Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować kotleciki jagnięce z kością.
Składniki:
- - 100g jogurtu
- - sok z połowy cytryny
- - skórka z cytryny
- - 5 ząbków czosnku
- - pół łyżeczki kurkumy, cynamonu, kuminu, papryki słodkiej i ostrej
- - imbir
- - olej
- - masło
- - 200g ziemniaków
- - 200g kalafiora
- - ziele angielskie
- - liść laurowy
- - 100ml śmietany
- - 100g masła
- - ziarna kolendry, anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz, sól
- - jeden duży burak
- - 100ml wody
- - 50ml octu winnego
- - 2 łyżki cukru
- - 1 łyżka soli
- - świeża mięta i kolendra
Przygotowanie:
- 1. Kotleciki
- Wymieszaj jogurt, sok z cytryny i przyprawy w misce. Dodaj kotleciki i wmasuj w nie marynatę. Odstaw na 30 minut.
- Smaż na mocno rozgrzanej patelni na neutralnym oleju, 2 minuty z jednej strony. Obróć i dodaj masła i bastuj następne 2 minuty.
- 2. Purée
- Obrane ziemniaki, pokrojone na małe kawałki wrzuć do garnka z osoloną wodą. Dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
- Odcedzić i przetrzeć przez sitko, dodać masło i śmietankę i mieszać rózgą na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
- 3. Palone masło
- Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, aż zbrązowieją. Gorące masło przelać przez gazę I zalać przyprawy.
- 4. Pikle z buraka
- Obrać buraka i pociąć na cienkie plasterki.
- Zagotować wodę, dodać ocet, sól, cukier i przyprawy. Dodać buraka i gotować 5 minut
- Podanie:
- Najpierw idzie łyżka puree na talerz. Połóż kotleciki i polej palonym masłem. Posyp ziołami i rozłóż pikle z buraka.