Karolina Radzanowska:Beza włoska z musem agrestowym i białą porzeczką

Beza włoska z musem agrestowym i białą porzeczką
Beza włoska z musem agrestowym i białą porzeczką
  • Beza włoska z musem agrestowym i białą porzeczką
  • Składniki:
  • Beza
  • - 5 białek jaj (około 50 g)
  • - 100 g cukru pudru
  • - Szczypta soli
  • Mus agrestowy:
  • - 100 g agrestu
  • - 100 g białej porzeczki
  • - 2 łyżki cukru
  • Śmietana:
  • - 200 ml śmietanki 36%
  • - 1 łyżka cukru pudru
  • - Ekstrakt waniliowy
  • Dekoracja:
  • - Białe wino
  • - Mięta do ozdoby
  • Wykonanie:
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ubijając przez około 5 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Piekarnik nagrzej do 140°C. Uformuj małe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 5 minut w temperaturze 140°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez około 1 godzinę, aż bezy będą suche i chrupiące. Agrest i białą porzeczkę umieść w garnku z cukrem. Smaż na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i zgęstnieją. Przetrzyj mus przez sito, aby pozbyć się pestek. Śmietankę 36% ubij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż będzie gęsta i puszysta.
  • Na talerzu ułóż porcję musu agrestowego i białej porzeczki. Na musie umieść bitą śmietanę, a na wierzch połóż bezę. Udekoruj miętą i skrop białym winem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości