Sylwia Skłodowska: Małże św. Jakuba

Małże św. Jakuba
Małże św. Jakuba
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować oszałamiające w smaku Małże św. Jakuba

Składniki:

  • - 2 korzenie pietruszki
  • - 2 liście laurowe
  • - sól
  • - 100ml śmietanki 36%
  • - 100ml mleka
  • - 1 marchewka
  • - 2 szalotki
  • - 300ml czerwonego wina
  • - 100ml cydru
  • - 100g zimnego masła 
  • - małże Świętego Jakuba
  • - szparagi

Przygotowanie:

  • Pietruszkę kroimy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i śmietany. Gotujemy przez 20 minut, przecedzamy i blendujemy z dodatkiem mleka, szczypty soli i pieprzu.
  • Do oddzielnego rondelka wrzucamy poszatkowaną szalotkę z marchewką, winem i cydrem i poddajemy redukcji do uzyskania konsystencji syropu. Przecedzamy w czysty rondelek. Dodajemy stopniowo w porcjach masło, cały czas mieszając trzepaczką na małym ogniu. Solimy do smaku.
  • Szparagi dokładnie myjemy, gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie zatrzymujemy proces gotowania w wodzie z lodem. Po ochłodzeniu wrzucamy na patelnię z odrobiną masła i solimy do smaku.
  • Małże Świętego Jakuba oczyszczamy i smażymy na oleju po 2 minuty z każdej strony.
  • Na talerz wykładamy łyżkę puree z pietruszki, małże Świętego Jakuba oraz szparagi, polewamy łyżką sosu.