- Beza z kremem mascarpone i owocami
- Składniki:
- Beza:
- - 4 białka jajek
- - 200 g cukru pudru
- - Szczypta soli
- - Kilka kropel soku z cytryny
- Krem:
- - 250 ml serka mascarpone
- - 200 ml śmietanki 30%
- - 1 łyżka cukru pudru
- Mus:
- - 10 truskawek
- - 10 malin
- - 1 łyżka cukru
- - 6 listków mięty
- Wykonanie:
- Białka ubić na sztywno z solą. Gdy piana będzie dobrze ubita, stopniowo dodawać cukier puder i sok z cytryny, nadal ubijając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i perłowa. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia formować małe okrągłe porcje masy o średnicy około 10 cm. Piec przez pierwsze 15 minut w temperaturze 120°C, a następnie przez 60-90 minut w temperaturze 100°C. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijać mikserem na gładką, puszystą masę. Owoce z cukrem gotować w rondelku, redukując je, aż zgęstnieją. Na koniec dodać drobno pokrojone listki mięty i pozostawić mus do wystygnięcia.
- Na krążek bezy nałożyć krem, następnie mus z owoców. Na wierzch położyć drugi krążek bezy i ponownie nałożyć krem mascarpone. Na wierzchu ułożyć maliny, truskawki i jeżyny, a całość posypać cukrem pudrem.
podziel się: