Michał Sidorowicz: 6 kotlecików jagnięcych z kością

6 kotlecików jagnięcych z kością
6 kotlecików jagnięcych z kością
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować kotleciki jagnięce z kością.

Składniki:

  • - 100g jogurtu
  • - sok z połowy cytryny
  •  - skórka z cytryny
  • - 5 ząbków czosnku
  • - pół łyżeczki kurkumy, cynamonu, kuminu, papryki słodkiej i ostrej
  • - imbir
  • - olej
  • - masło
  • - 200g ziemniaków
  • - 200g kalafiora
  • - ziele angielskie
  • - liść laurowy
  • - 100ml śmietany
  • - 100g masła
  • - ziarna kolendry, anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz, sól
  • - jeden duży burak
  • - 100ml wody
  • - 50ml octu winnego
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 łyżka soli
  • - świeża mięta i kolendra

Przygotowanie:

  • 1. Kotleciki
  • Wymieszaj jogurt, sok z cytryny i przyprawy w misce. Dodaj kotleciki i wmasuj w nie marynatę. Odstaw na 30 minut.
  • Smaż na mocno rozgrzanej patelni na neutralnym oleju, 2 minuty z jednej strony. Obróć i dodaj masła i bastuj następne 2 minuty.
  • 2. Purée
  • Obrane ziemniaki, pokrojone na małe kawałki wrzuć do garnka z osoloną wodą. Dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
  • Odcedzić i przetrzeć przez sitko, dodać masło i śmietankę i mieszać rózgą na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
  • 3. Palone masło
  • Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, aż zbrązowieją. Gorące masło przelać przez gazę I zalać przyprawy.
  • 4. Pikle z buraka
  • Obrać buraka i pociąć na cienkie plasterki.
  • Zagotować wodę, dodać ocet, sól, cukier i przyprawy. Dodać buraka i gotować 5 minut
  • Podanie:
  • Najpierw idzie łyżka puree na talerz. Połóż kotleciki i polej palonym masłem. Posyp ziołami i rozłóż pikle z buraka.