Olga Kiszniewska: Gołąbki

Gołąbki klasyczne
Gołąbki klasyczne
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować gołąbki klasyczne oraz gołąbki z boczkiem i jabłkiem.

Gołąbki klasyczne

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 100 g ryżu
  • 200 g mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
  • łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Sos pomidorowy:
  • 5 pomidorów
  • passata pomidorowa
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  • Gołąbki:
  • W dużym garnku nastawić wodę, osolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Z główki kapusty odciąć zewnętrzne grube liście, i oddzielić od główki większe liście. Oddzielone liście wrzucić do gotującej się wody i parzyć przez 8-10 minut. Ryż ugotować al dente.
  • Mięso razem ze smalcem, cebulą, czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa, dodać sporo pieprzu oraz soli i wymasować. Dodać ryż.
  • W ostudzone liście kapusty zawinąć farsz - w kształt gołąbka.
  • Gołąbki podsmażyć z dwóch stron na maśle, dodać wody na patelnię i włożyć do piekarnika nastawionego na 200°C (góra- dół) na około 30 minut.
  • Sos pomidorowy:
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pomidory pokroić na małe kawałki i dodać na patelnię. Posolić całość i długo gotować, tak aby pomidory puściły całą wodę. Dodać około 200 ml passaty dla konsystencji. Pod koniec dodać pieprz i dużą garść koperku. Na koniec przetrzeć przez sitko.
  • Gołąbki podawać na dużej ilości sosu, obficie posypane koperkiem.
Gołąbki z boczkiem i jabłkiem
Gołąbki z boczkiem i jabłkiem

Gołąbki z boczkiem i jabłkiem

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wina białego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • W dużym garnku nastawić wodę, osolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Z główki kapusty odciąć zewnętrzne grube liście, i oddzielić od główki większe liście. Oddzielone liście wrzucić do gotującej się wody i parzyć przez 8-10 minut.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażać na średnim ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz. Po wytopieniu się tłuszczu dodać pokrojonego pora i podsmażać do miękkości.
  • W międzyczasie nastawić kaszę i ugotować al dente (około 10-12 minut).
  • Skórę z boczku położyć na patelni, zalać białym winem i zredukować o połowę. Następnie dodać śmietankę, pieprz oraz sól i podgotować przez jakieś 2-3 minuty.
  • Jabłko obrać i podsmażyć krótko na patelni z sokiem z jednej cytryny.
  • Kaszę wymieszać z boczkiem, porem, masłem i jabłkami. Następnie zawinąć drobne gołąbki. Podsmażyć na maśle z odrobiną wody, tak aby kapusta zmiękła.
  • Podawać z solidną porcją sosu.