Olga Michalkiewicz: Przepiórka z Młodymi Ziemniaczkami, Porem i Aromatycznym Sosem

Przepiórka z Młodymi Ziemniaczkami, Porem i Aromatycznym Sosem
Przepiórka z Młodymi Ziemniaczkami, Porem i Aromatycznym Sosem
  • Przepiórka z Młodymi Ziemniaczkami, Porem i Aromatycznym Sosem
  • Składniki:
  • - 100 g młodych ziemniaków
  • - 1 przepiórka (wytnij z niej dwie piersi)
  • - sól
  • - pieprz
  • - 3 gałązki tymianku
  • - 3 pieczarki
  • - 1 por
  • - 50 ml śmietanki 36%
  • - 300 ml białego wina
  • - 1 marchew
  • - 1 korzeń pietruszki
  • - 1 cebula szalotka
  • - 70 g masła (50 g do sosu, 20 g do smażenia piersi)
  • - 1 ząbek czosnku
  • - sok z cytryny
  • - koperek
  • Wykonanie:
  • Wstaw do gotowania 4 młode ziemniaki. Gotuj do miękkości. Oddziel piersi od całej przepiórki, oczyść je i osusz papierem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu z każdej strony. Odstaw na bok, smaż przed samym podaniem.Krótko podsmaż piersi na oleju. Dodaj 20 g masła, rozgnieciony czosnek i tymianek. Przez chwilę oblewaj piersi aromatyzowanym masłem. Smaż około 1,5 - 2 minuty z każdej strony.
  • Podsmaż kości z perliczki na suchej patelni. Dodaj pokrojoną, obraną marchewkę, szalotkę, pora, korzeń pietruszki i pieczarki. Delikatnie podsmażaj na suchej patelni. Kiedy warzywa i kości zaczną lekko przywierać do dna patelni, dolej białe wino. Zredukuj zawartość o połowę objętości wina na małym ogniu. Przecedź wywar i dodaj do niego tymianek oraz 4 łyżki śmietany 36%. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj 50 g zimnego masła do gorącego sosu i dokładnie emulguj, aż sos stanie się gładki. Na osobnej patelni na maśle podsmaż pora z czosnkiem. Dodaj odrobinę białego wina i sok z cytryny, pieprz oraz sól. Odparuj wino. Podsmaż ugotowane ziemniaczki na maśle, dodając koperek i odrobinę soli.
  • Na talerzu ułóż w kolejności: ziemniaczki, por, piersi z perliczki i polej wszystko sosem. Udekoruj koperkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości