Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować bulion z indyka
Składaniki:
- - 2 marchewki
- - 1 pietruszka
- - 1 cebula
- - 0.5 selera
- - 2 ziarenka ziela angielskiego
- - 2 liście laurowe
- - 2 udka z indyka
- - łyżeczka soli
- - pół łyżeczki pieprzu
- Sos pomarańczowy
- - 2 łyżki cukru
- - 8 łyżek wody
- - dwie szalotki
- - 3 ząbki czosnku
- - 2 gałązki rozmarynu
- - pęczek tymianku
- - sok z 2 pomarańczy
- - bulion z indyka
- - brandy
- - cząstki pomarańczy
- Gratin ziemniaczane
- - ziemniaki
- - sól
- - Grana Padano
Przygotowanie:
- Pierś z indyka usmaż na oleju i maśle z czosnkiem i rozmarynem.
- Bulion - opalamy warzywa na patelni, aż będą ciemne i pełne smaku. Dodajemy zioła, wodę oraz indyka i zostawiamy na minimalnie 35 minut, aż woda odparuje i bulion nabierze brązowego koloru. Dodajemy sól oraz pieprz.
- Sos pomarańczowy - rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy szalotkę i smażymy ok. 2-3 min. Dodajemy skrzydełka z indyka i obsmażamy. Następnie wlewamy kieliszek brandy i flambirujemy. Przelewamy do czystego rondelka. Dodajemy bulion, tymianek, czosnek, rozmaryn oraz sok z cytryny i redukujemy o około 30-40%.
- Pierś z indyka - solimy indyka z obu stron i czekamy aż patelnia się rozgrzeje.
- Po rozgrzaniu kładziemy indyka od strony skóry na. patelnię. Po 3 min obracamy i smażymy minutę z rozmarynem, czosnkiem i masłem
- Wsadzamy do piekarnika na 6 min na 180st. C i zostawiamy do odpoczęcia na 7 min.