Magda Rozenfeld: Lasagne warzywna z beszamelem szpinakowym na mleku roślinnym i prażonymi migdałami

Lasagne warzywna z beszamelem szpinakowym na mleku roślinnym i prażonymi migdałami
Lasagne warzywna z beszamelem szpinakowym na mleku roślinnym i prażonymi migdałami
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepyszną lasgne warzywną

Składniki:

  • - 200g mąki pszennej
  • - 2 jajka
  • - 2 żółtka
  • - po 1 łyżeczce soli i oliwy
  • Beszamel
  • Składniki:
  • - 45g masła
  • - 3 płaskie łyżki mąki
  • - 450ml napoju migdałowego
  • - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 200g szpinaku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki, zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i kolejno kontynuować proces przez maszynkę do makaronu by uzyskać płaty makaronu do przekładania lasagne.
  • Na patelnię z łyżeczką masła wycisnąć czosnek i włożyć opłukany i osuszony szpinak, podgrzewać chwilę aż "zwiędnie". Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko migdałowe, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać szpinak i odstawić z ognia.