Michał Sajb: Bulion z indyka

Bulion z indyka
Bulion z indyka
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bulion z indyka

Składaniki:

  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 0.5 selera
  • - 2 ziarenka ziela angielskiego
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 udka z indyka
  • - łyżeczka soli
  • - pół łyżeczki pieprzu
  • Sos pomarańczowy
  • - 2 łyżki cukru
  • - 8 łyżek wody
  • - dwie szalotki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 gałązki rozmarynu
  • - pęczek tymianku
  • - sok z 2 pomarańczy
  • - bulion z indyka
  • - brandy
  • - cząstki pomarańczy
  • Gratin ziemniaczane
  • - ziemniaki
  • - sól
  • - Grana Padano

Przygotowanie:

  • Pierś z indyka usmaż na oleju i maśle z czosnkiem i rozmarynem.
  • Bulion - opalamy warzywa na patelni, aż będą ciemne i pełne smaku. Dodajemy zioła, wodę oraz indyka i zostawiamy na minimalnie 35 minut, aż woda odparuje i bulion nabierze brązowego koloru. Dodajemy sól oraz pieprz.
  • Sos pomarańczowy - rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy szalotkę i smażymy ok. 2-3 min. Dodajemy skrzydełka z indyka i obsmażamy. Następnie wlewamy kieliszek brandy i flambirujemy. Przelewamy do czystego rondelka. Dodajemy bulion, tymianek, czosnek, rozmaryn oraz sok z cytryny i redukujemy o około 30-40%.
  • Pierś z indyka - solimy indyka z obu stron i czekamy aż patelnia się rozgrzeje.
  • Po rozgrzaniu kładziemy indyka od strony skóry na. patelnię. Po 3 min obracamy i smażymy minutę z rozmarynem, czosnkiem i masłem
  • Wsadzamy do piekarnika na 6 min na 180st. C i zostawiamy do odpoczęcia na 7 min.