Ania Jaworska: Comber z sarny na puree z selera i gruszki gotowanych w mleku, z sosem jeżynowym z anyżem i goździkami, oliwa szczawiowa

Comber z sarny na puree z selera i gruszki
Comber z sarny na puree z selera i gruszki
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Comber z sarny na puree z selera i gruszki.

Comber z sarny na puree z selera i gruszki gotowanych w mleku, z sosem jeżynowym z anyżem i goździkami, oliwa szczawiowa

Składniki

  • 200g selera
  • 100g gruszki
  • 200ml mleka
  • 100ml wody
  • 20ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 250g combra z sarny
  • gwiazdka anyżu
  • 5 gałązek tymianku
  • 150g masła
  • pół cebuli
  • 150g jeżyn
  • 200ml wody
  • 50ml octu z czerwonego wina
  • łyżka cukru
  • pęczek szczawiu (ok. 20 liści)
  • 200ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

  • Puree:
  • Seler obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i zalej mlekiem i wodą w proporcji 2:1 tak, aby zakryć selera. Dodaj szczyptę soli. W miarę parowania dolewaj płynów w takiej samej proporcji. Kiedy seler zmięknie, dodaj gruszkę. Jak gruszka i seler będą miękkie, odcedź i zblenduj warzywa z zimnym masłem (50g) i śmietanką (20g).
  • Oliwa szczawiowa:
  • Szczaw zblanszuj i zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Odciśnij wodę ze szczawiu i wrzuć do blendera. Zalej oliwą. Blenduj przez 10min, a następnie zostaw do odcedzenia przez gazę.
  • Sos:
  • Na ścinkach z combra sarniego zrób sos. Na rozgrzany olej wrzuć ścinki, po 5 min dodaj grubo pokrojoną cebulę. Smaż aż nabiorą złotego koloru, potem dodaj ocet. Następnie zdeglasuj wodą i dodaj anyż i goździki. Dodaj jeżyny (zostaw 2 do dekoracji). Dolewaj wodę partiami w miarę parowania i gotuj na małym ogniu przez 30min. Na koniec dodaj 50g zimnego masła. Odcedź sos przez sito.
  • Sarna:
  • Comber z sarny pozbaw błon. Obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Następnie masełkuj z tymiankiem przez ok 5 min. Pozostaw sarnę do odpoczęcia przez minimum 5 min. Pokrój w cienkie plastry i posól.
  • Plating:
  • Do głębokiego talerza na spód wyłóż łyżkę puree. Na puree ułóż kilka plastrów sarny. Dookoła wylej sos jeżynowy. Udekoruj oliwą szczawiową i połówką jeżyny.