Mateusz Saładucha: Polędwica z sarny z selerem i sosem winno-buraczkowym, oliwa selerowa 

Polędwica z sarny z selerem i sosem winno-buraczkowym, oliwa selerowa
Polędwica z sarny z selerem i sosem winno-buraczkowym, oliwa selerowa
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować polędwicę z sarny z selerem

Składniki:

  • Mięso i warzywa:
  • 500g polędwicy z sarny
  • 1 średni seler
  • 4–6 liści selera (natka)
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren kolendry
  • sól
  • Masło klarowane solone:
  • 2 łyżki masła
  • Sos winny:
  • 200ml octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 plasterki buraka
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z selera:
  • natki selera
  • 100ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

  • Przygotowanie selera:
  • Seler pokrój w cienkie plastry lub kostkę i podsmaż. Podgrzej mieszankę mleka i śmietanki z dodatkiem soli, ziela angielskiego i kolendry w ziarnkach. Zblenduj na gładkie purée z mieszanką mleka i śmietanki, przecedź przez sito.
  • Sos winno-buraczany:
  • W rondelku zagotuj ocet winny z cukrem, miodem i plastrami buraka.
  • Zredukuj do około 1/4 objętości (musi być gęsty). Zdejmij z ognia i stopniowo wmieszaj zimne masło, aż powstanie gładki sos.
  • Polędwica z sarny:
  • Oczyść mięso z błon. Przypraw solą. Obsmaż na klarowanym maśle z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na 5 minut do odpoczynku, a następnie przekrój w pół.
  • Podanie:
  • Na talerz nałóż purée z selera. Ułóż plasterki polędwicy. Polej całość sosem winno-buraczany i oliwą z selera. Udekoruj liśćmi selera.