Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować gołąbki klasyczne oraz gołąbki z boczkiem i jabłkiem.
Gołąbki klasyczne
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 100 g ryżu
- 200 g mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
- łyżka smalcu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Sos pomidorowy:
- 5 pomidorów
- passata pomidorowa
- pęczek koperku
- 1 cebula
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Gołąbki:
- W dużym garnku nastawić wodę, osolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Z główki kapusty odciąć zewnętrzne grube liście, i oddzielić od główki większe liście. Oddzielone liście wrzucić do gotującej się wody i parzyć przez 8-10 minut. Ryż ugotować al dente.
- Mięso razem ze smalcem, cebulą, czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa, dodać sporo pieprzu oraz soli i wymasować. Dodać ryż.
- W ostudzone liście kapusty zawinąć farsz - w kształt gołąbka.
- Gołąbki podsmażyć z dwóch stron na maśle, dodać wody na patelnię i włożyć do piekarnika nastawionego na 200°C (góra- dół) na około 30 minut.
- Sos pomidorowy:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pomidory pokroić na małe kawałki i dodać na patelnię. Posolić całość i długo gotować, tak aby pomidory puściły całą wodę. Dodać około 200 ml passaty dla konsystencji. Pod koniec dodać pieprz i dużą garść koperku. Na koniec przetrzeć przez sitko.
- Gołąbki podawać na dużej ilości sosu, obficie posypane koperkiem.
Gołąbki z boczkiem i jabłkiem
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 por
- 1 jabłko
- 2 łyżki masła
- 200 ml wina białego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 gałązki tymianku
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W dużym garnku nastawić wodę, osolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Z główki kapusty odciąć zewnętrzne grube liście, i oddzielić od główki większe liście. Oddzielone liście wrzucić do gotującej się wody i parzyć przez 8-10 minut.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażać na średnim ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz. Po wytopieniu się tłuszczu dodać pokrojonego pora i podsmażać do miękkości.
- W międzyczasie nastawić kaszę i ugotować al dente (około 10-12 minut).
- Skórę z boczku położyć na patelni, zalać białym winem i zredukować o połowę. Następnie dodać śmietankę, pieprz oraz sól i podgotować przez jakieś 2-3 minuty.
- Jabłko obrać i podsmażyć krótko na patelni z sokiem z jednej cytryny.
- Kaszę wymieszać z boczkiem, porem, masłem i jabłkami. Następnie zawinąć drobne gołąbki. Podsmażyć na maśle z odrobiną wody, tak aby kapusta zmiękła.
- Podawać z solidną porcją sosu.