Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować moussakę z founde serowym
Składniki:
- - 400g mięsa wieprzowo- wołowego, mielonego
- - 200g boczku
- - 2 duże bakłażany
- - 1 opakowanie ricotty
- - 1 mała cebula
- - 2 małe marchewki
- - 2 łodygi selera naciowego
- - 1 główka czosnku
- - 2 pomidory świeże
- - 200g passaty pomidorowej
- - 100ml wina czerwonego
- - 50ml napoju owsianego
- - 30g syropu klonowego
- - liść laurowy, cynamon, pieprz, sól
- - pietruszka
- - 70g masła
- - 40g mąki
- - 200ml napoju sojowego
- - pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- - 200ml śmietanki 30%
- - 150g parmezanu
- - gałązka rozmarynu
- - szczypta cukru i białego pieprzu
- - płatki migdałów
- - cykoria
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić i odstawić na 15 min tak, aby wyszła z niego woda i odsączyć. Zgrillować na mocno rozgrzanej patelni z oliwą z dwóch stron.
- Marchewkę, cebulę i selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Czosnek przekroić na pół i włożyć do piekarnika na 15 min, 180 stopni C. Do warzyw na patelni wrzucić drobno pokrojony boczek, wytopić tłuszcz z boczku. Na patelnię dodać zmielone mięso, doprawić pieprzem i solą, liściem laurowym, dodać odrobinę napoju owsianego. Trzymać na średnim ogniu 5-6 minut. Dodać świeże pomidory, a następnie passatę, cynamon i syrop klonowy. Dodać drobno pokrojony pieczony czosnek, gotować sos najlepiej około godziny. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Masło rozpuścić, dodać mąkę i prażyć na patelni przez 3-4 minutki, tak aby mąka została ugotowana. Powoli dodać napój sojowy, cały czas mieszając rózgą. Doprawić podanymi przyprawami i mieszać do uzyskania konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.
- Formę do lasagne wysmarować cienką warstwą beszamelu, na to bakłażan, następnie warstwa sosu pomidorowego i cienka warstwa ricotty. Powtarzać ten schemat aż do zapełnienia formy, następnie posypać z wierzchu parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 25-30 minut.
- Śmietankę, napój sojowy i gałązkę rozmarynu zagotować ze sobą. Następnie dodać biały pieprz i szczyptę cukru, potem parmezan, a na koniec wyciągnąć rozmaryn i wszystko zblendować.
- Płatki migdałów podprażyć z solą na patelni i posiekać.
- Cykorię pokroić w julienne i wrzucić do wody z lodem.
- Moussake podawać na fondue serowym, posypać migdałami i cykorią.