Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować polędwicę z sarny z selerem
Składniki:
- Mięso i warzywa:
- 500g polędwicy z sarny
- 1 średni seler
- 4–6 liści selera (natka)
- 100ml mleka
- 100ml śmietanki 30%
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren kolendry
- sól
- Masło klarowane solone:
- 2 łyżki masła
- Sos winny:
- 200ml octu winnego czerwonego
- 1 łyżka cukru
- 4 plasterki buraka
- 2 łyżki masła
- Oliwa z selera:
- natki selera
- 100ml oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Przygotowanie selera:
- Seler pokrój w cienkie plastry lub kostkę i podsmaż. Podgrzej mieszankę mleka i śmietanki z dodatkiem soli, ziela angielskiego i kolendry w ziarnkach. Zblenduj na gładkie purée z mieszanką mleka i śmietanki, przecedź przez sito.
- Sos winno-buraczany:
- W rondelku zagotuj ocet winny z cukrem, miodem i plastrami buraka.
- Zredukuj do około 1/4 objętości (musi być gęsty). Zdejmij z ognia i stopniowo wmieszaj zimne masło, aż powstanie gładki sos.
- Polędwica z sarny:
- Oczyść mięso z błon. Przypraw solą. Obsmaż na klarowanym maśle z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na 5 minut do odpoczynku, a następnie przekrój w pół.
- Podanie:
- Na talerz nałóż purée z selera. Ułóż plasterki polędwicy. Polej całość sosem winno-buraczany i oliwą z selera. Udekoruj liśćmi selera.