Maja Koriat: Sarnina z sosem z jeżyn na puree selerowym z buraczkami karmelizowanymi

Sarnina z sosem z jeżyn na puree selerowym z buraczkami karmelizowanymi
Sarnina z sosem z jeżyn na puree selerowym z buraczkami karmelizowanymi
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować sarninę z sosem z jeżyn na puree selerowym

Składniki:

  • mały seler
  • pół małej gruszki
  • mleko (200ml)
  • liść laurowy
  • jeżyny (100g)
  • masło (150g)
  • ocet winny (15ml)
  • jeden mały burak
  • cukier (5g)
  • sarnina

Przygotowanie:

  • Puree:
  • W rondlu ugotuj na mleku seler, wcześniej pokrojony w małe kawałki. Dodaj liść laurowy, łyżeczkę soli i pieprz ziarnisty.
  • Po 15 minutach, kiedy w seler gładko wejdzie wykałaczka, odcedzamy go i wrzucamy do blendera. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu, gałkę muszkatołową i gruszkę. Wszystko miksujemy i po uzyskaniu konsystencji papki, przecieramy ją przez sito na drobnych oczkach. Wrzucamy z powrotem na patelnię, podgrzewamy i dodajemy 50g masła, energicznie mieszając. Zdejmujemy z ognia i serwujemy.
  • Sos:
  • Redukujemy ocet winny. Gotujemy jeżyny, miażdżymy i czekamy aż woda odrobinę odparuje. Zdejmujemy z ognia, przeciskamy przez sito i z powrotem kładziemy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy 50g zimnego masła, energicznie mieszając. Taki sos jest gotowy do podania.
  • Buraczki:
  • Wrzucamy buraczka, wcześniej pokrojonego na mniejsze części, do folii z solą, pieprzem i oliwą. Zawijamy i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 C piekarnika z termoobiegiem. Po około 30 minutach wyciągamy i wrzucamy na suchą patelnię do zarumienienia. Dodajemy łyżkę masła i cukier do skarmelizowania.
  • Sarna:
  • Oczyszczamy z błonek, solimy i wrzucamy na wcześniej rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (po około 2 minuty na stronę). Zdejmujemy po tym czasie z ognia, wrzucamy lubczyk oraz 100g masła i bastujemy przez około minutę. Zostawiamy do odpoczynku na papierze ręcznikowym na około 7 minut.
  • Podanie:
  • Wyłóż puree na talerz, ułóż na tym wcześniej pokrojoną w kawałki sarnę. Całość polej sosem i ułóż buraczki dookoła dania.