Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym.
Składniki:
- - stek z polędwicy wołowej (2 sztuki po 200g)
- - szparagi zielone (pół pęczka)
- - ziemniaki (2 duże)
- - śmietanka 18% (pół szklanki)
- - musztarda Dijon (1 łyżeczka)
- - musztarda francuska (1 łyżeczka)
- - olej (1 łyżka)
- - masło (1/4 kostki)
- - czosnek (4 ząbki)
- - rozmaryn (2 gałązki)
- - pieprz w ziarnach (1 łyżka)
- - sól do smaku
Przygotowanie
- Stek:
- Steki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron po ok. 1,5 minuty z każdej strony, następnie na patelnię dodaj masło, 2 ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Masełkuj steki do osiągnięcia w środku 57⁰ C. Zdejmij steki z patelni i pozostaw do odpoczęcia. Dodaj soli i pieprzu według uznania.
- Fondanty ziemniaczane:
- Ziemniaki umyj i pokrój w 4-centymetrowe plastry. Ringiem wytnij z powstałych plastrów okręgi. Powstałe fondanty posól i smaż do zarumienienia na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie zalej ziemniaki bulionem do 3/4 wysokości. Gotuj do miękkości, następnie odlej nadmiar bulionu. Na patelnię dodaj masło, 2 ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i masełkuj.
- Szparagi:
- Szparagi oczyść, usuń twarde końcówki, następnie gotuj przez 4 minuty w wodzie z dodatkiem masła, cukru i soli. Przed podaniem podsmaż szparagi na maśle.
- Sos pieprzowy:
- Na patelnię po stekach dodaj grubo mielony pieprz (możesz ugnieść go w moździerzu). Następnie dodaj resztę bulionu, musztardy, śmietankę oraz sól do smaku. Sos zagotuj.
- Bulion:
- Odcięte łodygi szparagów i ścinki z mięsa gotuj pod przykryciem (wody dodaj tylko tyle aby zakryć składniki) na małym ogniu z dodatkiem soli i pieprzem w ziarnach ok. 30 minut, następnie odcedź.
- Sposób podania:
- Ułóż 3-4 szparagi obok siebie. Na wierzchu rozłóż pokrojonego w paski steka. Fondanty podaj obok. Sos możesz podać w sosjerce lub bezpośrednio na talerzu.