- Przepiórka z puree z kalafiora i sosem
- Składniki :
- · 1 cała przepiórka
- · kalafior (3 kwiatki)
- · 2 średnie pietruszki (korzeń)
- · 3 łyżki masła
- · 1 marchew
- · 0,5 cebuli szalotki
- · seler (plaster)
- · por (kawałek 5 cm)
- · tymianek świeży (gałązka)
- · ziele angielskie (kilka ziaren)
- · pieprz (kilka ziaren)
- · sól do smaku (ok 5 g)
- · pieprz mielony (szczypta)
- · gałka muszkatołowa
- · łyżeczka oliwy z oliwek
- · 100 ml wina białego wytrawnego
- · kwiaty jadalne do ozdoby
- Wykonanie:
- Z przepiórki wycinamy piersi ze skórką i kilka minut marynujemy ze świeżym tymiankiem i oliwą.Po tym czasie doprawiamy solą ,pieprzem i smażymy na patelni 2 minuty na skórce aż będzie przypieczona , dodajemy łyżkę masła i obracamy pierś na 1 minutę. Podajemy po krótkim odpoczynku.
- Wywar
- Wywar robimy z pozostałej tuszki przepiórki z użyciem warzyw (pietruszki ,selera, pora ,marchewki) oraz przypraw: soli, pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok. 30 minut redukując wywar.
- Puree
- W osolonej wodzie gotujemy kwiatki kalafiora oraz 1 szt. pietruszki około 15 min. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy łyżkę masła ,gałkę muszkatołową i przecieramy blenderem na gładką masę.
- Sos
- Do rondla wlewamy wino z pokrojoną drobno cebulą szalotką i redukujemy. Dodajemy 100 ml wywaru, zagotowujemy i dodajemy 1 łyżkę masła do uzyskania zagęszczonego sosu. Uzyskany sos przecieramy przez sito.
- Na płaskim talerzu układamy puree, następnie układamy 2 szt. piersi z przepiórki i polewamy sosem. Kwiatki do ozdoby układamy według własnego uznania .
podziel się: