Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować tagiatelle z sosem ragu.
Składniki:
- Sos ragu:
- · 300 g wołowiny
- · 50 g wędzonego boczku
- · 100 g marchewki
- · 100 g selera naciowego
- · 100 g cebuli
- · 6-7 małych pomidorków
- · 3 ząbki czosnku
- · 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- · 500 ml passaty pomidorowej
- · 250 ml mleka
- · 250 ml czerwonego wina
- · liść laurowy
- · świeża bazylia
- · szczypta cynamonu
- · szczypta anyżu
- · 2 łyżeczki cukru
- · oliwa
- · olej
- · sól, pieprz
- Makaron:
- · 100 g mąki pszennej
- · 100 g mąki „00” do pizzy
- · 2 jajka
- · 2 żółtka
- · szczypta soli
Przygotowanie:
- Makaron:
- Na stolnicę podsyp obie mąki. Wbij całe jajka i żółtka oraz szczyptę soli. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (wymaga to kilku minut) z pomocą dłoni lub robota kuchennego. Ciasto zwiń w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilkanaście minut do odpoczynku. Gotowe ciasto pokrój na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienkie ciasto i pokrój na makaron o dowolnej formie (możesz wykorzystać także maszynkę do makaronu).
- Sos:
- Boczek i wołowinę pokruj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z łyżeczką oleju. Smaż na średnim ogniu. Pokrój w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodaj drobno pokrojony czosnek i 1 łyżeczkę cukru. Kiedy wszystko ładnie się zarumieni dodaj koncentrat pomidorowy i dalej podsmażaj. Dodaj liść laurowy, liście świeżej bazylii, cynamon, anyż i wino. Kiedy wino odparuje dodaj mleko i dalej redukuj. Po 5 minutach dodaj passatę pomidorową. Dalej redukuj na wolnym ogniu.
- Do małego rondelka dodaj oliwę, zgnieciony ząbek czosnku i kilka listków bazylii. Dodaj pokrojone drobno pomidory, sól i 1 łyżeczkę cukru. Obsmaż 10-15 minut, kiedy pomidory zaczną się rozpadać, zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito. Dodaj do zredukowanego ragu, dopraw solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.