- Zapiekane Róże z Warzyw w Sosie Pomidorowo-Paprykowym
- Składniki:
- - 1 bakłażan
- - 1 cukinia
- - 1 burak czerwony
- - 1 kalarepa
- - 1 pomidor malinowy
- - 1 czerwona papryka
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 cebulka szalotka
- - Oliwa z oliwek (do pieczenia)
- - Sól
- - Pieprz
- - Oregano
- - Tymianek
- - Cukier (szczypta do smaku)
- - Papryka ostra
- Wykonanie róż:
- Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i czekamy, aż warzywa puszczą wodę. Następnie papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar wilgoci, co pozwoli pozbyć się gorzkiego smaku, szczególnie z bakłażana. Kalarepę i buraka obieramy obieraczką w taki sposób, aby uzyskać cienkie wstążki. Wszystkie warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Następnie zwijamy je w ruloniki, tworząc kolorowe róże. Róże układamy w metalowym ringu na blaszce i polewamy oliwą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190-200°C z termoobiegiem.
- Wykonanie sosu:
- Pomidora i paprykę kroimy na cząstki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy zmiażdżony czosnek i poszatkowaną cebulkę szalotkę. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora i paprykę. Wszystko smażymy, aż warzywa zaczną się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, ostrą papryką oraz szczyptą cukru. Całość przecieramy przez sito, aby uzyskać gładki sos.
- Upieczone róże z warzyw układamy wraz z ringiem na głębokim talerzu. Delikatnie zdejmujemy obręcz, aby róże z warzyw się nie rozpadły. Wokół róży wylewamy sos pomidorowo-paprykowy. Gotowe danie można udekorować świeżymi ziołami lub listkami bazylii dla dodatkowego efektu.
podziel się: