Olga Kiszniewska i Sylwia Skłodowska: Tagliolini Frutti di Mare

Tagliolini Frutti di Mare
Tagliolini Frutti di Mare
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować Tagliolini Frutti di Mare

Składniki:

  • Makaron:
  • ·       200 g mąki typu „00” (lub uniwersalnej pszennej, jeśli nie masz „00”)
  • ·       4 żółtka (duże jajka, w temp. pokojowej)
  • ·       1 całe jajko
  • ·       szczypta soli
  • Sos:
  • ·       15 krewetek
  • ·       300 g kalmarów 
  • ·       200 ml oliwy
  • ·       100 ml wina białego 
  • ·       1 cebula biała 
  • ·       1 szalotka 
  • ·       1 główka czosnku
  • ·       1 papryka
  • ·       200 g pomidorków koktajlowych
  • ·       pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Makaron: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, zrób w środku wgłębienie. Do środka wbijamy jajko i żółtka. Dodajemy szczyptę soli (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy widelcem, stopniowo wciągając mąkę z brzegów. Gdy masa zgęstnieje, zaczynamy zagniatać rękoma.
  • Wyrabiamy ciasto przez 10–15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy kilka kropli wody. Jeśli zbyt mokre – posypujemy lekko mąką. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej (to pozwoli rozluźnić gluten).
  • Po odpoczynku dzielimy ciasto na 2–4 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko wałkiem lub przepuszczmy przez maszynkę do makaronu (na najcieńsze ustawienie). Oprószamy lekko mąką, składamy płat i kroimy na paski o szerokości ok. 2–3 mm – to klasyczne tagliolini. Możemy użyć krajarki do tagliolini, jeśli mamy.
  • Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1,5–2 minuty, aż będą al dente. Odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania do ewentualnego połączenia z sosem.
  • Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy główkę czosnku przekrojoną na pół, dodajemy czerwoną paprykę i cebulę pokrojoną w większą kostkę i połowę pomidorów pokrojonych – pokrojonych na połówki. Trzymamy średnią temperaturę, aby czosnek nie zrobił się gorzki. W międzyczasie obieramy krewetki, a wszystkie skorupki lądują w gotującej się oliwie. Z kalmara ściągamy błonę i kroimy na większe kawałki. Po około 30-40 minutach gotowania się oliwy nabieramy łyżką sporą ilość i wlewamy na suchą patelnię, podsmażamy na niej drugą część pomidorków i drobno pokrojoną szalotkę. Chwilę smażymy i dodajemy owoce morza. Po krótkim obsmażeniu wlewamy wino białe i redukujemy. Dodajemy na patelnię makaron ugotowany al dente i chochlę wody z gotowania makaronu. To wszystko razem podgotowujemy tak, aby sos pięknie nam się zemulgował i na koniec obsypujemy sporą ilością pietruszki.