Michał Sidorowicz: Hiszpański deser ryżowy

Hiszpański deser ryżowy
Hiszpański deser ryżowy
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować hiszpański deser ryżowy.

Składniki:

  • Ryż:
  • 150 g ryżu arborio
  • 750 ml mleka pełnotłustego
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty z wanilii)
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie, dla kremowości)
  • Zasmażane jabłka:
  • 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 25 g brązowego cukru
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów pekan
  • szczypta soli
  • Sos malinowy:
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 1–2 łyżki cukru (do smaku)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1 łyżce wody – jeśli chcesz gęstszy sos

Przygotowanie:

  • Ryż arborio na mleku z wanilią: W rondelku zagotuj mleko z przeciętą wzdłuż laską wanilii (wydrąż nasionka i dodaj je razem z laską). Wsyp ryż arborio, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Uważaj, żeby się nie przypalił. Pod koniec dodaj cukier, sól i masło. Wyjmij laskę wanilii.
  • Zasmażane jabłka: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj jabłka, cukier i przyprawy. Smaż na średnim ogniu ok. 5–7 minut, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Pod koniec skrop sokiem z cytryny.
  • Kruszonka z orzechami pekan i włoskimi: Orzechy posiekaj. Mąkę, cukier, sól i masło rozetrzyj palcami lub nożem, aż powstaną grudki. Dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj. Rozsyp na blaszce i piecz ok. 10–12 minut w 180°C, aż się zarumieni.
  • Sos malinowy: Maliny podgrzej z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj kilka minut, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz gładki sos. Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia (opcjonalnie).
  • Na dno miseczki lub talerza wyłóż porcję ryżu. Na wierzchu ułóż ciepłe jabłka. Posyp kruszonką z orzechami. Całość polej sosem malinowym.