- Przepiórka pieczona z gruszkami i boczkiem z puree z topinamburu i karmelizowanymi morelami
- Przepiórka z gruszkami i boczkiem
- Składniki i wykonanie:
- - 1 cała przepiórka
- - kawałek boczku
- - 2 gruszki
- - szalotka
- - masło
- - rozmaryn
- - zblanszowany czosnek
- - sól i pieprz
- Przepiórkę oczyść, umyj i natrzyj solą i pieprzem, a do środka daj rozmaryn i zblanszowany czosnek. Obsmaż przepiórkę na maśle, aż się delikatnie zarumieni i ułóż w naczyniu do zapiekania. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Na pozostałym na patelni maśle przesmaż szalotkę, boczek i gruszki i dodaj do brytfanny z przepiórką. Piecz około 15-20 minut, aż temperatura w środku przepiórki będzie miała ok. 54 stopni C.
- Puree z topinamburu
- Składniki i w wykonanie:
- - 2 średnie topinambury
- - 3 małe młode ziemniaki
- - ząbek czosnku
- - śmietanka
- - sól
- - biały i czarny pieprz
- Obierz, pokrój w kostkę i ugotuj topinambur i ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem śmietanki, aż do miękkości. Czosnek zblanszuj dla delikatności, posiekaj i dodaj do garnka. Dodaj sól, pieprz i masło i ugnieć na gładkie puree.
- Karmelizowane morele
- Składniki i wykonanie:
- - morele
- - miód
- - masło
- - sól i pieprz
- Podsmaż morele na maśle aż się delikatnie zarumienią. Polej miodem i podsmażaj chwilę aż się skarmelizują. Posól i popieprz do smaku.
- Podaj przepiórkę na puree z dodatkiem karmelizowanych moreli oraz liśćmi nasturcji.
podziel się: