Maja Koriat: Lasagne

Lasagne
Lasagne
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować klasyczną lasgne.

Składniki:

  • Warstwy z bakłażana
  •            •          2 duże bakłażany, pokrojone wzdłuż na cienkie plastry (ok. 5 mm)
  •            •          oliwa z oliwek
  •            •          sól
  • Ricotta cytrusowa
  •            •          250g ricotty
  •            •          skórka z 1 cytryny
  •            •          skórka z 1 pomarańczy
  •            •          1 łyżka soku z cytryny
  •            •          szczypta soli i pieprzu
  • Beszamel z orzechem włoskim
  •            •          2 łyżki masła
  •            •          2 łyżki mąki pszennej
  •            •          500ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
  •            •          50g drobno posiekanych orzechów włoskich (uprażonych)
  •            •          gałka muszkatołowa do smaku
  •            •          sól i biały pieprz
  • Ragu wieprzowe (Bolognese)
  •            •          400g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  •            •          1 cebula, drobno posiekana
  •            •          2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  •            •          1 marchewka, drobno starta
  •            •          1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  •            •          200ml passaty pomidorowej
  •            •          100ml czerwonego wina
  •            •          1 łyżeczka suszonego oregano
  •            •          oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • Skorupka serowa
  •            •          80g koziego sera (np. półmiękki lub twardawy typu buche de chèvre), rozdrobnionego
  •            •          50g grana padano, startego

Przygotowanie:

  • 1. Przygotuj plastry bakłażana
  •            •          Posól plastry i odstaw na 15–20 minut, by puściły wodę. Osusz ręcznikiem papierowym.
  •            •          Skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku (200°C, ok. 10 minut) aż zmiękną i lekko się przypieką.
  • 2. Zrób ragu
  •            •          Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, marchewkę, seler.
  •            •          Dorzuć mięso i smaż aż zbrązowieje.
  •            •          Wlej wino, redukuj przez 2–3 minuty.
  •            •          Dodaj passatę i oregano, dopraw solą, pieprzem, duś pod przykryciem 30 minut.
  • 3. Beszamel z orzechem włoskim
  •            •          W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę – mieszaj przez 1–2 minuty (nie rumień).
  •            •          Stopniowo wlewaj mleko, mieszając rózgą aż sos zgęstnieje.
  •            •          Dodaj orzechy, dopraw gałką, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu kilka minut.
  • 4. Ricotta cytrusowa
  •            •          Wymieszaj ricottę ze skórkami cytrusów, sokiem, solą i pieprzem.
  • 5. Złóż lasagne
  • Warstwy w naczyniu żaroodpornym (ok. 20x30cm):
  •            1.        Odrobina beszamelu na spód
  •            2.        Plastry bakłażana
  •            3.        Ragu
  •            4.        Ricotta cytrusowa
  •            5.        Beszamel
  •            6.        Znów bakłażan – i powtarzaj aż do wyczerpania składników
  • Zakończ beszamelem i serami (kozi + grana padano).
  • 6. Pieczenie
  •            •          Piecz 30–35 minut w 190°C (góra-dół), aż ser się zezłoci.
  •            •          Jeśli chcesz mocniej zrumienić wierzch, dodaj 5 minut pod grillem na końcu.