Marlena Falkowska: Zapiekane Róże z Warzyw w Sosie Pomidorowo-Paprykowym

Zapiekane Róże z Warzyw w Sosie Pomidorowo-Paprykowym
Zapiekane Róże z Warzyw w Sosie Pomidorowo-Paprykowym
  • Zapiekane Róże z Warzyw w Sosie Pomidorowo-Paprykowym
  • Składniki:
  • - 1 bakłażan
  • - 1 cukinia
  • - 1 burak czerwony
  • - 1 kalarepa
  • - 1 pomidor malinowy
  • - 1 czerwona papryka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 cebulka szalotka
  • - Oliwa z oliwek (do pieczenia)
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Oregano
  • - Tymianek
  • - Cukier (szczypta do smaku)
  • - Papryka ostra
  • Wykonanie róż:
  • Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i czekamy, aż warzywa puszczą wodę. Następnie papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar wilgoci, co pozwoli pozbyć się gorzkiego smaku, szczególnie z bakłażana. Kalarepę i buraka obieramy obieraczką w taki sposób, aby uzyskać cienkie wstążki. Wszystkie warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Następnie zwijamy je w ruloniki, tworząc kolorowe róże. Róże układamy w metalowym ringu na blaszce i polewamy oliwą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190-200°C z termoobiegiem.
  • Wykonanie sosu:
  • Pomidora i paprykę kroimy na cząstki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy zmiażdżony czosnek i poszatkowaną cebulkę szalotkę. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora i paprykę. Wszystko smażymy, aż warzywa zaczną się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, ostrą papryką oraz szczyptą cukru. Całość przecieramy przez sito, aby uzyskać gładki sos.
  • Upieczone róże z warzyw układamy wraz z ringiem na głębokim talerzu. Delikatnie zdejmujemy obręcz, aby róże z warzyw się nie rozpadły. Wokół róży wylewamy sos pomidorowo-paprykowy. Gotowe danie można udekorować świeżymi ziołami lub listkami bazylii dla dodatkowego efektu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości