Kacper Szymański: Comber z sarny z puree z selera

Comber z sarny z puree z selera
Comber z sarny z puree z selera
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Comber z sarny z puree z selera

Składniki:

  • Puree
  • 1 mały seler
  • 1 duża gruszka
  • liście selera
  • 1/2 cebuli spalonej na ogniu
  • pęczek świeżej pietruszki
  • mleko z wodą w proporcji pół na pół, tak żeby zakryły warzywa
  • 30ml śmietanki 30%
  • Sos
  • ścinki z sarny
  • ok. 100g wątróbki
  • 1 pomidor
  • 50g jeżyn
  • łyżeczka cukru
  • ocet winny do smaku
  • 50g masła

Przygotowanie:

  • Seler i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy wodą i mlekiem (50/50), tak aby zakryło warzywa. Dodajemy umyte liście selera i gotujemy ok. 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera, dodajemy 50g masła, śmietankę i natkę pietruszki. Blendujemy na jednolite, zielone puree.
  • Oczyścić wątróbkę i zamarynować w mleku z cebulą, solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną wątróbkę i ścinki z sarny. Kiedy mięso się usmaży, przekładamy do osobnego naczynia - już nam nie potrzebne. Na olej ze smażenia wątróbki, wrzucamy jeżyny i pokrojonego pomidora. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku. Gotujemy do rozgotowania owoców. Przecedzamy przez sitko, żeby uzyskać klarowny i esencjonalny sos. Dodajemy masło i energicznie mieszamy do uzyskania aksamitnego sosu.
  • Comber z sarny podsmażamy na oliwie i maśle z tymiankiem, następnie odstawiamy żeby mięso odpoczęło ok. 15 min i gotujemy sos z jeżyn.
  • Plating:
  • Na talerz wykładamy 3 łyżki sosu z jeżyn, kładziemy comber z sarny i dekorujemy zielonym puree do smaku.