Julia Cichocka: Marchewkowe Kopytka z Warzywnym Jus, Oliwą Marchewkową, Chipsami z Marchewki i Tajską Bazylią w Tempurze

Marchewkowe Kopytka z Warzywnym Jus, Oliwą Marchewkową, Chipsami z Marchewki i Tajską Bazylią w Tempurze
Marchewkowe Kopytka z Warzywnym Jus, Oliwą Marchewkową, Chipsami z Marchewki i Tajską Bazylią w Tempurze
  • Marchewkowe Kopytka z Warzywnym Jus, Oliwą Marchewkową, Chipsami z Marchewki i Tajską Bazylią w Tempurze
  • Składniki:
  • Na marchewkowe kopytka:
  • - 250 g marchewki
  • - 100 g mączystych ziemniaków
  • - 100 g mąki pszennej
  • - 1 jajko
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Na warzywny jus:
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 2 szalotki
  • - 1 łodyga selera naciowego
  • - 1 por (biała część)
  • - 2 ząbki czosnku
  • - Garść grzybów (np. pieczarki lub shiitake)
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 200 ml białego wina
  • - Gałązka świeżego tymianku
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • - Sól i pieprz do smaku
  • - Papryczka chili
  • Na oliwę marchewkową:
  • - 100 ml oleju
  • - 2 marchewki
  • Na chipsy z marchewki:
  • - 1 duża marchewka
  • - Oliwa z oliwek do smażenia
  • - Sól do smaku
  • Na tajską bazylię w tempurze:
  • - Kilka listków tajskiej bazylii
  • - 50 g mąki pszennej
  • - 50 ml lodowatej wody
  • - Szczypta soli
  • - Olej roślinny do smażenia
  • Aby przygotować marchewkowe kopytka, najpierw obierz marchewki i ziemniaki, a następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odcedź warzywa i zmiksuj na gładkie puree, lub przeciśnij przez praskę. Do ostudzonego puree dodaj mąkę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta wałki, a następnie pokrój na kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i odstaw.
  • Do przygotowania warzywnego jus, rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj pokrojone warzywa oraz czosnek i smaż, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Następnie dodaj białe wino, sos sojowy, tymianek oraz resztę przypraw, a potem zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż jus zgęstnieje. Po ugotowaniu, odcedź warzywa, aby uzyskać klarowny sos.
  • Aby przygotować oliwę marchewkową, w małym garnku podgrzej olej z tartą marchewką na niskim ogniu przez 10-15 minut, uważając, aby jej nie przypalić. Przefiltruj oliwę przez drobne sitko, aby usunąć resztki marchewki, i odstaw do ostygnięcia.
  • Na chipsy z marchewki obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plastry przy pomocy obieraczki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż plastry marchewki, aż staną się chrupiące i złociste. Po usmażeniu, odsącz je na papierowym ręczniku i posól do smaku.
  • Przygotowując tajską bazylię w tempurze, wymieszaj mąkę z lodowatą wodą i szczyptą soli, tworząc lekkie ciasto. Gałązki tajskiej bazylii zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż staną się chrupiące i złociste. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
  • Do serwowania na talerzu polej warzywny jus, a następnie ułóż na nim kopytka. Dodaj kilka kropli oliwy marchewkowej. Na wierzchu umieść chipsy z marchewki oraz chrupiącą tajską bazylię w tempurze. Danie podawaj od razu, aby zachować wszystkie tekstury i smaki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości