Eryk Mierzwa: Pierś z kaczki z sosem mango-pomidor oraz blanszowanymi szparagami

Pierś z kaczki z sosem mango-pomidor oraz blanszowanymi szparagami
Pierś z kaczki z sosem mango-pomidor oraz blanszowanymi szparagami
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować wyjątkową w smaku pierś z kaczki z sosem mango-pomidor.

Składniki:

  • - pierś z kaczki (ok. 200g), (wyfiletowana) skóra nacięta w kratkę
  • - szparagi (3 sztuki + 2 do dekoracji)
  • Sos na bazie redukowanych pomidorów :
  • - 3-4 duże pomidory
  • - sok z ok. 1/2 cytryny
  • - czosnek (4 ząbki)
  • - 2 szalotki
  • - ocet winny (50ml)
  • - 1 całe mango
  • - 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • - dwie szczypty soli
  • - jedna szczypta cukru
  • - świeży tymianek
  • - masło (ok. 100g)
  • - śmietanka 30% (ok. 150ml)
  • - ok. 4-6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  • Na patelni podsmażyć szalotkę i czosnek na maśle, dodać pomidory pokrojone w kostkę, przesmażyć. Potem dodać ocet winny i przyprawy, na koniec dodać mango oraz tymianek.
  • Całość zblendować, dodać mango, znowu zblendować. Całość przetrzeć przez sitko, dodać śmietankę, wymieszać. Szparagi umyć, odciąć twardą część łodygi, do rondelka nalać wody i zagotować.
  • Następnie posolić i dodać ok. 100g masła do wody. Blanszować szparagi ok. 5 min, mięso kaczki powinno być pieczone ok. 15-17 minut po ok. 8-9 min na stronę. Na końcu dodać na patelnię ok. 80g masła oraz tymianek.
  • Mięso energicznie masełkować.
  • Ściągnąć z patelni gdy będzie lekko odbijało pod palcem. Przełożyć na ręcznik papierowy i dać mu odpocząć ok. 15-18 min, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie.
  • Pomidorki koktajlowe podsmażyć na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso - tłuszcz i soki dodatkowo wzbogacą smak pomidora.
  • Sposób podania:
  • Całość serwować na talerzu, najpierw sos, na to szparagi, potem mięso pokrojone na 2-3 części. Dodać główki szparag do dekoracji (odcięte z ugotowanych wcześniej szparag) oraz pomidorki koktajlowe.