Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować dorsza pieczonego z duszonym porem oraz zapiekanym puree ziemniaczanym
Składniki:
- - polędwica z dorsza (ok. 400g)
- - por (2szt.)
- - ziemniaki (500g)
- - gruszka
- - sok z jednej limonki
- - masło
- - natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kawałki polędwicy z dorsza podsmażyć na maśle ok. 1-2 min z każdej strony, posolić.
- Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na ok. 5 min.
- Ziemniaki obrać, ugotować. Ugnieść z kilkoma łyżkami masła, szczyptą soli oraz natką pietruszki. Wyłożyć na blachę do pieczenia z papierem i zapiekać na rumiany kolor ok. 15 min w 220st. C.
- Umyty por drobno pokroić i podsmażyć na maśle podlewając białym, półwytrawnym winem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać pokrojoną gruszkę oraz sok z limonki. Dusić pod przykryciem ok. 20 min na wolnym ogniu.