Michał Sajb: Okoń morski ze szparagami i groszkiem cukrowym

Okoń morski ze szparagami i groszkiem cukrowym
Okoń morski ze szparagami i groszkiem cukrowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować okonia morskiego ze szparagami i groszkiem cukrowym.

Składniki:

  • 1 świeży filet z okonia morskiego (ok. 150–180 g)
  • sól morska
  • Purée ziemniaczane:
  • 200 g ziemniaków (mączystych, np. typu B lub C)
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • 70 g masła (zimnego, w kostkach)
  • Warzywa:
  • 3–4 zielone szparagi
  • garść groszku cukrowego
  • 1 ząbek czosnku (lekko zmiażdżony)
  • 1 łyżka masła (do smażenia)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól

Przygotowanie:

  • Purée ziemniaczane:
  • Ziemniaki obierz, pokrój w równe kawałki i gotuj w osolonej wodzie razem z garścią natki pietruszki (nie siekaj – dodaj w całości). Gdy będą miękkie, odcedź i usuń pietruszkę. Przetrzyj ziemniaki przez sitko, dodając zimne masło – mieszaj energicznie do uzyskania gładkiego, kremowego purée. W razie potrzeby dopraw solą.
  • Filet z okonia:
  • Filet podziel na 3 równe kawałki. Posól obustronnie. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu (np. olej rzepakowy z odrobiną masła). Usmaż rybę od strony skóry na bardzo mocnym ogniu przez ok. 1 minutę, aż skórka stanie się chrupiąca. W razie potrzeby obróć na drugą stronę na kilka sekund, aby dopiec mięso.
  • Warzywa:
  • W garnku zagotuj wodę z solą, łyżeczką cukru i łyżką masła. Wrzuć szparagi i gotuj przez ok. 2–3 minuty, aż będą lekko al dente. Wyjmij. W tej samej wodzie zblanszuj groszek cukrowy przez ok. 1 minutę. Odcedź. Na osobnej patelni rozpuść łyżkę masła z ząbkiem czosnku. Podsmaż szparagi i groszek – na koniec skrop sokiem z cytryny.