Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować seriolę po azjatycku.
Składniki:
- 1 kawałek filetu z serioli
- 70 g bobu
- sok z 1 limonki
- sok z 1 pomarańczy
- łyżka sosu sojowego
- 60 g masła
- olej do smażenia
- 1 płat papieru ryżowego
Przygotowanie:
- Rybę oczyść i wykrój 1 średniej wielkości filet ze skórą. Umyj, osusz papierem i odstaw na bok. W międzyczasie, przygotuj pozostałe składniki.
- Bób ugotuj w osolonej wodzie (około 8-10 minut). Wrzuć do wody z lodem, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie obierz go ze skórek. Do rondelka wlej wyciśnięty sok z cytrusów. Dodaj sos sojowy, szczyptę chilli i redukuj na niewielkim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Na końcu dodaj zimne masło, które zagęści sos. Cały płat papieru ryżowego wrzuć na rozgrzany olej i wyjmij po 2 sekundach, gdy powstanie chrupka.
- Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowaną rybę od strony skóry i smaż kilka minut do momentu, aż skóra będzie mocno chrupiąca. Następnie, przełóż rybę na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Sprawdź czy ryba nie jest surowa.
- Gotową seriolę podaj z bobem, sosem cytrusowym i chrupką z papieru ryżowego.