Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować Tagliolini Frutti di Mare
Składniki:
- Makaron:
- · 200 g mąki typu „00” (lub uniwersalnej pszennej, jeśli nie masz „00”)
- · 4 żółtka (duże jajka, w temp. pokojowej)
- · 1 całe jajko
- · szczypta soli
- Sos:
- · 15 krewetek
- · 300 g kalmarów
- · 200 ml oliwy
- · 100 ml wina białego
- · 1 cebula biała
- · 1 szalotka
- · 1 główka czosnku
- · 1 papryka
- · 200 g pomidorków koktajlowych
- · pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, zrób w środku wgłębienie. Do środka wbijamy jajko i żółtka. Dodajemy szczyptę soli (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy widelcem, stopniowo wciągając mąkę z brzegów. Gdy masa zgęstnieje, zaczynamy zagniatać rękoma.
- Wyrabiamy ciasto przez 10–15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy kilka kropli wody. Jeśli zbyt mokre – posypujemy lekko mąką. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej (to pozwoli rozluźnić gluten).
- Po odpoczynku dzielimy ciasto na 2–4 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko wałkiem lub przepuszczmy przez maszynkę do makaronu (na najcieńsze ustawienie). Oprószamy lekko mąką, składamy płat i kroimy na paski o szerokości ok. 2–3 mm – to klasyczne tagliolini. Możemy użyć krajarki do tagliolini, jeśli mamy.
- Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1,5–2 minuty, aż będą al dente. Odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania do ewentualnego połączenia z sosem.
- Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy główkę czosnku przekrojoną na pół, dodajemy czerwoną paprykę i cebulę pokrojoną w większą kostkę i połowę pomidorów pokrojonych – pokrojonych na połówki. Trzymamy średnią temperaturę, aby czosnek nie zrobił się gorzki. W międzyczasie obieramy krewetki, a wszystkie skorupki lądują w gotującej się oliwie. Z kalmara ściągamy błonę i kroimy na większe kawałki. Po około 30-40 minutach gotowania się oliwy nabieramy łyżką sporą ilość i wlewamy na suchą patelnię, podsmażamy na niej drugą część pomidorków i drobno pokrojoną szalotkę. Chwilę smażymy i dodajemy owoce morza. Po krótkim obsmażeniu wlewamy wino białe i redukujemy. Dodajemy na patelnię makaron ugotowany al dente i chochlę wody z gotowania makaronu. To wszystko razem podgotowujemy tak, aby sos pięknie nam się zemulgował i na koniec obsypujemy sporą ilością pietruszki.