Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepyszną lasgne warzywną
Składniki:
- - 200g mąki pszennej
- - 2 jajka
- - 2 żółtka
- - po 1 łyżeczce soli i oliwy
- Beszamel
- Składniki:
- - 45g masła
- - 3 płaskie łyżki mąki
- - 450ml napoju migdałowego
- - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- - 200g szpinaku
- - 2 ząbki czosnku
- - sok z cytryny
Przygotowanie:
- Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki, zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i kolejno kontynuować proces przez maszynkę do makaronu by uzyskać płaty makaronu do przekładania lasagne.
- Na patelnię z łyżeczką masła wycisnąć czosnek i włożyć opłukany i osuszony szpinak, podgrzewać chwilę aż "zwiędnie". Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko migdałowe, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać szpinak i odstawić z ognia.