Olga Kiszniewska: Moussaka z founde serowym

Moussaka z founde serowym
Moussaka z founde serowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować moussakę z founde serowym

Składniki:

  • - 400g mięsa wieprzowo- wołowego, mielonego
  • - 200g boczku
  • - 2 duże bakłażany
  • - 1 opakowanie ricotty
  • - 1 mała cebula
  • - 2 małe marchewki
  • - 2 łodygi selera naciowego
  • - 1 główka czosnku
  • - 2 pomidory świeże
  • - 200g passaty pomidorowej
  • - 100ml wina czerwonego
  • - 50ml napoju owsianego
  • - 30g syropu klonowego
  • - liść laurowy, cynamon, pieprz, sól
  • - pietruszka
  • - 70g masła
  • - 40g mąki
  • - 200ml napoju sojowego
  • - pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • - 200ml śmietanki 30%
  • - 150g parmezanu
  • - gałązka rozmarynu
  • - szczypta cukru i białego pieprzu
  • - płatki migdałów
  • - cykoria

Przygotowanie:

  • Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić i odstawić na 15 min tak, aby wyszła z niego woda i odsączyć. Zgrillować na mocno rozgrzanej patelni z oliwą z dwóch stron.
  • Marchewkę, cebulę i selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Czosnek przekroić na pół i włożyć do piekarnika na 15 min, 180 stopni C. Do warzyw na patelni wrzucić drobno pokrojony boczek, wytopić tłuszcz z boczku. Na patelnię dodać zmielone mięso, doprawić pieprzem i solą, liściem laurowym, dodać odrobinę napoju owsianego. Trzymać na średnim ogniu 5-6 minut. Dodać świeże pomidory, a następnie passatę, cynamon i syrop klonowy. Dodać drobno pokrojony pieczony czosnek, gotować sos najlepiej około godziny. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Masło rozpuścić, dodać mąkę i prażyć na patelni przez 3-4 minutki, tak aby mąka została ugotowana. Powoli dodać napój sojowy, cały czas mieszając rózgą. Doprawić podanymi przyprawami i mieszać do uzyskania konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.
  • Formę do lasagne wysmarować cienką warstwą beszamelu, na to bakłażan, następnie warstwa sosu pomidorowego i cienka warstwa ricotty. Powtarzać ten schemat aż do zapełnienia formy, następnie posypać z wierzchu parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 25-30 minut.
  • Śmietankę, napój sojowy i gałązkę rozmarynu zagotować ze sobą. Następnie dodać biały pieprz i szczyptę cukru, potem parmezan, a na koniec wyciągnąć rozmaryn i wszystko zblendować.
  • Płatki migdałów podprażyć z solą na patelni i posiekać.
  • Cykorię pokroić w julienne i wrzucić do wody z lodem.
  • Moussake podawać na fondue serowym, posypać migdałami i cykorią.