Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować oszałamiające w smaku Małże św. Jakuba
Składniki:
- - 2 korzenie pietruszki
- - 2 liście laurowe
- - sól
- - 100ml śmietanki 36%
- - 100ml mleka
- - 1 marchewka
- - 2 szalotki
- - 300ml czerwonego wina
- - 100ml cydru
- - 100g zimnego masła
- - małże Świętego Jakuba
- - szparagi
Przygotowanie:
- Pietruszkę kroimy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i śmietany. Gotujemy przez 20 minut, przecedzamy i blendujemy z dodatkiem mleka, szczypty soli i pieprzu.
- Do oddzielnego rondelka wrzucamy poszatkowaną szalotkę z marchewką, winem i cydrem i poddajemy redukcji do uzyskania konsystencji syropu. Przecedzamy w czysty rondelek. Dodajemy stopniowo w porcjach masło, cały czas mieszając trzepaczką na małym ogniu. Solimy do smaku.
- Szparagi dokładnie myjemy, gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie zatrzymujemy proces gotowania w wodzie z lodem. Po ochłodzeniu wrzucamy na patelnię z odrobiną masła i solimy do smaku.
- Małże Świętego Jakuba oczyszczamy i smażymy na oleju po 2 minuty z każdej strony.
- Na talerz wykładamy łyżkę puree z pietruszki, małże Świętego Jakuba oraz szparagi, polewamy łyżką sosu.