Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować klasyczną lasgne.
Składniki:
- Warstwy z bakłażana
- • 2 duże bakłażany, pokrojone wzdłuż na cienkie plastry (ok. 5 mm)
- • oliwa z oliwek
- • sól
- Ricotta cytrusowa
- • 250g ricotty
- • skórka z 1 cytryny
- • skórka z 1 pomarańczy
- • 1 łyżka soku z cytryny
- • szczypta soli i pieprzu
- Beszamel z orzechem włoskim
- • 2 łyżki masła
- • 2 łyżki mąki pszennej
- • 500ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
- • 50g drobno posiekanych orzechów włoskich (uprażonych)
- • gałka muszkatołowa do smaku
- • sól i biały pieprz
- Ragu wieprzowe (Bolognese)
- • 400g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- • 1 cebula, drobno posiekana
- • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- • 1 marchewka, drobno starta
- • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- • 200ml passaty pomidorowej
- • 100ml czerwonego wina
- • 1 łyżeczka suszonego oregano
- • oliwa z oliwek, sól, pieprz
- Skorupka serowa
- • 80g koziego sera (np. półmiękki lub twardawy typu buche de chèvre), rozdrobnionego
- • 50g grana padano, startego
Przygotowanie:
- 1. Przygotuj plastry bakłażana
- • Posól plastry i odstaw na 15–20 minut, by puściły wodę. Osusz ręcznikiem papierowym.
- • Skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku (200°C, ok. 10 minut) aż zmiękną i lekko się przypieką.
- 2. Zrób ragu
- • Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, marchewkę, seler.
- • Dorzuć mięso i smaż aż zbrązowieje.
- • Wlej wino, redukuj przez 2–3 minuty.
- • Dodaj passatę i oregano, dopraw solą, pieprzem, duś pod przykryciem 30 minut.
- 3. Beszamel z orzechem włoskim
- • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę – mieszaj przez 1–2 minuty (nie rumień).
- • Stopniowo wlewaj mleko, mieszając rózgą aż sos zgęstnieje.
- • Dodaj orzechy, dopraw gałką, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu kilka minut.
- 4. Ricotta cytrusowa
- • Wymieszaj ricottę ze skórkami cytrusów, sokiem, solą i pieprzem.
- 5. Złóż lasagne
- Warstwy w naczyniu żaroodpornym (ok. 20x30cm):
- 1. Odrobina beszamelu na spód
- 2. Plastry bakłażana
- 3. Ragu
- 4. Ricotta cytrusowa
- 5. Beszamel
- 6. Znów bakłażan – i powtarzaj aż do wyczerpania składników
- Zakończ beszamelem i serami (kozi + grana padano).
- 6. Pieczenie
- • Piecz 30–35 minut w 190°C (góra-dół), aż ser się zezłoci.
- • Jeśli chcesz mocniej zrumienić wierzch, dodaj 5 minut pod grillem na końcu.