- Stek z kapusty na purée z batatów i sosem z trawy cytrynowej
- Składniki:
- - 1 czerwona kapusta
- - 2 bataty
- - 100 g masła
- - 1 puszka mleczka kokosowego
- - 5 sztuk trawy cytrynowej
- - 50 g imbiru
- - 1 papryczka chili
- - Oliwa z oliwek
- - Sól i pieprz
- - Natka pietruszki
- - Śmietanka 30%
- - 1 łyżeczka tahini
- - 1 limonka
- Wykonanie:
- Z kapusty wytnij grube plastry, aby uzyskać „steki”. W miseczce wymieszaj około 100 ml oliwy z oliwek z posiekaną natką pietruszki, połową posiekanej papryczki chili, solą, pieprzem i tahini. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj kapustę. Umieść plastry kapusty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą z oliwek, posól i rozłóż na osobnej blasze. Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż będą miękkie.
- Mleczko kokosowe wlej do garnka i ustaw na małym ogniu. Trawę cytrynową drobno pokrój i dodaj do mleczka kokosowego. Imbir oraz pozostałą połowę papryczki chili również drobno pokrój i dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się zredukuje. Na koniec dopraw solą, białym pieprzem, dodaj startą skórkę z limonki i sok z połowy limonki.
- Upieczone bataty przełóż do blendera, dodaj masło i śmietankę 30%. Zblenduj na gładkie purée, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na talerzu rozłóż purée z batatów, na nim umieść stek z kapusty, a obok polej sosem z mleczka kokosowego. Danie możesz udekorować świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
podziel się: