  • 60 g masła
  • olej do smażenia
  • 1 płat papieru ryżowego 

Przygotowanie:

  • Rybę oczyść i wykrój 1 średniej wielkości filet ze skórą. Umyj, osusz papierem i odstaw na bok. W międzyczasie, przygotuj pozostałe składniki.
  • Bób ugotuj w osolonej wodzie (około 8-10 minut). Wrzuć do wody z lodem, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie obierz go ze skórek. Do rondelka wlej wyciśnięty sok z cytrusów. Dodaj sos sojowy, szczyptę chilli i redukuj na niewielkim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Na końcu dodaj zimne masło, które zagęści sos. Cały płat papieru ryżowego wrzuć na rozgrzany olej i wyjmij po 2 sekundach, gdy powstanie chrupka.
  • Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowaną rybę od strony skóry i smaż kilka minut do momentu, aż skóra będzie mocno chrupiąca. Następnie, przełóż rybę na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Sprawdź czy ryba nie jest surowa.
  • Gotową seriolę podaj z bobem, sosem cytrusowym i chrupką z papieru ryżowego.