Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować hiszpański deser ryżowy.
Składniki:
- Ryż:
- 150 g ryżu arborio
- 750 ml mleka pełnotłustego
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty z wanilii)
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- szczypta soli
- 1 łyżka masła (opcjonalnie, dla kremowości)
- Zasmażane jabłka:
- 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta, antonówka)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- kilka kropli soku z cytryny
- Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 25 g brązowego cukru
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów pekan
- szczypta soli
- Sos malinowy:
- 200 g malin (mogą być mrożone)
- 1–2 łyżki cukru (do smaku)
- kilka kropli soku z cytryny
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1 łyżce wody – jeśli chcesz gęstszy sos
Przygotowanie:
- Ryż arborio na mleku z wanilią: W rondelku zagotuj mleko z przeciętą wzdłuż laską wanilii (wydrąż nasionka i dodaj je razem z laską). Wsyp ryż arborio, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Uważaj, żeby się nie przypalił. Pod koniec dodaj cukier, sól i masło. Wyjmij laskę wanilii.
- Zasmażane jabłka: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj jabłka, cukier i przyprawy. Smaż na średnim ogniu ok. 5–7 minut, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Pod koniec skrop sokiem z cytryny.
- Kruszonka z orzechami pekan i włoskimi: Orzechy posiekaj. Mąkę, cukier, sól i masło rozetrzyj palcami lub nożem, aż powstaną grudki. Dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj. Rozsyp na blaszce i piecz ok. 10–12 minut w 180°C, aż się zarumieni.
- Sos malinowy: Maliny podgrzej z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj kilka minut, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz gładki sos. Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia (opcjonalnie).
- Na dno miseczki lub talerza wyłóż porcję ryżu. Na wierzchu ułóż ciepłe jabłka. Posyp kruszonką z orzechami. Całość polej sosem malinowym.