Mateusz Mazal: Dorsz pieczony z duszonym porem oraz zapiekanym puree ziemniaczanym

Dorsz pieczony z duszonym porem oraz zapiekanym puree ziemniaczanym
Dorsz pieczony z duszonym porem oraz zapiekanym puree ziemniaczanym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować dorsza pieczonego z duszonym porem oraz zapiekanym puree ziemniaczanym

Składniki:

  • - polędwica z dorsza (ok. 400g)
  • - por (2szt.)
  • - ziemniaki (500g)
  • - gruszka
  • - sok z jednej limonki
  • - masło
  • - natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Kawałki polędwicy z dorsza podsmażyć na maśle ok. 1-2 min z każdej strony, posolić.
  • Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na ok. 5 min.
  • Ziemniaki obrać, ugotować. Ugnieść z kilkoma łyżkami masła, szczyptą soli oraz natką pietruszki. Wyłożyć na blachę do pieczenia z papierem i zapiekać na rumiany kolor ok. 15 min w 220st. C.
  • Umyty por drobno pokroić i podsmażyć na maśle podlewając białym, półwytrawnym winem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać pokrojoną gruszkę oraz sok z limonki. Dusić pod przykryciem ok. 20 min na wolnym ogniu.