Mati Saładucha: Lasagne w stylu Bliskiego Wschodu z sosem jogurtowo-miętowym i kozim serem

Lasagne w stylu Bliskiego Wschodu z sosem jogurtowo-miętowym i kozim serem
Lasagne w stylu Bliskiego Wschodu z sosem jogurtowo-miętowym i kozim serem
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować lasagne w stylu Bliskiego Wschodu

Składniki:

  • Warzywa i baza
  • - 4 średnie cukinie (pokrojone wzdłuż w cienkie plastry)
  • - oliwa z oliwek
  • - sól, pieprz
  • Farsz wołowy
  • - 500g mielonej wołowiny (łopatka lub karczek)
  • - 1 cebula (drobno posiekana)
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • - 300ml pulpy pomidorowej
  • - 100ml czerwonego wina wytrawnego
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej lub tureckiej)
  • - 1 mała papryczka chili (drobno posiekana)
  • Roślinny beszamel
  • - 40g masła (lub wegańskiego zamiennika)
  • - 40g mąki pszennej
  • - 400ml mleka roślinnego (np. Alpro niesłodzone)
  • - szczypta gałki muszkatołowej
  • - sól, biały pieprz
  • Dodatkowo:
  • - 150g sera koziego (biały, twarogowy)
  • - świeża mięta, koper – do dekoracji
  • Sos jogurtowo-miętowo-koperkowy
  • - 200g gęstego jogurtu (greckiego lub roślinnego)
  • - 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • - 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - sól, pieprz, opcjonalnie ząbek czosnku (przeciśnięty)

Przygotowanie:

  • 1. Cukinia
  • 1. Plastry cukinii oprósz solą, odstaw na 10 minut, odsącz płyn. Obsmaż lekko na oliwie lub grilluj z obu stron do miękkości.
  • 2. Farsz mięsny
  • 1. Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i obsmaż do zarumienienia.
  • 2. Dodaj przyprawy, koncentrat, papryczkę chili, wino – redukuj.
  • 3. Dodaj pulpę pomidorową i duś na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż zgęstnieje.
  • 3. Beszamel roślinny
  • 1. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę – zrób jasną zasmażkę.
  • 2. Wlewaj stopniowo mleko roślinne, mieszając trzepaczką.
  • 3. Gotuj do zgęstnienia, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  • 4. Sos jogurtowy
  • 1. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i schłodź.
  • Składanie lasagne:
  • 1. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwowo:
  • plastry cukinii
  • mięso
  • beszamel
  • kozi ser
  • Powtórz 2–3 razy. Zakończ beszamelem i serem.
  • 2. Piecz w 180°C (grzanie góra-dół) przez ok. 30–35 minut, aż wierzch się zezłoci.