Roksana Środa i Michał Sidorowicz: Tagiatelle z sosem ragu

Tagiatelle z sosem ragu
Tagiatelle z sosem ragu
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować tagiatelle z sosem ragu.

Składniki:

  • Sos ragu:
  • ·       300 g wołowiny
  • ·       50 g wędzonego boczku
  • ·       100 g marchewki
  • ·       100 g selera naciowego
  • ·       100 g cebuli
  • ·       6-7 małych pomidorków
  • ·       3 ząbki czosnku
  • ·       1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ·       500 ml passaty pomidorowej
  • ·       250 ml mleka
  • ·       250 ml czerwonego wina
  • ·       liść laurowy
  • ·       świeża bazylia
  • ·       szczypta cynamonu
  • ·       szczypta anyżu
  • ·       2 łyżeczki cukru
  • ·       oliwa
  • ·       olej
  • ·       sól, pieprz
  • Makaron:
  • ·       100 g mąki pszennej
  • ·       100 g mąki „00” do pizzy
  • ·       2 jajka
  • ·       2 żółtka
  • ·       szczypta soli

Przygotowanie:

  • Makaron:
  • Na stolnicę podsyp obie mąki. Wbij całe jajka i żółtka oraz szczyptę soli. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (wymaga to kilku minut) z pomocą dłoni lub robota kuchennego. Ciasto zwiń w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilkanaście minut do odpoczynku. Gotowe ciasto pokrój na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienkie ciasto i pokrój na makaron o dowolnej formie (możesz wykorzystać także maszynkę do makaronu). 
  • Sos:
  • Boczek i wołowinę pokruj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z łyżeczką oleju. Smaż na średnim ogniu. Pokrój w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodaj drobno pokrojony czosnek i 1 łyżeczkę cukru. Kiedy wszystko ładnie się zarumieni dodaj koncentrat pomidorowy i dalej podsmażaj. Dodaj liść laurowy, liście świeżej bazylii, cynamon, anyż i wino. Kiedy wino odparuje dodaj mleko i dalej redukuj. Po 5 minutach dodaj passatę pomidorową. Dalej redukuj na wolnym ogniu.
  • Do małego rondelka dodaj oliwę, zgnieciony ząbek czosnku i kilka listków bazylii. Dodaj pokrojone drobno pomidory, sól i 1 łyżeczkę cukru. Obsmaż 10-15 minut, kiedy pomidory zaczną się rozpadać, zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito. Dodaj do zredukowanego ragu, dopraw solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.