Kasia Budnik: Dorsz z mulami i krewetkami z purée selerowo-cytrusowym

Dorsz z mulami i krewetkami z purée selerowo-cytrusowym
Dorsz z mulami i krewetkami z purée selerowo-cytrusowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować dorsza z mulami i krewetkami z purée selerowo-cytrusowym

Składniki:

  • - polędwica z dorsza (200g)
  • - krewetki (150g)
  • - mule (100g)
  • - pół selera
  • - masło (50g)
  • - kolendra
  • - sól
  • - pieprz
  • - 1 szalotka
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 300ml mleka
  • - cytryna

Przygotowanie:

  • Puree:
  • Mleko zagotowujemy, dodajemy selera pokrojonego w kostkę i gotujemy do miękkości. Później blendujemy ze śmietanką, dodajemy skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
  • Sos:
  • Szalotkę podsmażamy z czosnkiem, dodajemy pancerze z krewetek, zalewamy białym winem. Czekamy aż się zredukuje. Dodajemy mule i masło. Mule (kiedy się otworzą) przekładamy, a sos redukujemy.
  • Dorsz:
  • Dorsza smażymy na patelni z dwóch stron przez 2 min na brązowy kolor. Dodajemy masło. Masełkujemy przez 4 min i ściągamy rybę z patelni.
  • Krewetki obsmażamy na patelni. Dodajemy sól i pieprz. Całość posypujemy kolendrą.