Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować wyjątkową w smaku pierś z kaczki z sosem mango-pomidor.
Składniki:
- - pierś z kaczki (ok. 200g), (wyfiletowana) skóra nacięta w kratkę
- - szparagi (3 sztuki + 2 do dekoracji)
- Sos na bazie redukowanych pomidorów :
- - 3-4 duże pomidory
- - sok z ok. 1/2 cytryny
- - czosnek (4 ząbki)
- - 2 szalotki
- - ocet winny (50ml)
- - 1 całe mango
- - 1 łyżeczka papryki wędzonej
- - dwie szczypty soli
- - jedna szczypta cukru
- - świeży tymianek
- - masło (ok. 100g)
- - śmietanka 30% (ok. 150ml)
- - ok. 4-6 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Na patelni podsmażyć szalotkę i czosnek na maśle, dodać pomidory pokrojone w kostkę, przesmażyć. Potem dodać ocet winny i przyprawy, na koniec dodać mango oraz tymianek.
- Całość zblendować, dodać mango, znowu zblendować. Całość przetrzeć przez sitko, dodać śmietankę, wymieszać. Szparagi umyć, odciąć twardą część łodygi, do rondelka nalać wody i zagotować.
- Następnie posolić i dodać ok. 100g masła do wody. Blanszować szparagi ok. 5 min, mięso kaczki powinno być pieczone ok. 15-17 minut po ok. 8-9 min na stronę. Na końcu dodać na patelnię ok. 80g masła oraz tymianek.
- Mięso energicznie masełkować.
- Ściągnąć z patelni gdy będzie lekko odbijało pod palcem. Przełożyć na ręcznik papierowy i dać mu odpocząć ok. 15-18 min, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie.
- Pomidorki koktajlowe podsmażyć na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso - tłuszcz i soki dodatkowo wzbogacą smak pomidora.
- Sposób podania:
- Całość serwować na talerzu, najpierw sos, na to szparagi, potem mięso pokrojone na 2-3 części. Dodać główki szparag do dekoracji (odcięte z ugotowanych wcześniej szparag) oraz pomidorki koktajlowe.