Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować babkę ziemniaczaną.
Skłądniki:
- Składniki (na formę około 20x10 cm):
- 750 g ziemniaków (najlepiej mączystych, typu C lub BC)
- 1 mała cebula
- 100-150 g wędzonego boczku lub słoniny
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól i świeżo mielony pieprz
- majeranek (ok. 1-2 łyżeczki)
- tłuszcz do wysmarowania formy (np. smalec lub masło)
- bułka tarta (do obsypania formy)
- mała butelka oleju do smażenia
- panko
- mała śmietana 18%
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce (najlepiej na tej samej co na placki ziemniaczane) lub zmiksuj w malakserze na papkę. Cebulę również zetrzyj na drobno lub zmiksuj. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż się wytopi i lekko zrumieni. Opcjonalnie: możesz podsmażyć też cebulę razem z boczkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Masa ziemniaczana:
- Do startych ziemniaków dodaj cebulę, boczek (wraz z tłuszczem), czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną, majeranek, sól i pieprz do smaku (sporo – ziemniaki "lubią" sól i przyprawy). Dokładnie wymieszaj, masa powinna być dosyć gęsta i jednolita.
- Przygotowanie formy:
- Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą – dzięki temu babka łatwiej odejdzie od ścianek i będzie miała chrupiącą skórkę.
- Pieczenie:
- Przełóż masę ziemniaczaną do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Piecz przez około 45 minut, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący. Jeśli chcesz bardzo chrupiącą skórkę, na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200°C lub włącz termoobieg.
- Podanie:
- Z babki ziemniaczanej łyżka wykrawać małe okrągłe kawałki. Obtaczać w panko nadając im kształt kulek. Nabić kulki na wykałaczki i smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. W malutkich miseczkach kłaść po łyżce śmietany, po kulce babki i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.