Marlena Falkowska: Przepiórka z puree z kalafiora i sosem

Przepiórka z puree z kalafiora i sosem
Przepiórka z puree z kalafiora i sosem
  • Przepiórka z puree z kalafiora i sosem
  • Składniki :
  • ·        1 cała przepiórka
  • ·        kalafior (3 kwiatki)
  • ·        2 średnie pietruszki (korzeń)
  • ·        3 łyżki masła
  • ·        1 marchew
  • ·        0,5 cebuli szalotki
  • ·        seler (plaster)
  • ·        por (kawałek 5 cm)
  • ·        tymianek świeży (gałązka)
  • ·        ziele angielskie (kilka ziaren)
  • ·        pieprz (kilka ziaren)
  • ·        sól do smaku (ok 5 g)
  • ·        pieprz mielony (szczypta)
  • ·        gałka muszkatołowa
  • ·        łyżeczka oliwy z oliwek
  • ·        100 ml wina białego wytrawnego
  • ·        kwiaty jadalne do ozdoby
  • Wykonanie:
  • Z przepiórki wycinamy piersi ze skórką i kilka minut marynujemy ze świeżym tymiankiem i oliwą.Po tym czasie doprawiamy solą ,pieprzem i smażymy na patelni 2 minuty na skórce aż będzie przypieczona , dodajemy łyżkę masła i obracamy pierś na 1 minutę. Podajemy po krótkim odpoczynku.
  • Wywar
  • Wywar robimy z pozostałej tuszki przepiórki z użyciem warzyw (pietruszki ,selera, pora ,marchewki) oraz przypraw: soli, pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok. 30 minut redukując wywar.
  • Puree
  • W osolonej wodzie gotujemy kwiatki kalafiora oraz 1 szt. pietruszki około 15 min. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy łyżkę masła ,gałkę muszkatołową i przecieramy blenderem na gładką masę.
  • Sos
  • Do rondla wlewamy wino z pokrojoną drobno cebulą szalotką i redukujemy. Dodajemy 100 ml wywaru, zagotowujemy i dodajemy 1 łyżkę masła do uzyskania zagęszczonego sosu. Uzyskany sos przecieramy przez sito.
  • Na płaskim talerzu układamy puree, następnie układamy 2 szt. piersi z przepiórki i polewamy sosem. Kwiatki do ozdoby układamy według własnego uznania .
podziel się:

Pozostałe wiadomości