Maja Koriat: Piersi z perliczki z plackiem ziemniaczanym, bitą fetą z cytryną, marchewką, oliwą tymiankową i sosem pomarańczowo-karmelowym

Piersi z perliczki z plackiem ziemniaczanym, bitą fetą z cytryną, marchewką, oliwą tymiankową i sosem pomarańczowo-karmelowym
Piersi z perliczki z plackiem ziemniaczanym, bitą fetą z cytryną, marchewką, oliwą tymiankową i sosem pomarańczowo-karmelowym
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować pieś z perliczki z plackiem ziemniaczanym

Składniki:

  • Piersi z perliczki
  •            •          2 piersi z perliczki (ze skórą lub bez)
  •            •          sól, pieprz
  •            •          masło klarowane do smażenia
  • Na placki ziemniaczane
  •            •          500g ziemniaków
  •            •          1 mała cebula
  •            •          1 jajko
  •            •          1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •            •          sól, pieprz
  •            •          olej do smażenia
  • Na bitą fetę z cytryną
  •            •          100g fety
  •            •          2–3 łyżki jogurtu greckiego
  •            •          skórka z ½ cytryny
  •            •          kilka kropel soku z cytryny
  •            •          pieprz
  • Smażone marchewki
  •            •          2 marchewki pokrojone w cienkie słupki
  •            •          1 łyżka masła
  •            •          20g masła (dodatkowo)
  •            •          sól
  •            •          szczypta cukru
  •            •          tymiankowy listek (opcjonalnie)
  • Oliwa tymiankowa
  •            •          4 łyżki oliwy extra virgin
  •            •          2–3 gałązki świeżego tymianku
  •            •          skórka z ¼ cytryny (opcjonalnie)
  • Sos z wywaru z perliczki z karmelem i pomarańczą
  • Składniki:
  •            •          100g cukru
  •            •          3 łyżki wody
  •            •          200ml wywaru z kości perliczki lub z podsmażonych resztek
  •            •          sok z 1 pomarańczy
  •            •          skórka z ½ pomarańczy
  •            •          10g masła do wykończenia
  •            •          sól, pieprz do smaku
  • Przygotowanie sosu:
  •            1.        Do rondla wsyp cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania, aż uzyska kolor bursztynowy.
  •            2.        Ostrożnie wlej wywar z perliczki (może być gorący) – masa może się spienić.
  •            3.        Dodaj sok z pomarańczy i skórkę.
  •            4.        Gotuj kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  •            5.        Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  •            6.        Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem

Przygotowanie:

  • 1. Piersi z perliczki:
  •            •          Oprósz solą i pieprzem.
  •            •          Smaż na maśle klarowanym, zaczynając od strony skóry (jeśli jest), po kilka minut z każdej strony do złocistego koloru.
  •            •          Wstaw do piekarnika (180°C, 5–7 minut), by doszły w środku. Odstaw do odpoczynku.
  • 2. Placki ziemniaczane:
  •            •          Zetrzyj ziemniaki i cebulę, odciśnij sok.
  •            •          Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz.
  •            •          Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Bita feta z cytryną:
  •            •          Zblenduj fetę z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. Powinna być puszysta i lekko kwaskowa.
  • 4. Marchewki:
  •            •          Smaż na maśle z dodatkiem soli, cukru i ewentualnie tymianku, aż będą miękkie i delikatnie skarmelizowane.
  • 5. Oliwa tymiankowa:
  •            •          Podgrzej oliwę z tymiankiem i skórką cytryny na bardzo małym ogniu przez 5–10 minut. Odstaw.
  • Sposób podania:
  •            1.        Na talerz połóż placek ziemniaczany.
  •            2.        Na nim – pierś z perliczki, pokrojoną w plastry lub w całości.
  •            3.        Obok – porcja bitej fety, słupki marchewki.
  •            4.        Całość polej sosem z pomarańczy i karmelu.
  •            5.        Skrop oliwą tymiankową.