Michał Sidorowicz: Kotlety mielone z puree ziemniaczanym z chrzanem i mizerią

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym z chrzanem i mizerią
Kotlety mielone z puree ziemniaczanym z chrzanem i mizerią
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasyczne kotlety mielone z puree ziemniaczanym i mizerią.

Składniki:

  • Kotlety mielone:
  • 500 g mięsa wieprzowego (z łopatki, może być z dodatkiem boczku, musi być dość tłuste)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna (namoczona w mleku)
  • 2 łyżki bułki tartej + dodatkowa do panierowania
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • majeranek (opcjonalnie)
  • smalec do smażenia
  • Puree ziemniaczane z chrzanem:
  • 500 g ziemniaków
  • 2–3 łyżki masła
  • 100 ml ciepłego mleka lub śmietanki
  • 1–2 łyżki chrzanu tartego (ze słoika, najlepiej naturalnego)
  • sól
  • Mizeria:
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 duży szklarniowy
  • 3–4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz
  • drobno pokrojona szalotka
  • świeży koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kotlety mielone: Mięso zmiel w maszynce na drobnym sicie. Zmiel też cebulę i czosnek. Bułkę namocz w mleku lub wodzie i dobrze odciśnij. Do dużej miski włóż mięso mielone, dodaj cebulę, jajko, czosnek, odciśniętą bułkę i przyprawy. Wyrób dokładnie masę, masuj przez kilka minut, możesz dodać parę łyżek zimnej wody w trakcie — powinna być wilgotna, ale łatwa do formowania. Formuj owalne kotlety, obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i upieczone w środku.
  • Puree ziemniaczane z chrzanem: Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i mleko, rozgnieć tłuczkiem lub ubijaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą. Dodaj zimne masło. Wymieszaj dokładnie.
  • Mizeria: Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posól je i odstaw na 10 minut, aby puściły wodę, następnie odciśnij nadmiar płynu. Wymieszaj ogórki ze śmietaną, dodaj ocet, doprawić cukrem, pieprzem i ewentualnie koperkiem.
  • Podanie:
  • Na talerzu ułóż 2 kotlety mielone, porcję puree ziemniaczanego z chrzanem oraz mizerię z ogórków. Całość możesz posypać świeżym koperkiem.