Melania Modzelewska: Przepiórka pieczona z gruszkami i boczkiem z puree z topinamburu i karmelizowanymi morelami

Przepiórka pieczona z gruszkami i boczkiem z puree z topinamburu i karmelizowanymi morelami
Przepiórka pieczona z gruszkami i boczkiem z puree z topinamburu i karmelizowanymi morelami
  • Przepiórka pieczona z gruszkami i boczkiem z puree z topinamburu i karmelizowanymi morelami
  • Przepiórka z gruszkami i boczkiem
  • Składniki i wykonanie:
  • - 1 cała przepiórka
  • - kawałek boczku
  • - 2 gruszki
  • - szalotka
  • - masło
  • - rozmaryn
  • - zblanszowany czosnek
  • - sól i pieprz
  • Przepiórkę oczyść, umyj i natrzyj solą i pieprzem, a do środka daj rozmaryn i zblanszowany czosnek. Obsmaż przepiórkę na maśle, aż się delikatnie zarumieni i ułóż w naczyniu do zapiekania. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Na pozostałym na patelni maśle przesmaż szalotkę, boczek i gruszki i dodaj do brytfanny z przepiórką. Piecz około 15-20 minut, aż temperatura w środku przepiórki będzie miała ok. 54 stopni C.
  • Puree z topinamburu
  • Składniki i w wykonanie:
  • - 2 średnie topinambury
  • - 3 małe młode ziemniaki
  • - ząbek czosnku
  • - śmietanka
  • - sól
  • - biały i czarny pieprz
  • Obierz, pokrój w kostkę i ugotuj topinambur i ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem śmietanki, aż do miękkości. Czosnek zblanszuj dla delikatności, posiekaj i dodaj do garnka. Dodaj sól, pieprz i masło i ugnieć na gładkie puree.
  • Karmelizowane morele
  • Składniki i wykonanie:
  • - morele
  • - miód
  • - masło
  • - sól i pieprz
  • Podsmaż morele na maśle aż się delikatnie zarumienią. Polej miodem i podsmażaj chwilę aż się skarmelizują. Posól i popieprz do smaku.
  • Podaj przepiórkę na puree z dodatkiem karmelizowanych moreli oraz liśćmi nasturcji.
podziel się:

Pozostałe wiadomości