Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Comber z sarny z puree z selera
Składniki:
- Puree
- 1 mały seler
- 1 duża gruszka
- liście selera
- 1/2 cebuli spalonej na ogniu
- pęczek świeżej pietruszki
- mleko z wodą w proporcji pół na pół, tak żeby zakryły warzywa
- 30ml śmietanki 30%
- Sos
- ścinki z sarny
- ok. 100g wątróbki
- 1 pomidor
- 50g jeżyn
- łyżeczka cukru
- ocet winny do smaku
- 50g masła
Przygotowanie:
- Seler i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy wodą i mlekiem (50/50), tak aby zakryło warzywa. Dodajemy umyte liście selera i gotujemy ok. 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera, dodajemy 50g masła, śmietankę i natkę pietruszki. Blendujemy na jednolite, zielone puree.
- Oczyścić wątróbkę i zamarynować w mleku z cebulą, solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną wątróbkę i ścinki z sarny. Kiedy mięso się usmaży, przekładamy do osobnego naczynia - już nam nie potrzebne. Na olej ze smażenia wątróbki, wrzucamy jeżyny i pokrojonego pomidora. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku. Gotujemy do rozgotowania owoców. Przecedzamy przez sitko, żeby uzyskać klarowny i esencjonalny sos. Dodajemy masło i energicznie mieszamy do uzyskania aksamitnego sosu.
- Comber z sarny podsmażamy na oliwie i maśle z tymiankiem, następnie odstawiamy żeby mięso odpoczęło ok. 15 min i gotujemy sos z jeżyn.
- Plating:
- Na talerz wykładamy 3 łyżki sosu z jeżyn, kładziemy comber z sarny i dekorujemy zielonym puree do smaku.