Kamil Matusiak: Rainbow Tatar

Rainbow Tatar
Rainbow Tatar
  • Rainbow Tatar
  • Składniki:
  • - 1 gruby plaster bakłażana
  • - 1 mała czerwona papryka
  • - 1 mała żółta papryka
  • - 1 mała zielona papryka
  • - 2 szt. kumkwatu
  • - mała biała cebula
  • - ocet
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • - sól i pieprz
  • - pęczek kolendry
  • Wykonanie:
  • Wszystkie warzywa dobrze myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Bakłażana kroimy w najszerszej części na plaster o szerokości 2 cm i podsmażamy z dodatkiem soli na patelni grillowej. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plastry. Oddzielamy każdą warstwę i w oddzielnym naczyniu marynujemy w occie. Wszystkie warzywa i kumkwat kroimy w drobną i równą kostkę. Gdy wszystkie składniki są pokrojone, a bakłażan ugrillowany, zaczynamy składać tatara.
  • Na talerz wykładamy kolendrę (listki z łodygami – do dekoracji) i najniższą warstwę tatara, czyli grillowany plaster bakłażana. Nakładamy ring kuchenny, który pomoże nam w formowaniu tatara. Każdą warstwę solimy oraz pieprzymy do smaku (z pominięciem kumkwatu). Na bakłażana nakładamy warstwę zielonej papryki, lekko skrapiamy oliwą. Następnie dodajemy warstwę żółtej papryki, na środek warstwy dodajemy kilka kropel soku z cytryny i dwa listki kolendry. Następną warstwę tworzy kumkwat, na który nakładamy warstwę czerwonej papryki. Tatar wykańczamy niewielką ilością marynowanej cebuli. Opukujemy ring kuchenny z każdej strony, aby tatar swobodnie wyszedł z ringu.
  • Tatar najlepiej podać z sosem tzatziki lub domowej roboty majonezem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości