Michał Sidorowicz: Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować babkę ziemniaczaną.

Skłądniki:

  • Składniki (na formę około 20x10 cm):
  • 750 g ziemniaków (najlepiej mączystych, typu C lub BC)
  • 1 mała cebula
  • 100-150 g wędzonego boczku lub słoniny
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • majeranek (ok. 1-2 łyżeczki)
  • tłuszcz do wysmarowania formy (np. smalec lub masło)
  • bułka tarta (do obsypania formy)
  • mała butelka oleju do smażenia
  • panko
  • mała śmietana 18%
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce (najlepiej na tej samej co na placki ziemniaczane) lub zmiksuj w malakserze na papkę. Cebulę również zetrzyj na drobno lub zmiksuj. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż się wytopi i lekko zrumieni. Opcjonalnie: możesz podsmażyć też cebulę razem z boczkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  • Masa ziemniaczana:
  • Do startych ziemniaków dodaj cebulę, boczek (wraz z tłuszczem), czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną, majeranek, sól i pieprz do smaku (sporo – ziemniaki "lubią" sól i przyprawy). Dokładnie wymieszaj, masa powinna być dosyć gęsta i jednolita.
  • Przygotowanie formy:
  • Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą – dzięki temu babka łatwiej odejdzie od ścianek i będzie miała chrupiącą skórkę.
  • Pieczenie:
  • Przełóż masę ziemniaczaną do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Piecz przez około 45 minut, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący. Jeśli chcesz bardzo chrupiącą skórkę, na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200°C lub włącz termoobieg.
  • Podanie:
  • Z babki ziemniaczanej łyżka wykrawać małe okrągłe kawałki. Obtaczać w panko nadając im kształt kulek. Nabić kulki na wykałaczki i smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. W malutkich miseczkach kłaść po łyżce śmietany, po kulce babki i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.