Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować sarninę z sosem z jeżyn na puree selerowym
Składniki:
- mały seler
- pół małej gruszki
- mleko (200ml)
- liść laurowy
- jeżyny (100g)
- masło (150g)
- ocet winny (15ml)
- jeden mały burak
- cukier (5g)
- sarnina
Przygotowanie:
- Puree:
- W rondlu ugotuj na mleku seler, wcześniej pokrojony w małe kawałki. Dodaj liść laurowy, łyżeczkę soli i pieprz ziarnisty.
- Po 15 minutach, kiedy w seler gładko wejdzie wykałaczka, odcedzamy go i wrzucamy do blendera. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu, gałkę muszkatołową i gruszkę. Wszystko miksujemy i po uzyskaniu konsystencji papki, przecieramy ją przez sito na drobnych oczkach. Wrzucamy z powrotem na patelnię, podgrzewamy i dodajemy 50g masła, energicznie mieszając. Zdejmujemy z ognia i serwujemy.
- Sos:
- Redukujemy ocet winny. Gotujemy jeżyny, miażdżymy i czekamy aż woda odrobinę odparuje. Zdejmujemy z ognia, przeciskamy przez sito i z powrotem kładziemy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy 50g zimnego masła, energicznie mieszając. Taki sos jest gotowy do podania.
- Buraczki:
- Wrzucamy buraczka, wcześniej pokrojonego na mniejsze części, do folii z solą, pieprzem i oliwą. Zawijamy i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 C piekarnika z termoobiegiem. Po około 30 minutach wyciągamy i wrzucamy na suchą patelnię do zarumienienia. Dodajemy łyżkę masła i cukier do skarmelizowania.
- Sarna:
- Oczyszczamy z błonek, solimy i wrzucamy na wcześniej rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (po około 2 minuty na stronę). Zdejmujemy po tym czasie z ognia, wrzucamy lubczyk oraz 100g masła i bastujemy przez około minutę. Zostawiamy do odpoczynku na papierze ręcznikowym na około 7 minut.
- Podanie:
- Wyłóż puree na talerz, ułóż na tym wcześniej pokrojoną w kawałki sarnę. Całość polej sosem i ułóż buraczki dookoła dania.