Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować pieś z perliczki z plackiem ziemniaczanym
Składniki:
- Piersi z perliczki
- • 2 piersi z perliczki (ze skórą lub bez)
- • sól, pieprz
- • masło klarowane do smażenia
- Na placki ziemniaczane
- • 500g ziemniaków
- • 1 mała cebula
- • 1 jajko
- • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- • sól, pieprz
- • olej do smażenia
- Na bitą fetę z cytryną
- • 100g fety
- • 2–3 łyżki jogurtu greckiego
- • skórka z ½ cytryny
- • kilka kropel soku z cytryny
- • pieprz
- Smażone marchewki
- • 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki
- • 1 łyżka masła
- • 20g masła (dodatkowo)
- • sól
- • szczypta cukru
- • tymiankowy listek (opcjonalnie)
- Oliwa tymiankowa
- • 4 łyżki oliwy extra virgin
- • 2–3 gałązki świeżego tymianku
- • skórka z ¼ cytryny (opcjonalnie)
- Sos z wywaru z perliczki z karmelem i pomarańczą
- Składniki:
- • 100g cukru
- • 3 łyżki wody
- • 200ml wywaru z kości perliczki lub z podsmażonych resztek
- • sok z 1 pomarańczy
- • skórka z ½ pomarańczy
- • 10g masła do wykończenia
- • sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie sosu:
- 1. Do rondla wsyp cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania, aż uzyska kolor bursztynowy.
- 2. Ostrożnie wlej wywar z perliczki (może być gorący) – masa może się spienić.
- 3. Dodaj sok z pomarańczy i skórkę.
- 4. Gotuj kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- 5. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 6. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem
Przygotowanie:
- 1. Piersi z perliczki:
- • Oprósz solą i pieprzem.
- • Smaż na maśle klarowanym, zaczynając od strony skóry (jeśli jest), po kilka minut z każdej strony do złocistego koloru.
- • Wstaw do piekarnika (180°C, 5–7 minut), by doszły w środku. Odstaw do odpoczynku.
- 2. Placki ziemniaczane:
- • Zetrzyj ziemniaki i cebulę, odciśnij sok.
- • Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz.
- • Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- 3. Bita feta z cytryną:
- • Zblenduj fetę z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. Powinna być puszysta i lekko kwaskowa.
- 4. Marchewki:
- • Smaż na maśle z dodatkiem soli, cukru i ewentualnie tymianku, aż będą miękkie i delikatnie skarmelizowane.
- 5. Oliwa tymiankowa:
- • Podgrzej oliwę z tymiankiem i skórką cytryny na bardzo małym ogniu przez 5–10 minut. Odstaw.
- Sposób podania:
- 1. Na talerz połóż placek ziemniaczany.
- 2. Na nim – pierś z perliczki, pokrojoną w plastry lub w całości.
- 3. Obok – porcja bitej fety, słupki marchewki.
- 4. Całość polej sosem z pomarańczy i karmelu.
- 5. Skrop oliwą tymiankową.