Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować dorsza z mulami i krewetkami z purée selerowo-cytrusowym
Składniki:
- - polędwica z dorsza (200g)
- - krewetki (150g)
- - mule (100g)
- - pół selera
- - masło (50g)
- - kolendra
- - sól
- - pieprz
- - 1 szalotka
- - 1 ząbek czosnku
- - 300ml mleka
- - cytryna
Przygotowanie:
- Puree:
- Mleko zagotowujemy, dodajemy selera pokrojonego w kostkę i gotujemy do miękkości. Później blendujemy ze śmietanką, dodajemy skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
- Sos:
- Szalotkę podsmażamy z czosnkiem, dodajemy pancerze z krewetek, zalewamy białym winem. Czekamy aż się zredukuje. Dodajemy mule i masło. Mule (kiedy się otworzą) przekładamy, a sos redukujemy.
- Dorsz:
- Dorsza smażymy na patelni z dwóch stron przez 2 min na brązowy kolor. Dodajemy masło. Masełkujemy przez 4 min i ściągamy rybę z patelni.
- Krewetki obsmażamy na patelni. Dodajemy sól i pieprz. Całość posypujemy kolendrą.