Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować faszerowaną cebulę z mięsem wołowym.
Składniki:
- · Faszerowane cebule:
- o 4 duże cebule
- o 250 g mielonej wołowiny
- o 100 g ugotowanego ryżu
- o 1 mała cebula (do farszu)
- o 1 ząbek czosnku
- o sól
- o pieprz
- o tymianek
- o szczypta gałki muszkatołowej
- o 1 łyżka masła
- · Krem z cebuli z whisky:
- o 2 duże cebule (pokrojone w piórka)
- o 1 łyżka masła
- o 50 ml whisky (np. typu bourbon lub dymna szkocka)
- o 100 ml śmietanki 30%
- o sól
- o biały pieprz
- o odrobina cukru
- o kilka kropli soku z cytryny
- · Sos z wywaru cebulowego:
- o 500 ml wywaru warzywnego lub cielęcego
- o resztki z gotowania/farszu cebuli
- o 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- o 1 łyżka masła do montażu
- · Pikle z czerwonej cebuli:
- o 1 czerwona cebula (cienko pokrojona)
- o 50 ml octu jabłkowego
- o 50 ml wody
- o 1 łyżeczka cukru
- o 0,5 łyżeczki soli
- o pieprz
- o ziele angielskie
- o liść laurowy
- o kminek rzymski
Przygotowanie:
- Cebula do faszerowania:
- Obierz cebule, odetnij „czapeczkę” z góry, nie naruszając dna. Delikatnie wydrąż środki (zachowaj je do farszu i sosu). Cebule blanszuj 5–7 minut we wrzątku z solą – mają zmięknąć, ale nie rozpaść się. Odsącz.
- Farsz:
- Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż aż zbrązowieje. Dodaj przyprawy. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i posiekaną częścią wnętrza cebuli. Farsz powinien być soczysty – możesz dodać łyżkę śmietanki lub bulionu. Dopraw.
- Krem cebulowy z whisky:
- Cebulę skarmelizuj powoli na maśle (ok. 15–20 min). Dodaj odrobinę cukru, podlej whisky, odparuje alkohol. Wlej śmietankę, gotuj do zgęstnienia. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
- Sos cebulowy:
- Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę i resztki z farszu/środka cebuli. Dodaj bulion, gotuj aż zredukuje się o połowę. Przecedź przez sitko, zmontuj z łyżką zimnego masła tuż przed podaniem.
- Pikle z czerwonej cebuli:
- Wszystkie składniki zagotuj i zalej nimi pokrojoną czerwoną cebulę. Odstaw minimum na 30 minut, najlepiej na kilka godzin.
- Pieczenie i podanie:
- Faszeruj cebule farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym z odrobiną bulionu lub masła. Piecz ok. 25–30 minut w 180°C, aż cebula będzie miękka i lekko skarmelizowana na brzegach. Podawaj na lustrze z kremu cebulowego, polej sosem, udekoruj piklami z cebuli.